Bognár: A kupában jobb az esély, de nem sokkal

2024. április 16.

Bognár György nagyszerű szezont fut a Paksi FC-vel, az egykori kiváló középpályás csapata a bajnokságban már kevésbé, a MOL Magyar Kupában azonban még nagyon is harcban van a végső győzelemért. A szakemberrel a paksi reményekről, a Ferencváros személyében a mezőny előtt tornyosuló akadályról, valamint a Kisvárda elleni elődöntőről beszélgettünk. 

Hirdetés

A paksiak tényleg szeretnek focizni. Ez nemcsak a játékukból derül ki, hanem abból is, hogy minden lehetőséget megragadnak, hogy játszhassanak, bár Bognár György nyilván csak viccelt a nyilatkozatában, amikor az Újpest elleni kupameccs utolsó percében büntetőt hibázott a csapata.

A Paks végül úgy jutott el az elődöntőig, hogy három hosszabbítást focizott végig, egyszer pedig büntetőpárbaj döntötte el a párharcát. Egy hosszú és fárasztó szezonban ez nem akármilyen teljesítmény, és már az egykori legendás középpályás is úgy gondolja, jöhetne egy lazább mérkőzés.

Kiválasztott cikk: Közel volt a Vasas, de a Paks az elődöntős

“Végre otthon játszhatunk, ez nagy előny számunkra, hiszen nem kell újra a nyakunkba venni az országot” - mondta Bognár, akinek a csapata az eddigi négy kupameccsén Budapesten lépett pályára. “Az pedig, hogy ilyen hosszúra nyúltak a kupameccseink, kicsit a mi hibánk is, hiszen mindegyik párharcot lezárhattuk volna már a rendes játékidőben.”

A ráadások királya

A Paks a BKV Előre elleni könnyed (0-7) győzelemmel kezdett, majd következett a Honvéd elleni, büntetőpárbajba torkollt párharc (2-2, 11-esekkel 4-5). A következő ráadás Újpesten jött el (1-1, 1-2), az előző fordulóban pedig a Vasas otthonában (2-2, 2-5) kényszerült hosszabbításra a Paks. A három ráadás összesen kilencven perce azt jelenti, hogy a paksiak konkrétan egy meccsel többet játszottak, mint a többi elődöntős.

A Vasas elleni továbbjutást ünneplik a paksiak

Kredit: Paksi FC/Facebook

“Hát a kupasorozat már csak ilyen” - mondta vidáman Bognár. “Nem volt igazán szerencsénk a sorsolással sem, hiszen veretes múltú, komoly szurkolótáborokat maguk mögött tudó ellenfeleket kaptunk, ráadásul mindegyikkel idegenben kellett játszanunk. A lényeg, hogy ott vagyunk az elődöntőben, de tény, hogy nem volt könnyű az út idáig.”

“A kupameccsek nem a legjobb periódusokban találtak minket, ezért is fordulhatott elő, hogy mindegyiken döntetlen született, pedig mindegyiket megnyerhettük volna a rendes játékidőben. Ebből kétszer az ellenfélnek volt nagy szerencséje a hajrában, hiszen a Honvéd a 95. percben egyenlített ki, Újpesten pedig a 90. percben büntetőt hibáztunk. A Vasas ellen viszont nekünk kedvezett a sors, hiszen nekünk sikerült a lefújás előtt egyenlítenünk.”

“Mivel a kupameccsek idején még a bajnokságban is nagyon jól álltunk, egyszerűen nem engedhettük meg magunknak, hogy elengedjük valamelyik sorozatot. Ugyanakkor nem vagyunk sem vakok, sem naivak: pontosan tudjuk, hogy a Paks egy bajnoki szezon alatt nem tudja maga mögé utasítani a Ferencvárost. Ha valamit nyerni akarunk, arra a kupában van jobb esélyünk, hiszen itt egy meccsen dőlnek el a párharcok, de itt sem lehetünk esélyesek, amíg versenyben van a Ferencváros. A reményt persze nem adjuk fel…”

A várdai kamikazéra várva

A paksiakra a Kisvárda vár az elődöntőben, és hiába néz ki úgy, hogy a feladat abszolút teljesíthető, több tényező is óvatosságra inti Bognárékat. Először is az, hogy mióta szinte biztossá vált a várdaiak kiesése, több kiváló meccset is lehozott Feczkó Tamás csapata (köztük a kupasorozatban, az MTK ellen), másodszor pedig a bajnoki szerepelés nem sokat jelent a MOL Magyar Kupa szempontjából.

Bognárék a Fradi otthonában búcsút intettek a bajnoki reményeknek, a kupában azonban még odaérthetnek 

Kredit: Paksi FC/Facebook

“Biztosan éles meccs lesz, és bár nálunk van a helyzeti előny a hazai pálya miatt, azt mondanám, 55-45-ben lehet meghatározni az esélyeket. Véleményem szerint a várdaiaknak csapatszinten nem jött össze ez az év, de ettől még az egyéni kvalitásokat tekintve egy kiváló csapat lesz az ellenfelünk. Ezzel azt is elmondtam, hogy a Kisvárda bárkire, bárhol veszélyes ellenfél lehet, és ez figyelmeztető jel számunkra is.”

“Gyakorlatilag kész tényként kezelhető a kiesésük, ezért ha még valami nagyot akartnak dobni idén (és biztos vagyok benne, hogy akarnak!), arra a kupameccs ad lehetőséget nekik. Azt viszont nem mondanám, hogy akár ők, akár mi nyomás nélkül készülhetnénk a kupafordulóra, mert bár elég valószínű, hogy mindkét csapatnak ismert a sorsa, biztosra nem vehetünk semmit. Nekik is van még matematikai esélyük, ránk pedig a második hely szempontjából fontos meccs vár a Puskás Akadémia ellen.”

“A Kisvárda a Fradi otthonában lép pályára, és biztosan nem akar egy ötöst kapni a MOL Magyar Kupa-elődöntő miatt, és én sem tehetem meg, hogy beáldozom akár a bajnokit, akár a kupameccset. Két fronton harcolunk a Pakssal, és mindkettő fontos számunkra.”

A bajnokságban legyőzte a Kisvárdát a Paks 

Kredit: Paksi FC/Facebook

Bognár elmondta, adott esetben abszolút elégedett tudna lenni azzal is, ha két ezüstéremmel zárná a bajnokságot a Paksi FC (a klubnak mindkét hazai sorozatból van már ezüstérme), hiszen ennél többen csak olyanok reménykednek, akik “nem a földön járnak.”

“Csodálatos dolog lenne megnyerni a MOL Magyar Kupát, de még az elődöntőn sem vagyunk túl, így felesleges jósolgatni. Ha sikerül bejutnunk a döntőbe, nyilván mindent meg fogunk tenni, de két évvel ezelőtt láthattuk, milyen különbség van a Ferencváros és a többi magyar csapat között. De egyelőre a bajnokira, aztán az elődöntőre fókuszálunk, semmi értelme nincs ennél előrébb tekinteni” - tette hozzá a már most biztosan kiváló szezont futó Paks vezetőedzője. 

Hirdetés