Botka Endinek többet érne az idei kupagyőzelem

2024. április 19.

A Ferencváros védője nyert már Magyar Kupát, de az ideit különösen nagy becsben tartaná, mert a Fradi a lehető legnehezebb úton halad a döntő felé, hiszen szinte mindegyik fordulóban a lehető legnehezebb ellenfelet sorsolták mellé, ráadásul rengeteget utazott idén a csapat. Botka Endi szerint a Fradinak csak magával szabad foglalkoznia, és akkor nem lesz gond a hátralévő meccseken. 

Hirdetés

Hatszoros magyar bajnok, kétszeres Magyar Kupa-győztes, és idén kiváló esélye van rá, hogy mindkét dicsőséglistához hozzátegyen egyet: Botka Endre a hétvégén újra bajnok lehet a Ferencvárossal, négy nappal később pedig kiharcolhatja helyét a MOL Magyar Kupa döntőjében a Nyíregyháza átmeneti otthonában.

Kiválasztott cikk: Elődöntők: Újból keletre utazik a Fradi

“Egész évben azért dolgoztunk, hogy mindkét magyar sorozatban az élen végezzünk, és szerintem erre nagyon jó esélyünk van. Úgy gondolom, az utóbbi éveket tekintve idén van a legerősebb keretünk, ezt bizonyítja az is, hogy tavaszra nem kiengedtünk, hanem beleerősítettünk. Optimista vagyok” - mondta a válogatott védő a molkupa.hu-nak.

Csak a tarolás után lehetnek elégedettek

A MOL Kupa Tv stúdiójában, az Út a Puskásba szakértőjeként Lotfi Begi többször is elmondta: a Ferencvárosnál jelen pillanatban csak akkor tekinthető sikeresnek egy szezon, ha minden magyar trófeát besöpör a csapat. Egyetért a hithű fradista DJ-vel Botka is, bár kicsit árnyalta a képet.

“Nyilván ez a célunk, és a bajnokságban kötelező elvárás is, ám a kupameccsek mindig mások. Egy meccsen dőlnek el a párharcok, és tényleg bármi megtörténhet a sorozatban. Szerintem a bajnokság már eldőlt, a MOL Magyar Kupában azonban még nem lehet kijelenteni semmit. Természetesen bízom benne, hogy ott is kijön majd az a különbség, ami tavasszal már elég erősen érzékelhető volt a Fradi és a mezőny többi tagja között.”

Botka Endre szerint a Fradi kerete olyan erős, hogy minden sorozatban esélyes 

Kredit: molkupa.hu 

Ez a bizonyos különbség a kupasorozatban is megmutatkozott, hiszen a Ferencváros akkor is továbbjutott, amikor több alapemberét nélkülözte - mint például a legutóbbi fordulóban, amikor Diósgyőrben hiába vártak rangadót a szurkolók, nagyon simán jutott tovább Dejan Sztankovics csapata.

“Ahogy mondtam, idén rendkívül erős a csapat kerete, tényleg elmondható, hogy nincs minőségi visszaesés a játékunkban akkor sem, ha több kezdőjátékos is pihenőt kap. Jól rotálható a keret, és a szakvezetés él is a lehetőséggel. Szükség is van rá, hiszen a szezon nagy részében három fronton küzdöttünk, továbbjutottunk Európában, és úgy néz ki, végigmegyünk a kupasorozaton is.”

Minden volt, csak sima nem!

Mintha csak a sors a Ferencváros játékeréjehez mérte volna a terheket, olyan nehéz sorsolást kaptak a MOL Magyar Kupában a zöld-fehérek. Gyakorlatilag elmondható, hogy a 4. körtől kezdve minden fordulóban a lehető legnehezebb ellenfél jutott a Fradinak (a harmadik fordulóban még védettséget élveznek az ekkor belépő NB I-es csapatok, a Ferencváros is megyei osztályú riválissal találkozott szeptember végén - éppen Deki Sztankovics bemutatkozó meccsén.)

“Úgy gondolom, a nehéz sorsolás miatt csak még nagyobb lenne számunkra a kupagyőzelem értéke!” - jelentette ki Botka. “Az utóbbi években volt olyan kupaszezon, amikor jóval könnyebb úton haladtunk, mégsem sikerült végigérnünk rajta, idén viszont tényleg majdnem mindig a legnehezebb ellenfelet kaptuk. Nagyobb érdem lesz, ha sikerül megnyernünk, hiszen alaposan belehúztunk gyakorlatilag minden fordulóban.

A védettség lejártával, a negyedik fordulóban a Fradi máig emlékezetes, rendkívül fordulatos csatát vívott a Puskás Akadémiával, majd az ötödik fordulóban már a hosszabbítás sem volt elég, egyenesen a büntetőrúgásokig tartott a debreceni rangadó. A hatodik körben is nehéz(nek tűnő) feladat várt a Ferencvárosra, ám a diósgyőri túra már nem hozott ilyen komoly izgalmakat.

Kiválasztott cikk: Könnyedén nyert Diósgyőrben a Ferencváros

“Bár kívülről az ember csak azt látja, hogy már megint egy rangadó jön a kupában, miközben folyik a bajnokság és az európai kupameccsek, azért van előnye is, ha nehéz ellenfeleket kap a csapat. Ilyenkor ugyanis nem történhet meg az, ami egyébként a legnagyobb fenyegetés a kupasorozatban: hogy fejben nem vagy ott, mert alacsonyabb osztályú, vagy éppen a bajnokságban rossz szériát futó csapattal játszol. Mi az ellenfelek játékereje miatt is tudtunk fejben ilyen erősek lenni” - magyarázta Botka.

Csak papíron lesz könnyű az elődöntő

A döntőbe jutásért összecsap az NB I és az NB II listavezetője, azaz a Fradi zsinórban harmadszor utazik a keleti országrészbe, amikor a Nyíregyháza Spartacus FC vendége lesz. A Szpari azonban nem tudja hazai pályán rendezni a meccseit, ezért a balmazújvárosi stadionban lesz jelenésük Botkáéknak. Ezzel adódnak bizonyos gondok.

Botka egy gólpasszal vette ki a részét a diósgyőri győzelemből 

Kredit: DVTK.hu

“Nem tudom, milyen állapotban lesz a balmazújvárosi pálya talaja, de aki erre fog bármit is, az kifogásokat keres” - mondta a védő, akit megemlített egy másik külső körülményt is. “Idéntől már minden kupameccsen van VAR, ahol ki van építve a rendszer, ám sajnos Balmazújvárosban pont nincs, így a videóbíró nem játszik majd szerepet. Remélem, nem ezen fog múlni.”

“Egyébként láttam a Szparit az előző fordulóban, és azt kell mondjam, nagyon pozitív benyomást tett rám. Eléggé egyben vannak, jó focit játszanak és biztos vagyok benne, hogy kettőzött erővel fognak küzdeni ellenünk. Jó hangulatra, sok nézőre és izgalmas meccsre számítok.”

“De azt sem tagadom, hogy ha a Ferencváros mentálisan jó állapotban, csak a saját játékára koncentrálva lép pályára, akkor nem lehet kérdés a továbbjutó kiléte. Hiába van jó formában a Szpari, ha mi csak magunkkal foglalkozunk, nem lehet baj” - tette hozzá.

Nem számít könnyű meccsre az elődöntőben a védő, de a továbbjutásban erősen hisz 

Kredit: Kecskeméti TE

“Ha egy szezonon belül mindent megnyersz, az mindig kiemelkedő. Ez a cél lebeg most már csak előttünk, és képesek vagyunk teljesíteni, ám ehhez az kell, hogy végig koncentráljunk. Egyben vagyunk most, jól játszunk, megvan az önbizalom és a minőség, nagy meglepetés lenne, ha az eddig veretlenül lehozott tavasz végén botlanánk meg. Nem is fogunk!” - szögezte le a védő. 

Címlapkép: Kecskeméti TE/Facebook

Hirdetés