Szemtől szemben a két kupadöntős edző

2022. május 10.

A két csapatkapitány után a MOL Magyar Kupa döntőjére készülő két vezetőedzőt is kifaggattuk, de most csavartunk egyet a dolgon: Sztanyiszlav Csercseszov és Bognár György is ugyanarra a nyolc kérdésre válaszolt. Megtudhattuk, mire számít a fináléban a két szakember, hogy szerintük mi lehet a döntő tényező, illetve hogy kit vennének ki az ellenfél csapatából, ha tehetnék. 

Hirdetés

Sztanyiszlav Csercseszov és Bognár György ebben a bajnoki szezonban már háromszor is összecsapott, és a Fradi-Paks csörték nem okoztak csalódást. Érdekesség, hogy mindhárom meccsen vendégsiker született, a Ferencváros kétszer is tudott nyerni Pakson, a tolnaiak pedig télen az egész szezon legcsúnyább vereségét mérték a Fradira. Adódik a kérdés, melyik meccsből tanultak többet az ellenfélről a vezetőedzők.

“Minden mérkőzésből lehet tanulni, legyen az győzelem, vagy vereség. Természetesen máshogy emlékszem a két mérkőzésre, nekünk az a dolgunk, hogy az eddigi tapasztalataink alapján felkészüljünk, és a legjobbat hozzuk ki magunkból” - mondta a molkupa.hu-nak Csercseszov.

“A 0-3-as meccsünkből már semmiféle következtetést nem lehet levonni, és nemcsak azért, mert régen volt, hanem azért is, mert a vereségből több tanulságot lehet levonni. Tehát a legutóbbi meccs aktuálisabb is, és több tanulsággal is szolgál” - mondta Bognár György a kupadöntő előtt két héttel lejátszott bajnokiról, ahol a Fradi egy hosszabbításban szerzett góllal győzött Pakson.

A Paksnak a kupadöntő jelenti Európát

Amikor feltettük a kérdéseinket a két edzőnek, azt már tudtuk, hogy a Fradi a bajnok, a Paks azonban még harcban állt a negyedik helyért, ami elég kényelmes helyzetbe hozta volna Bognár Györgyéket. A negyedik hely ugyanis európai kupaszereplést ért volna, ha az FTC nyeri a kupát - ha pedig a Paks, akkor természetesen saját jogán indulhatott volna a Konferencia Ligában. A kérdés azóta már túlhaladott, de Csercseszov szerint mindig is az volt:

“Egy döntőn ezek a dolgok nem számítanak, hiszen ilyenkor mindenki csak arra koncentrál, hogy megnyerje a trófeát” - szögezte le a Ferencváros vezetőedzője.

A két szakember a kupadöntő sajtótájékoztatóján 

Kredit: molkupa.hu 

“Bár a negyedik helyre már nem érhetünk oda, a helyezés számunkra egyáltalán nem mindegy, ezért továbbra is tartom, hogy fontos szezonzáró meccsünk lesz még hátra a kupadöntő után. Ugyanakkor az is igaz, hogy a Fradihoz hasonlóan nálunk is a kupadöntő került a fókuszba az elmúlt hetekben” - magyarázta Bognár György.

Az ellenfél legnagyobb erőssége és legjobbja

Az a két vezetőedző sajtótájékoztatóján kiderült, hogy kölcsönösen tisztelik egymást, mi azonban rákérdeztünk ezen kívül két dologra is. Először is arra, hogy mi az ellenfél legnagyobb erőssége, másodszor pedig arra, hogy ha egy játékost kivehetnének az ellenféltől, akkor ki lenne az.

A két csapatkapitány, Dibusz Dénes (b) és Böde Dániel (j)

Kredit: molkupa.hu 

“Ők lőttek a legtöbb gólt a bajnokságban, ezért a támadójátékukat emelném ki” - mondta a Paks legnagyobb erényével kapcsolatban az orosz szakember, aki elzárkózott attól, hogy kiemeljen egyetlen játékost az ellenfélből. “A saját játékosaimmal foglalkozom” - tette hozzá Csercseszov.

“Jelenleg a Ferencváros a legjobb csapat Magyarországon, kezdeményezőbb a mezőny többi tagjánál és gyorsabban is játszik, mint a legtöbb NBI-es csapat. Egy játékost nagyon nehéz lenne megnevezni, mert nemcsak 11 játékosból áll az ellenfelünk, hanem egy nagyon erős keretből is” 

- mondta Bognár, aki némi unszolás után kibökte, “nem lennék szomorú, ha Laiduni hiányozna a Fradi középpályájáról.”

Mi dönti el a finálét?

“Hogy ki tudja jobban értékesíteni a helyzeteit, és hogy ki kezeli jobban a nyomást” - adta meg a választ a kérdésre Csercseszov, majd hozzátette, “Az fog dönteni, hogy melyik csapat támadósora lesz eredményesebb a kapu előtt, illetve melyik csapat védelme lesz stabilabb.”

“Egy kupadöntőn nem biztos, hogy a jobb csapat nyer” - kezdte Bognár. “Egy meccsen bármi megtörténhet, bár a Fradi biztosan kellőképpen komolyan vesz minket. Azt nyilván én is elismerem, hogy papíron csapat az ellenfél, jobb játékosok alkotják a keretét, gyorsabbak is, de szerintem képesek vagyunk megszorongatni őket. Úgy gondolom, egy kupadöntőt meg lehet nyerni úgy is, hogy az ellenfél a jobb.”

A két egykori csapattárs egymás ellen vezeti a csapatát 

Kredit: MTI Archív

A bajnokságban a legtöbb gólt szerző csapat találkozik a legkevesebbet kapóval a kupadöntőben. A Fradi igencsak komplett csapatnak tűnik, míg a paksiaknak a nagyszerű támadójátékuk a legnagyobb erősségük. Adódik a kérdés, hogy vajon a saját erősségeire építenek-e, vagy alkalmazkodnak az ellenfél játékstílusához?

“A mérkőzés előtt alaposan kielemeztük az ellenfelet, de nekünk elsősorban a saját játékunkra kell koncentrálnunk, hogy a mi akaratunk érvényesüljön” - szögezte le Csercseszov.

“Biztos vagyok benen, hogy mindkét csapat ragaszkodik a saját játékához, ám a mi elképzeléseinken kicsit finomítani kell. Butaság lenne, ha nem alkalmazkodnánk a Fradihoz, de a saját elveinket nem adjuk fel. A döntőben számunkra a szervezett védekezés lesz a legfontosabb, stabilan kell védekeznünk, ha győzni akarunk. Ezen a meccsen ez lesz a legfontosabb taktikai elem” - mondta Bognár. 

A két kupadöntős csapatkapitányával készült interjúkat itt [Böde Dani] és itt [Dibusz Dénes] találod. 

Hirdetés