Az egygólos győzelmek mestere az Újpest

2021. május 31.

A kupadöntők általában szoros meccsek, de a jelenlegi címvédő újpestiek mesterei a fináléknak: általában a lehető legkisebb különbséggel, háromszor hosszabbítás után, kétszer büntetőkkel hódították el a trófeát. Gyors törióra a fél évszázados újpesti kupagyőzelmek között. 

Hirdetés

A kupadöntők általában szoros mérkőzéseket hoznak, abszolút nem ritka a hosszabbítás, sőt a büntetőpárbaj sem. Korábban írtunk is róla a döntőt közvetítő Hajdú B. Istvánnal készített interjúnkban, hogy az utóbbi években szinte kivétel nélkül mindig egy-egy gólon dőltek el a finálék.

Kiválasztott cikk: Hajdú B. István a garancia a szoros MK-döntőre

Az Újpest azonban ezt történelmi magasságokba emelte, hiszen a tizenegyszeres győztes klub fél évszázadot felölelő győzelmi szériájában mindössze kétszer fordult elő, hogy egy gólnál nagyobb különbséggel tudta megnyerni a döntőt.

Elsőre egyből összejött a kétgólos siker

Az Újpest - ez bizony egy elég furcsa kijelentés lesz a magyar futball egyik meghatározó csapatát illetően - csak 1969-ben nyerte meg első Magyar Kupa-trófeáját. Ekkorra már olyan klubok mondhatták magukat kupagyőztesnek, mint a Soroksár, a III. Kerület, vagy a Bocskai FC, és amikor megtört a jég, az Újpest a Népstadionban, 15 ezer néző előtt 3-1-re győzte le a Honvédot.

Akkor ezt még nyilván senki nem tudhatta, de a klub összesen tizenegy kupagyőzelme közül mindössze kettőn fordult elő, hogy egy gólnál nagyobb különbséggel nyerjen a csapat.

Egy évvel később az Újpest megvédte bajnoki címét, ám a Komlói Bányász váratlanul komoly akadályt jelentett, a lilák csak 3-2-re tudták legyőzni ellenfelüket. 1975-ig kellett várni a következő kupagyőzelemre, amit egy újabb egygólos siker hozott meg: a Haladást győzte le szintén 3-2-re.

1982-ben, talán a legváratlanabb mérkőzésen nyert utoljára kupát az Újpest úgy, hogy nem egy góllal nyerte meg a döntőt. Az idei MOL Magyar Kupa-döntő felvezetéseként megemlékeztünk róla, hogy az 1982-ben mennyire esélytelennek tűntek a lilák a nagyszerű Videoton ellen, de a szekszárdi stadionban lejátszott döntőt mégis ők nyerték 2-0-ra.

Kiválasztott cikk: Kit kísért a 40 évvel ezelőtti Újpest-Vidi kupadöntő?

Ez volt az utolsó olyan döntő, ahol több góllal bizonyult jobbnak ellenfelénél az Újpest. A következő szezonban megvédte címét, de a Budapest Honvéd ellen megint csak egy góllal nyertek, az ekkora már szinte típuseredménynek számító 3-2-es végeredményt újra a Népstadionban érte el a csapat.

Mit ad Isten, pontosan ugyanez az eredmény született az 1987-es fináléban is, ahol a Pécset győzte le, majd 1992-ben a békéscsabai fináléban verte a Vác FC Samsungot 1-0-ra. Tízéves szünet után emelhette ezután újra a levegőbe a trófeát a lila-fehér csapat, amely 2002-ben a Haladást verte 2-1-re (Győrben), és ez volt az utolsó olyan kupadöntője, amit a rendes játékidőben nyert meg.

A Puskás Akadémia elleni, 2018-as döntő

Kredit: MTI 

2014-ben a Diósgyőrt, 2018-ban a Puskás Akadémiát győzte le büntetők után, az első meccsen 1-1, a másodikon 2-2 volt a rendes játékidő végeredménye. A 2021-es döntőben büntetőkig nem jutottak el a felek, de hosszabbításig igen: a MOL Fehérvár elleni döntőt 1-0-ra nyerte meg az Újpest.

Hirdetés