A legtöbb gólt rúgó és a legkevesebbet kapó

2022. május 09.

128-an indultak, ketten maradtak: a MOL Magyar Kupa 2021 /22-es kiírásának döntőjében a Ferencváros találkozik a Pakssal. Az alábbiakban megnézzük, ki milyen formában érkezik a kupadöntőre, bár inkább csak megérzésekről beszélhetünk, mert érezhető volt, hogy mindkét csapat a kupadöntőt tartotta szem előtt az utóbbi hetekben. 

Hirdetés

A molkupa.hu-ra minden egyes forduló előtt felkerül egy formatérkép, amiben a csapatok aktuális formáját vesszük szemügyre közelebbről. Bár azt minden alkalommal leszögezzük, hogy a bajnoki eredményeknek nem sok közük van egy kupameccshez - és erre már idén is bőségesen láttunk példát -, most van talán a legnehezebb dolgunk, ha az eredmények alapján akarunk tippelni.

Kiválasztott cikk: A Fradi nyerte a kupadöntő főpróbáját

Amellett, hogy egy kupadöntő, bárkik is a résztvevők, soha nem egyértelmű, mert egy meccsen tényleg bármi megtörténhet, most azért is nagyon nehéz tippelni, mert az elődöntők óta lejátszott bajnoki meccsek már nagyon kevés információt adnak csak a csapatok formáját nézve, és ennek elég speciális oka van.

Amikor már nem számít a bajnokság

Az elődöntők után alig néhány nappal a Ferencváros - az Újpest elleni derbin - bebiztosította bajnoki címét, és ahogy azt a csapatkapitány, Dibusz Dénes is megerősítette, azóta a kupadöntő van a fókuszban a zöld-fehéreknél. A bajnoki cím megszerzése óta lejátszott három bajnokin a Fradi kétszer is három gólt kapott, legutóbb a kiesés elől menekülő MTK nyert 3-0-ra a Groupama Arénában.

A bajnokcsapat már a kupadöntőre figyel 

Kredit: Fradi.hu/Facebook 

A paksiaknak sem volt mindegy, hogy alakul a bajnoki szezon, hiszen még harcban álltak a 4. helyért, ami elég jó helyzetbe hozta volna Bognár György csapatát, hiszen ha megnyeri a kupadöntőt, akkor saját jogán, ha elveszíti, akkor a Fradi BL-szereplése miatt lett volna európai kupainduló. A magára találó MOL Fehérvárt azonban nem sikerült utolérni, és ezt Pakson is gyorsan elfogadták: a tolnaiak három nyeretlen meccsből érkeznek a kupadöntőre.

A két csapat a bajnokságban is összecsapott két fordulóval korábban, és bár a meccsen végig érezni lehetett, hogy a két résztvevő a kupadöntőre tartalékolja a varázslatot, a Ferencváros végül egy hosszabbításban szerzett góllal kicsikarta a győzelmet.

A legjobb védelem a legjobb támadósor ellen

A kupadöntő előtt abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy egy egész bajnoki- és kupaszezon tapasztalatai alapján tudunk merengeni a győztes kilétéről. Előáll például az a klasszikus felállás, hogy a legtöbb rúgó csapat (Paks, 73) találkozik a legkevesebbet kapóval (Fradi, 30). Ha csak ebből indulunk ki, a paksiak annyiból feltétlenül előnyben vannak, hogy az FTC 30 gólja szép eredmény ugyan, de a Puskás Akadémia és a Kisvárda is csak 32-33 gólt kapott, viszont a paksiak 73 szerzett góljának a közelében sincs senki, a második legeredményesebb Fradi 58-nál jár.

Ádám Martinnak egészen elképesztő szezonja van 

Kredit: molkupa.hu 

A kupában teljesen kiegyensúlyozott a két csapat összevetése, a paksiak 20, a Fradi 23 gólt szerzett öt meccs alatt, és mindketten mindössze egy kapott góllal masíroztak be a fináléba. További közös pont, hogy mindkét csapat csak egy első osztályú ellenféllel találkozott a kupasorozatban, igaz a Fradi annyival könnyebb helyzetben volt, hogy két megyei osztályú ellenfele is volt.

Ha a gólvágókat nézzük, a Paks óriási formában játszó csatára, Ádám Martin utolérhetetlen, 31 bajnoki góljával toronymagasan vezeti a góllövőlistát. A kupasorozat gólkirályát ugyan a Fradi adja, ám az első két meccsen gólfesztivált rendező Myrto Uzuni télen eligazolt, így rá már nem számíthatnak a budapesti zöld-fehérek.

A legcsúnyább folt

Bár a kupadöntő előtt alig néhány héttel a Ferencváros legyőzte a Paksot a bajnokságban, Dibusz Dénes is elmondta, hogy az egész szezon legcsúnyább foltját pont a Paksnak köszönheti a Fradi: télen a tolnaiak irgalmatlanul elverték a Csercseszov-csapatot a Groupama Arénában, a 0-3-as végeredmény azért is emlékezetes, mert Ádám Martin valami egészen káprázatos gólt vágott Dibusznak a meccs elején.

A kupadöntő azonban egészen más kávéház, és nem is kell messze mennünk ezt megerősítő példáért. Tavaly a MOL Fehérvár egész évben agyba-főbe verte az Újpestet (összesítésben 14-1-es gólkülönbséggel hozta le a három bajnokit a Vidi), MOL Magyar Kupa fináléját mégis az Újpest nyerte. 

A két csapatkapitánnyal készített interjúink: 

Kiválasztott cikk: Böde megőrizné makulátlan kupadöntős mérlegétKiválasztott cikk: Dibusz Dénes elvárja a Fraditól a duplázást
Hirdetés