Hajdú B. István a garancia a szoros MK-döntőre

2021. április 28.

Bár nem követeli magának az érdemet, de Hajdú B. István (a magyar futball nem hivatalos magyar hangja) szinte kizárólag szoros, jó meccseket közvetített a Magyar Kupa döntőjében. Az idei fináléval kapcsolatban elmondta, a két legnehezebb ágon érkező csapat jutott be, és bár van esélyes, iskolás korából emlékszik egy hasonló döntőre, ami megmutatta, hogy az esélyek egy döntő előtt semmit nem számítanak. Sztorik, vélemény, interjú. 

Hirdetés

Nem sok olyan Magyar Kupa-döntőt rendeztek az elmúlt 25 évben, amit nem Hajdú B. István közvetített - hol a televízióban, hol a rádióban. Az ország legnépszerűbb kommentátora feketeöves kupaszakértőnek számít, és amikor elkezdtünk a sorozatról beszélgetni, Pistából ömleni kezdtek a sztorik.

“Emlékezetesre sikerült a debütálásom, hiszen az első kupadöntő, amit közvetítettem, az 1994-es, botrányos véget ért Honvéd-Fradi volt. Amikor kiértem a Bozsik Stadionba, a közvetítőállás mellett megpillantottam egy gimnáziumi osztálytársamat, akit évek óta nem láttam. Orvosnak készült, és a gyakorlati ideje alatt kiküldték a meccsre, mondván, úgysem lesz semmi dolga. Hát, nem így alakult” - kezdett bele a sztorikba a kommentátor.

Az a bizonyos Honvéd-Fradi, ahol volt dolga a mentősöknek is 

Kredit: MTI Archív 

Hajdú B. István = szoros kupadöntő

Hajdú B. megerősítette, hogy a 2021-es MOL Magyar Kupa-döntőt is ő fogja közvetíteni, azt már csak mi tesszük hozzá, hogy ez a tény szinte garantálja, hogy szoros, izgalmas mérkőzés lesz az Újpest-Vidi.

“Nem követelem magamnak az érdemet, de tény, hogy szinte mindig kiváló meccseket közvetíthettem” - mondta széles mosollyal. “Volt 1997-ben egy MTK-BVSC döntő, aminek az első meccsét 6-0-ra nyerte meg az MTK, így formalitás volt a visszavágó, de ezen kívül gyakorlatilag kivétel nélkül szoros meccseken dolgozhattam.”

Akadtak azért sima döntők menet közben is, a Sopron például mindenkit sokkolt 2005-ben, amikor 5-1-re legyőzte a Ferencvárost, a Debrecen pedig hetet rúgott a Honvédnak 2008-ban, de ezeket a finálékat nem Hajdú B. István közvetítette.

“Különleges dolog egy kupadöntő. Egy meccsen dől el, hogy egy csapat beírja-e a nevét az aranykönyvbe, vagy csak széljegyzet lesz a döntő veszteseként. Ez a hangulat persze nemcsak a pályán érzékelhető, hanem a lelátókon is, sőt ott csak igazán. Soha nem felejtem el a 2014-es döntőt. A Dózsa György út felől érkeztem, ami már le volt kordonozva, de engem még átengedtek az autómmal. Már majdnem a sajtóbejáratnál tartottam, amikor egyszer csak megjelent velem szemben ötezer diósgyőri szurkoló. Először kaptam hideget-meleget, hogy mit kocsikázok én a lezárt úton, de amikor megismertek a szurkolók, már mindenki kedves volt. Persze csak azután, hogy felszólított, szurkoljak a Diósgyőrnek.”

A diósgyőri szurkolókkal idén nem találkozhat a Puskás Aréna előtt Pisti  

Kredit: MTI 

Természetesen ez utóbbi mérkőzés sem lógott ki a sorból, hiszen rendkívül feszült, remek hangulatú döntőt vívott az Újpest és a Diósgyőr. A 22 ezer néző előtt lejátszott meccset 1-1-es rendes játékidő után büntetőkkel nyerte meg az Újpest.

“Ha már a büntetők szóba kerültek, jó néhány 11-es párbajt is közvetíthettem a fentin kívül is. Ott volt például a 2017-es finálé, bár az a Fradi-Vasas nem a büntetőkről marad emlékezetes, hanem egy szörnyűséges esetről. Lovrencsics Gergő fejelt össze Murka Benedekkel, ami után öntudatlanul terült el a földön a Fradi játékosa. Most is futkos a hátamon a hideg, ha felidézem, hogy minden játékos kétségbeesett arccal integetett a kispadok felé, hogy jöjjön azonnal az orvos.”

Szörnyű pillanatok voltak, de Lovrencsics már integetett a szurkolóknak, mikor levitték 

Kredit: MTI 

A kupa lényege: a kiscsapatok bravúrjai

István is úgy gondolja, hogy a kupa esszenciája az, amikor kiscsapatok búcsúztatnak nagyobb klubokat, és ilyenből is látott jó néhányat a népszerű kommentátor hosszú pályafutása alatt.

“Nagyon örülök két változtatásnak is, amiket az MLSZ a kupa lebonyolításában eszközölt. Az egyik ezek közül, hogy egy meccsen dől el a továbbjutás. Ezt nem kell külön magyarázni, így sokkal több esélye van egy alacsonyabb osztályú csapatnak, hogy kiejtsen egy magasabban jegyzett klubot. A másik pedig az, hogy több fordulót is hétvégén rendeztek. Ez azért nagyon jó, mert egy falusi kiscsapat életében igenis ünnep, ha egy NBI-es klubot láthat vendégül, és egy ilyen ünnepnek nem kedd délután, hanem hétvégén van a megfelelő időpontja.”

“Minden országos kupasorozatban megvan az esély az olyan pikáns eredményekre, amikor egy kiscsapat nemcsak megmérkőzik nagynevű ellenfelével, de le is győzi. Talán nem a legnagyobb óriásölős sztori, de élénken él bennem a két évvel ezelőtti eset, amikor a Békéscsaba kiejtette a Ferencvárost. Maga a bravúr is szót érdemel, de én azért emlékszem rá jól, mert kockára fagytam a meccsen. A csabaiak aranyosak voltak, hoztak egy hősugárzót, így az első félidő közepére a jobb oldalam lángolt, a bal pedig csonttá volt fagyva, de nem volt mit tenni, mert a pályának csak nem fordíthattam hátat!” - idézte fel nevetve Pisti.

A kicsik közül a Tarpa jutott a legmesszebb idén 

Kredit: molkupa.hu 

“Persze egy-egy ilyen kupameccs nem csak akkor nagy élmény egy kiscsapatnak, ha legyőzi az ellenfelét. Emlékszem az esetre, amikor Koroncón játszott a Ferencváros, és az ultrák akkoriban nem jártak a Fradi bajnoki meccseire, de a koroncói kupameccsre vagy háromezren utaztak el. Ezt a mérkőzést egyébként a pálya szélén álló klubház tetején kialakított állásból közvetítettem. A Fradi 9-0-ra nyert.”

“Most, hogy beszélgetünk róla, beugrott, hogy ez egy nagyon különleges év az óriásölők szempontjából. Nem is tudom, volt-e már ilyen korábban, de egyetlen első osztályú csapatot sem tudott kiejteni alacsonyabb osztályban játszó csapat. 

"Az összes NBI-es klubot másik NBI-es ejtette ki. Lehet, hogy ekkorára nőtt a különbség az első osztály és a többiek között, de azért szerintem nem lett volna akkora meglepetés, ha például a Vasas kiejti a MOL Fehérvárt, vagy a Debrecen az MTK-t. Úgy látszik, idén pihentek az óriásölők.”

A döntő idén is kétesélyes

Pisti szerint az idei döntő is kiegyenlített lesz, a kommentátor is úgy gondolja, hogy a bajnoki eredményekből semmiféle következtetést nem lehet levonni egy kupadöntővel kapcsolatban.

“Gyerek voltam még, általánosba jártam, amikor legutóbb Újpest-Vidi döntőt rendeztek. Emlékszem, mindenki bombafavoritnak tartotta a fehérváriakat, mert a bajnokságban oda-vissza legyőzték az Újpestet, a liláknál pedig több sztár sem játszhatott. Aztán a döntőt, amit ha jól emlékszem, Szekszárdon rendeztek, 2-0-ra mégis az Újpest nyerte” - mondta Pisti, aki mindenre jól emlékezett: valóban Szekszárdon volt a döntő, és tényleg 2-0-ra nyert az Újpest. Erről a meccsről itt írtunk bővebben:

Kiválasztott cikk: Kit kísért a 40 évvel ezelőtti Újpest-Vidi kupadöntő?

“Hozzá kell tennünk, hogy ha nem is dönti el a finálét előre, azért az beszédes, hogy a Vidi három meccsen tizennégy gólt lőtt idén az Újpestnek a bajnokságban. Az esélyest tehát nem olyan nehéz megnevezni, de ez egy kupameccs, ráadásul egy döntő, és nincs akkora különbség a két csapat között, hogy ne születhetne akármilyen eredmény.”

Szabics Imre és Michael Oenning csapatai játsszák a döntőt 

Kredit: MOL Fehérvár FC/Facebook 

“Lehet, hogy már nézők előtt játsszák a mérkőzést, ami furcsa módon újdonság lesz sokak számára, hiszen elég régóta nem volt már közönség a lelátókon. Egy döntő mindig különleges, egyetlen rossz megmozdulás eldönthet mindent. Ez az Újpest-MOL Fehérvár mérkőzés például akár történelmet is írhat, ha a lilák úgy állnak fel a fináléban, mint az elődöntőben, Kisvárdán, mert ők lehetnek az első csapat, amelyben nem szerepel magyar játékos” - zárta gondolatait a kommentátor. 
 

Hirdetés