Mindkettő bennmarad, de kié lesz a bónusz?

2023. május 02.

A legfontosabb célját, a bennmaradást nagy valószínűséggel mindkét csapat elérte, már csak a hab hiányzik a tortáról: a Budafok és a ZTE szerdán összecsap a MOL Magyar Kupa fináléjában, teheti ezt jóval nyugodtabban, mint néhány héttel ezelőtt tűnt. Esélylatolgatás és formatérkép alább. 

Hirdetés

Korábban is írtuk, hogy az idei kupaszezon nem a bajnoki élcsapatokról szól, hiszen sem az első, sem a másodosztály élmezőnye nem képviseltette magát már a legjobb nyolc között sem - ettől még persze ugyanúgy tökéletes a Budafok-ZTE finálé. Az ugyanakkor elég szokatlan, hogy nemcsak a döntőbe jut egy NBII-es csapat, de a bajnokságban is a kiesés ellen harcol, az meg főleg, hogy az ellenfele is hasonló cipőben jár, csak egy osztállyal feljebb.

Amikor még egy ligában játszottak 

Kredit: Budafoki MTE

Egészen a kupadöntő előtti fordulóig reális forgatókönyv volt, hogy a finálé két szereplője osztályt vált a szezon végén - méghozzá saját ligája boldogtalanabb végén távozva. A Budafok és a ZTE, bár papíron még egyikük sincs teljes biztonságban, a legutóbbi fordulóban aratott győzelmeikkel valószínűleg megváltották bennmaradásukat, de nem volt könnyű menet egyiküknek sem.

Csapnivaló egerszegi tavasz

A kiváló őszt produkáló ZTE olyan gyengén szerepelt tavasszal, hogy a szilveszterkor még az európai kupahelyekért harcoló csapat zuhanni kezdett a tabellán, és hirtelen a kiesés ellen küzdők között találta magát. A vezetés lépésre kényszerült, és egy héttel a MOL Magyar Kupa döntője előtt kirúgta Ricardo Moniz vezetőedzőt, és úgy néz ki, a kockázatos döntés ezúttal bejött.

Kiválasztott cikk: Boér: Édes teher az esélyesség

A Zete mindössze harmadik tavaszi győzelmét aratta a legutóbbi fordulóban Mezőkövesden, ám ez is elég volt ahhoz, hogy óriásit lépjen a bennmaradás felé – és nyugodtabban készülhessen a kupadöntőre. Az egeszegiek előnye már öt pont a jobbik kieső helyen álló Honvéd előtt, ráadásul már két csapat is van a vonal és a Zete között. Még nem jelenthető ki, hogy megmenekült a csapat, de az már talán igen, hogy meglepetés lenne, ha innen kiesne.

Boér Gábor az első feladatával jól áll, a második azonban még bőven okozhat fejfájást, hiszen a kupadöntőben egy nyugodtabb és nyilvánvalóan kisebb teherrel pályára lépő Budafokot kellene legyőznie. Az esélyek így is mellettük szólnak, a Tippmixpro 1,86-os pénzt kínál a zalegerszegi győzelemre, de hogy nem lesz könnyű dolga a Zetének, az biztos.

Bátor dolog a Budafok ellen fogadni

Mátyus János egy utolsó helyen szerénykedő csapatot vett át, és rakott össze igen gyorsan: a Budafok a káprázatos kupamenetelés mellett már az NBII középmezőnyéhez tartozik, és szinte biztosította a bennmaradását a Merkantil Bank Ligában.

Kiválasztott cikk: Mátyus: Nagyon drágán adjuk a bőrünket

A budafokiakat még az sem zavarta az utóbbi időben, hogy a kupameccsekre is koncentrálniuk kellett a bennmaradásért zajló harcban, Mátyus János csapata négy meccse veretlen és a Haladás legyőzésével kilenc pontra növelte előnyét a kiesőkkel szemben. Mivel három forduló van csak hátra, gyakorlatilag bennmaradónak tekinthető az MTE. A fő cél a bajnokság előtt ez volt, hátra van még a bónusz: a MOL Magyar Kupa döntője.

Bár a budafokiak győzelmére 4,40-es oddszal lehet fogadást kötni a Tippmixpro oldalán, az esélyek ennyire talán nem egyértelműek (a döntetlen 3,80-szoros pénzt hozhat). Túl azon, hogy a legutóbbi két játéknap - azaz a negyed- és elődöntők - összes mérkőzésén az alacsonyabban rangsorolt csapat jutott tovább, figyelmeztető lehet a ZTE számára a budafokiak kiváló teljesítménye az első osztályú ellenfelekkel szemben. A XXII. kerületiek a Vasast és a Kisvárdát is kapott gól nélkül, nagyon simán ejtették ki, sőt úgy az ellenfelük fölé nőttek, mintha ők lettek volna a magasabb osztályban játszó csapat. 

Hirdetés