Az erő és az önbizalom viszi előre a Szegedet

2021. november 18.

Szegeden októberre úgy összeálltak a dolgok, hogy a csapat nemcsak a MOL Magyar Kupában tudott kiejteni egy első osztályú ellenfelet, de az NBII-es tabellán is nagy lendülettel tör egyre feljebb a Szeged-Csanád Grosics Akadémia. A csapat vezetőedzőjével, Dragan Vukmirral a fizikai felkészítés fontosságáról, illetve az önbizalom szerepéről is beszélgettünk. 

Hirdetés

“Csak előre!” - mondta csípőből Dragan Vukmir, a Szeged-Csanád Grosics Akadémia vezetőedzője, amikor a molkupa.hu egy edzés után elérte az egykor több NBI-es élcsapatban is megfordult védekező középpályást. A fenti jelmondat ugyan a város egy másik, európai hírű sportklubjának, a Pick Szegednek a mottója, Vukmir arra a kérdésre adta válaszul, hogy “meddig viheti a csapatát a Szeged kiváló formája.

“Voltak már idén nehezebb időszakaink, de ahogy akkor, úgy most is csak előre nézünk” - mondat a bő egy hónapja veretlen csapat szakvezetője. “Úgy gondolom, októberre álltunk össze igazán, fizikailag jó állapotban vagyunk, és ha ez stimmel, minden más is könnyebben alakul.”

Erőt adott a Mezőkövesd elleni bravúr

A szegediek rendkívül komoly csatában, büntetőkkel ejtették ki az első osztályú Mezőkövesdet a MOL Magyar Kupa 4. fordulójában. A csapatnál nem véletlenül reménykedtek már a párharc előtt is a továbbjutásban, hiszen a kupameccs előtt a bajnokságban összecsaptak az NBI-es minőségű kerettel rendelkező Vasassal, valamint a tavaly még első osztályú Diósgyőrrel is. A mérleg: egy győzelem, egy döntetlen.

A Vasas sem tudott nyerni a Szent Gellért Fórumban

Kredit: Szeged-Grosicsakademia.hu 

“Ez egy szép tett volt a csapattól” - mondta a magyarul folyékonyan beszélő szerb szakember. “Két dolognak köszönhettük a továbbjutást: az erőnek és az önbizalomnak. Jó érzés volt látni, hogy nemcsak kilencven, de százhúsz percen át tudtuk tartani egy NBI-es csapat tempóját, fizikailag egyenrangú felek voltunk. Az pedig, hogy mi nyertük a büntetőpárbajt, azt mutatja, hogy fejben is erősek voltunk.”

“Egyébként jó meccset is játszottunk, közvetlenül a hosszabbítás vége előtt még nekünk volt komoly ziccerünk. Összességében nagyon pozitív volt az egész mérkőzés, hiszen mi is belenyúltunk a csapatba, lehetőséget kaptak olyan játékosok, akik a bajnokságban kevesebbet játszanak, és jó válaszokat kaptam a fiúktól.”

Vukmir abba is beavatott minket, hogy annyira nem készültek a 11-esekre, hogy kijelölt sorrend sem volt. “Úgy voltam vele, ezt a játékosoknak kell érezniük, így csak közvetlenül a büntetők előtt döntöttünk. És azt is jó volt látni, hogy senki nem bújt ki a felelősség alól, ez is azt mutatja, hogy tényleg jó a csapatszellem is.”

A cél: mindig csak előre

Vukmir elmondta, sem a bajnokságban, sem a kupában nem tűztek ki számszerű célt a csapat elé, viszont elvárás, hogy minden mérkőzésen győzelmi szándékkal lépjen pályára a csapat. A vezetőedző szerint ez a cél teljesül Szegeden.

“Nem mondtuk ki, hogy a célunk a feljutás, csak azt mondtuk, hogy az utolsó pillanatig küzdeni fogunk érte” - jelentette ki a Merkantil Bank Liga 5. helyen álló csapat edzője. “Hasonló a helyzet egyébként a Magyar Kupában is, nem volt kimondott cél a legjobb 16 közé jutás, de örülünk, hogy itt vagyunk, és nagy becsvággyal készülünk az 5. fordulóra.”

Kiválasztott cikk: Sorsolás: Egy NBI-es párharc lesz az 5. fordulóban

A nyolcaddöntőben nem lesz könnyű dolga a Szeged-Csanád G.A.-nak, hiszen az egyik legerősebb magyar csapattal, a MOL Fehérvárral találkozik. “Az egyik legjobb keretű csapattal találkozunk, így természetesen nem mi vagyunk a párharc esélyesei, de annyit ígérhetek, hogy meg fogjuk nehezíteni a Vidi dolgát.”

Az újabb NBI-es csapat elleni meccsről Vukmir elmondta, az osztálykülönbség ugyan minden esetben érezhető, de az NBII is van olyan erős bajnokság, hogy sok mindenre felkészíti a benne játszó csapatokat. “Az a tendencia, hogy az NBI-es klubok a külföldiekre építenek, így rengeteg jó magyar játékos kényszerül a másodosztályba, amitől pedig az NBII színvonala emelkedik. Úgy gondolom, nagyon erős bajnokság a Merkantil Bank Liga, és nehéz benne érvényesülni, mert nagyon sokfélék az ellenfelek. Más-más futballfilozófia, futballkultúra, egészen más taktikai felállások és harcmodor ellen kell hétről hétre készülni, és ez nem könnyű feladat.”

A Mezőkövesd elleni büntetőpárbajt követő ünneplés 

Kredit: Szeged-Grosicsakademia.hu 

Vukmir pragmatikus edző, először a csapata védekezését rakta rendbe, aminek köszönhetően a Szegedé jelenleg a második legjobb védelem a Merkantil Bank Ligában. Tíz kapott góljuknál csak az éllovas Haladás kapott kevesebbet.

“Ha a védekezésed stabil, és megvan a játék egyensúlya, akkor elkezdhetsz előrefelé gondolkodni. Masszív csapat vagyunk, a komolyabb játékerőt képviselő ellenfeleknek is képesek vagyunk gondot okozni, ahogy ezt bizonyítottuk a kupameccsen. És remélem, továbbra is bizonyítani fogjuk” - zárta a gondolatait Vukmir. 

Hirdetés