Boér: Édes teher az esélyesség

2023. április 28.

Klasszikus mindent vagy semmit helyzetbe csöppent a ZTE régi-új edzője, Boér Gábor, aki igen nehéz helyzetben vette át újra a Zalaegerszegi TE irányítását. Ha sikerrel jár, a csapat történelmet ír első kupagyőzelmével és megőrzi első osztályú tagságát. A másik végkifejletről beszélni sem akar a Zetéhez ezer szállal kötődő szakember, aki tiszteli a Budafokot, de a csapatát tartja esélyesebbnek a MOL Magyar Kupa fináléjában. 

Hirdetés

A nehéz helyzetek nehéz döntéseket szülnek. Így volt ez Zalaegerszegen is, ahol a vezetőség egy hónappal a szezon vége előtt úgy döntött, a csapat gyenge tavaszi teljesítménye miatt elköszön Ricardo Moniz vezetőedzőtől. A kiváló őszt produkáló Zete ugyan bejutott a MOL Magyar Kupa döntőjébe, de egyre közelebb sodródott a kieséshez, így alig egy héttel a kupadöntő előtt a klubnál úgy döntöttek, bevállalják a váltással járó kockázatot.

Boér Gábor veszi át csapatunk irányítását❕ Részletek 👉 https://www.ztefc.hu/hu/hirek/boer-gabor-veszi-at-csapatunk-iranyitasat #hajrázte

Posted by ZTE FC Zalaegerszeg on Monday, April 24, 2023

Ha a döntés kockázatosnak tűnik is, semmiképpen nem nevezhető vakrepülésnek, hiszen kéznél volt a megfelelő utód: a korábban a ZTE-nél - és a kupadöntős ellenfél Budafoknál is - dolgozó Boér Gábor tulajdonképpen a klub kötelékében maradt, hiszen a fiókcsapat Lendvát irányította, így senkinek nem kellett bemutatkoznia, amikor visszatért az első csapathoz.

“Nem egy megszokott dolog ez, furcsa szituáció, de ez most nem rólam szól, hanem csakis a csapatról, és arról, hogy visszataláljunk a győztes útra” - mondta a frissen kinevezett szakember a molkupa.hu-nak.

Kiváló csapatot vett át

A ZTE 2023-ban mindössze két bajnokiját tudta megnyerni, legutóbbi öt meccsén nyeretlen a csapat, és már csak három pontra van a jobbik kiesőhelyen álló Honvédtól. Az ősszel kiváló támadójátékot mutató csapatnak azonban van egy olyan erénye, ami szinte független a sportformától, és Boér is tudja, hogy ha akadnak is gondok, van mire építeni a csapatnál.

“Szeretném megragadni az alkalmat, hogy én is megköszönjem az elődöm munkáját, mert egy fizikailag kiváló állapotban lévő csapatot vehettem át. Ez a bajnokság végéhez közeledve döntő fontosságú lehet, ahogy persze a kupadöntőben is.”

“Hasonló futballfilozófiát vallok, mint Ricardo Moniz, nem kell tehát kifordítani magából a csapatot. Vannak azonban olyan mentális gátak, amikkel kezdenünk kell valamit, és bízom benne, hogy az új impulzus, másfajta edzésmunka és kommukáció jót tehet. Az nem kérdés, hogy jó csapatunk van, ősszel megmutatták a fiúk, hogy tudnak játszani. Ide akarunk visszatalálni, méghozzá a lehető leggyorsabban.”

A döntőbe jutást ünneplik a Zete játékosai

Kredit: ZTE FC

“Mivel a legnagyobb problémánk a gólszerzéssel van, kicsiben ugyanaz történik Eduvie Ikobával, mint a csapattal. Lőtt ősszel tíz gólt, és ez nem lehet véletlen, de amikor egy csatár ilyen sokáig gólképtelen, és elvész az önbizalom, akkor csak eszi magát. Az egész csapatra is áll, ami az amerikai csatárra: ha a világ legrosszabb meccsén, a legcsúnyább góllal nyerünk, az is képes lehet megfordítani a széljárást” - magyarázta az egykor maga is támadóként játszó szakember.

Az édes teher: az esélyesség

Hogy a bajnokságban mi lesz, annak eldöntésére még öt meccs áll a Zalaegerszeg rendelkezésére, ám a MOL Magyar Kupában nincs hibázási lehetőség. A fináléban ráadásul egy olyan csapat lesz az ellenfél, amely hiába másodosztályú, rutinszerűen ejti ki az NBI-es klubokat, és fejben nagyon egyben van.

“Lesz hatása egymásra a kupadöntőnek és a bajnokiknak, de most azt sulykoljuk a játékosokba, hogy két külön történet, két külön célkitűzés, válasszák szét magukban ők is. Ez elsősorban azért fontos, mert ha megnyerjük a kupát, akkor sem lazíthatunk utána, hiszen még lesz hátra négy nagyon fontos forduló. Ha pedig nem nyerjük meg, akkor még inkább igaz, hogy a bajnokságra kell koncentrálnunk.”

A kupában jól ment Mezőkövesden, a bajnokságban is kell a győzelem, hogy nyugodtan készülhessenek a döntőre

Kredit: ZTE FC

“Számomra édes teher az esélyesség. Kiválóan szerepelt a kupasorozatban a csapat, megdolgozott azért, hogy ott legyen a fináléban, aminek, mondjuk ki, az esélyese is, hiszen hiába nagyszerű csapat a Budafok, mégis csak egy osztállyal felettük szereplünk.”

“Ez persze nem jelenti azt, hogy már meg is nyertük a döntőt, sőt annál nagyobb szívességet nem is tehetnénk Mátyus Janiéknak, mint hogy elhisszük, elég a cipőket a pályára küldeni. Jól ismerem a budafokiak stábját, minőségi munkát végeznek, hiszen az utolsó helyen vették át a Budafokot, most pedig stabil középcsapat. Szervezettek, magabiztosak és jól tudják, mit akarnak. Biztos vagyok benne, hogy nehéz meccs vár ránk a Puskás Arénában” - szögezte le Boér.

“Én nagyon szerencsésnek mondhatom magam, hiszen számomra csak egy meccs a kupasorozat, és ha az jól sikerül, kupagyőztesnek mondhatom magam. Ugyanakkor szerintem a játékosok is nagyon szerencsések, mert kupadöntőt játszani egy ilyen káprázatos stadionban olyan dolog, amire minden futballistapalánta vágyik, amikor elkezd focizni.”

Hirdetés