Színek, derbik és gólvágók a nyolcaddöntőben

2021. november 19.

Tudtad, hogy nem Myrto Uzuni az egyetlen csatár, aki a MOL Magyar Kupa idei kiírásában egy meccsen hat gólt szerzett? És azt, hogy nem csak Budapest ad több csapatot a főtáblára, hanem bőven akadnak vidéki városok, amik két csapatot adnak a sorozatba, sőt idén a 16 között is akad ilyen? És mit szólsz ahhoz, hogy a pirosak és kékek rengetegében divatszín lett idén a kupában a zöld és a lila is? 

Hirdetés

A góllövőlistát nemrég átnyálaztuk, és megnéztük azt is, melyik csatárnak van még esélye beérni a ferencvárosi Myrto Uzunit - aki már most több gólnál jár, mint a tavalyi (társ)gólkirályok -, azaz kiknek áll még a csapatuk. De van a gólvágokkal kapcsolatban más érdekesség is.

Kiválasztott cikk: Bottal ütik a góllövőlistán a Fradi-csatár nyomát

Uzuni természetesen nemcsak a góllövőlistát vezeti, de övé az egy meccsen lőtt legtöbb gól rekordja is az idei szezonban. Csakhogy nem egyedül az övé! Az albán csatár Hatvannak lőtt mesterhatosa káprázatos, de nem utolérhetetlen teljesítmény, hiszen ugyanennyit lőtt a tatabányai Gyürki Gergely is a Táplán SE elleni mérkőzésen. Utóbbi összecsapás egyébként a legnagyobb győzelem az idei szezonban (0-11).

Mesterhármasból akadt szép számmal, de négyet csak két játékos szerzett egy meccsen: a paksi Pethő Bence János Gyömrőn szórta meg a hazai csapatot, a tállyai Kovács Norbert Imre pedig Gyöngyösön talált be négyszer.  

Városi derbik az országos kupában

A magyar futball Budapest-központú, jelenleg is négy fővárosi csapat várja az 5. fordulót (maximum négy juthat a legjobb nyolc közé, mert lesz egy Vasas-Fradi csörte is), és hát a címvédő is budapesti csapat. De nem csak a főváros delegálhat több versenyzőt a kupasorozatba, és ezt az utóbbi években többször is láthattuk, még ha a vidéki derbik el is maradtak.

Idén például Győr ad két csapatot a legjobb 16 közé, még ha Gyirmót valójában csak a nevében győri csapat, hiszen a Rába-parti település 1-2 km-re fekszik Győr Marcalváros kerületétől. Annál is meglepőbb, hogy a város tradícionális klubja, az ETO FC másodosztályú csapatként ejtette ki az előző körben a Puskás Akadémiát, és a gyirmótiak szerepelnek az első osztályban.

Az ETO FC komoly bravúrt mutatott be a 16 közé jutásért 

Kredit: MTI Fotóbank

Tavaly a vidéki fellegvárak közül Debrecen adott két csapatot a legjobb 16 közé. Akkor még a DVSC és a DEAC is másodosztályú klub volt, idén viszont hiába keressük őket a Merkantil Bank Liga tabelláján: a Loki eggyel feljebb, a DEAC eggyel lejjebb szerepel. Idén lehetett volna még egy városi derbi az ötödik fordulóban, hiszen két szegedi csapat is ott volt a 32 között, ám a legnagyobb óriásölő, a megyei osztályú Szegedi VSE kiesett, így a másodosztályú Szeged-Csanád Grosics Akadémia maradt a város egyetlen képviselője a MOL Magyar Kupában.

Divatos a lila és a zöld

A klubszínek között világszinten is a leggyakoribb a piros, illetve a kék. Ez Magyarországon is igaz, vannak szép számmal pirosak (Honvéd, Kisvárda), kékek (Szeged-Csanád, Csákvár), sőt piros-kékek is (Vasas, Vidi, Nagykanizsa), de a ritkábban használt csapatszínekből is szép kis csokrot lehet összeállítani. Kivált a zöldekből és a lilákból.

Divatos a lila idén 

Kredit: Békéscsaba Előre

A tradícionális zöldek közül a Ferencváros és a Győr ott van a nyolcaddöntőben, és a szezon egyik meglepetéscsapata, a Paks is bejutott a legjobb 16 közé, csak egy zöld fellegvár hiányzik: a Haladás óriási csatában, büntetőkkel esett ki a 32 között. A tradícionális lila csapatok viszont teljes létszámban felvonultak: a címvédő Újpest, valamint a Kecskemét és a Békéscsaba is ott van a nyolcaddöntőkben.

Hirdetés