Visszatért a csodatevő a legnagyobb törpéhez

2021. szeptember 07.

A MOL Magyar Kupa főtáblájának harmadik fordulójában a másodosztályú Siófok kifejezetten kemény sorsolást kapott, de a nyáron visszatért a klubhoz az az Illés János, aki a Magyar Kupa történetének legnagyobb sztoriját szállító Siófoki Bányásznak is a vezetője volt. Hogy idén is lesz-e olyan menetelés, mint 1984-ben, amikor a sárga-kékek megnyerték a kupát? Hamarosan kiderül.  

Hirdetés

A Magyar Kupa történetének talán legnagyobb sztoriját szállította 1984-ben a Siófoki Bányász, amely - első másodosztályú csapatként - tudta megnyerni a sorozatot. Nem is akárhogyan, a kor sztárcsapatait legyőzve, egy egészen egyedi klubmodellt megvalósítva érte el világraszóló sikerét a balatonparti gárda. Az elképesztő menetelésről itt írtunk bővebben.

Kiválasztott cikk: A legnagyobb óriásölőből lett az első NBII-es kupagyőztes

Tulajdonképpen a csillagok újra úgy állnak, ahogy kell: a Siófok másodosztályú, ráadásul a nyáron visszatért a balatonparti klubhoz az 1980-as évek legendás klubvezetője, Illés János, aki a hatalmas menetelés idején is a klub alkalmazottja volt.

Illés János

Kredit: Somogyi Hírlap/Lang Róbert

“1984-ben sem számított rá senki, hogy mi végzünk az élen, hiszen egyik párharcunkban sem mi voltunk az esélyesek. Most is másodosztályú a Siófok, és a sorsolásnál sem mondhatom, hogy nagyon szerencsések lettünk volna, hiszen első osztályú csapatot kaptunk, szóval a helyzet hasonló, de a bravúr természetéből fakadóan nem olyan dolog, amire számít az ember” - mondta mosolyogva a nyáron 22 év kaposvári szerepvállalás után Siófokra visszatérő szakember.

Ha mindig a jobb csapat nyerne

A BFC Siófok nemcsak első osztályú csapatot, hanem mindjárt az egyik nemzetközi kupában szereplő magyar klubot, a felcsúti Puskás Akadémiát kapta. “Tiszteletet parancsolnak a felcsútiak eredményei, zsinórban második évben indulhattak el nemzetközi kupában, jól szerepeltek a bajnokságban és a MOL Magyar Kupában is. Tudjuk, hogy rendkívül nehéz feladat vár ránk a 64 között” - mondta Illés.

“Pont a Siófok példája mutatja, hogy a sportban bármi megtörténhet. Pont ez adja a szépségét, hiszen ha mindig a jobb csapat nyerne, nem lenne semmi értelme meccsre járni. A kupasorozatokra ez hatványozottan igaz, a futball sava-borsa egy olyan versenysorozat, ahol akár több osztály is elválasztja a csapatokat, mégis előfordulnak meglepetések.”

“A klubok lehetőségei, illetve a két játékoskeret között is hatalmas a különbség, de mi úgy vagyunk vele, hogy a maximumot akarjuk kihozni magunkból, és meglátjuk, az mire lesz elég. Ki tud fogni rossz napot bármelyik sztárcsapat, és egy-egy mérkőzésen belül akár percek alatt is változhatnak a dolgok. Nem tekintünk magunkra esélyesként a Puskás Akadémia ellen, de esélytelennek sem tartjuk magunkat” - szögezte le Illés.

Másképp építkezik a mostani csapat

Az 1980-as években még egészen más volt a futball, és a magyarországi sajátosságokat lovagolta meg a Siófok. Illés János vezetésével a klub a fénykorukon túl lévő, de még mindig kiváló futballistákat szerződtetett, méghozzá úgy, hogy konkrét életpályamodellt kínált a játékosoknak. A klub segített a sportolóknak lakáshoz jutni, letelepedni, vállalkozásokat alapítani, ennek volt köszönhető, hogy kiváló futballisták alkották a kupagyőztes Siófokot.

Más a klubmodell, mint szűk negyven éve

Kredit: BFC Siófok/Facebook

“Más világ volt akkor, egy lakásra például hosszú éveket kellett várni, de nekünk sikerült meggyorsítanunk a folyamatokat, és sok mindenben tudtunk segíteni a játékosainknak. Így sikerült neves, egykori válogatott futballistákat Siófokra csábítanunk, és így alakult ki az az egészen kiváló csapat, amely megnyerte a Magyar Népköztársaság Kupát.”

“A mai Siófok már egészen más építkezési modellt követ. A mostani keretünkben tizenöt 1999-es születésű, vagy annál fiatalabb futballista szerepel, az utánpótlásképzés került a fókuszba.”

“Tehetséggel nem állunk rosszul, sok kiváló játékosunk van, akikből lehet stabil NBI-es játékos is, de azt látjuk, hogy a mai fiatalok sokszor motivációs gondokkal küzdenek. Sajnos általános, hogy sokan megelégszenek azzal a szinttel, aminél egyébként sokkal több van bennük, hiszen azt látják, hogy más sportolókhoz képest sokat lehet keresni már másodosztályú futballistaként is.”

Fiatal csapattal is a bravúr a cél

Kredit: BFC Siófok/Facebook

“Ezen még sokat kell dolgoznunk, és ebben segíthet nekünk, ha a fiataljaink magasabb osztályban játszó csapatok ellen mutathatják meg magukat. A MOL Magyar Kupában nem fogalmaztunk meg számszerű célokat, mert sok mindenről dönt a sorsolás, de amíg alacsonyabb osztályú csapatokkal játszunk, elvárjuk a továbbjutást. Most azonban egy NBI-es csapatot kell kiejtenünk, ami nagyon kemény feladat lesz. Bízom benne, hogy mindent ki tudunk hozni magunkból” - zárta a gondolatait a klubigazgató.

(Címlapkép: BFC Siófok/Facebook)

Hirdetés