Supka: Nem a szerencse vitt minket az elődöntőbe

2021. április 08.

A kupasorozat egyik sajátossága, hogy meglehetősen gyakran tűnnek fel kiscsapatok a végjátékban. Tavaly NBII-es csapat játszott elődöntőt, idén pedig a legjobb négybe jutással történelmi sikert elérő Kisvárda játszhat a döntőért, ráadásul a szabolcsiakat egy olyan edző vezeti Supka Attila személyében, aki háromszor is kupadöntőbe vezette aktuális csapatát. A szakemberrel célokról, ellenfelekről és alázatról beszélgettünk.  

Hirdetés

Ha a Kisvárda felbukkanása a MOL Magyar Kupa elődöntőjében sokaknak meglepetés is, a magyar labdarúgásban otthonosan mozgók nem kaptak a szívükhöz. Ennek elsősorban az az oka, hogy a csapatot az a Supka Attila irányítja, aki feketeöves szenszejnek számít a sorozatban, hiszen nem kevesebb, mint három kupadöntőbe vezette be a Honvédot, és 2007-ben meg is nyerte a trófeát a kispestiekkel.

“A kupasorozat sajátossága” - mondta széles mosollyal Supka, amikor a molkupa.hu azt kérdezte tőle, mennyire lepte meg, hogy a Kisvárdával egészen az elődöntőig menetelt, és esélye van negyedszer is döntőt játszani a MOL Magyar Kupában.

Egy sikerre éhes kiscsapat az elődöntőben! 

Kredit: Kisvárda Master Good FC/Facebook 

“A szerencsének, vagyis a sorsolásnak nyilván megvan a szerepe, és ez nagyobb is, mint mondjuk egy bajnoki szezonban, de azt azért nem mondanám, hogy csak a szerencsének köszönhetően jutottunk el idáig. Nyáron nagyon jó kis csapatot raktunk össze, és az őszi szezonban bizonyítottuk, hogy a legjobbakkal is álljuk a versenyt. Magunknak köszönhetjük, hogy a döntő kapujában állunk” - szögezte le a 2000-es évek egyik legsikeresebb  magyar edzője.

Ősszel megmutatta az erejét a Várda

Supka szavait támasztja alá a Kisvárda Master Good őszi szereplése. A csapatot nyáron átvevő szakember egy szemre is tetszetős futballt mutató gárdát épített, amely egyre feljebb lépkedve egészen a dobogó közelébe verekedte magát a bajnokságban, miközben ellentmondást nem tűrően menetelt a MOL Magyar Kupában is.

Supka Attila csak a következő meccsre koncentrál 

Kredit Kisvárda Master Good FC/Facebook 

“Jól alakultak a dolgok, működtek az elgondolásaink, és úgy tűnt, minden a helyére került a csapatnál, ám télen egymás után sérültek meg a védőink, ami alapjaiban rengette meg a Kisvárda játékát. Igazolnunk kellett, de a csapaton belüli kémia, az összeszokottság és az automatizmusok nem alakulnak ki egyik pillanatról a másikra, és várható volt, hogy a hiányzók nemcsak a játékunkon, hanem az eredményeinken is nyomot hagynak.”

“A bajnokság előtt megfogalmazott célt, a bennmaradást el fogjuk érni, ebben biztos vagyok, mert vagyunk olyan erősek, hogy kiharcoljuk. A MOL Magyar Kupában ugyanakkor nem volt megfogalmazott cél a csapat előtt, úgy voltunk vele, mindig az ellenfél ismeretében határozzuk meg a célt.”

Történelmi siker az elődöntő

A Kisvárda - bár fűződik a nevéhez komoly bravúr a Magyar Kupában, hiszen 2017-ben még másodosztályú csapatként ejtette ki a (háromszoros) címvédő Ferencvárost a 32 között - történelme során még soha nem játszott elődöntőt a kupasorozatban, ilyenformán már most történelmet írt a csapat, de Supka természetesen nem elégszik meg az elődöntővel.

Supka tovább írná a kisvárdai történelmet 

Kredit Kisvárda Master Good FC/Facebook 

“Nagyon szeretnénk döntőt játszani! Nehéz mérkőzésre számítok az Újpest ellen, de képesnek tartom a csapatomat a döntőbe jutásra. Az, hogy hazai pályán játszunk, nem hátrány, de nem is akkora előny, hiszen szurkolók továbbra sem lehetnek a lelátókon.”

Ez a bizonyos negyeddöntő érdekes mérkőzés volt, hiszen a Kisvárda - amely első NBI-es ellenfélként fogadta a ZTE-t - elleni meccsre a zalaiak az amatőrcsapatukat küldték el, őket győzte le 6-1-re Supka csapata. De hát azt kell legyőzni, aki a másik térfélen van.

Kiválasztott cikk: Az MTK és a Kisvárda a sors(olás) kegyeltjei

“Voltak rajtunk kívül is csapatok a kupa történetében, akik könnyebb úton jutottak egészen messzire a sorozatban. Nem panaszkodhatunk a sorsolásra, ez tény, de azt nem fogadom el, hogy csak a szerencsének köszönhetjük az elődöntőt. Azon leszünk, hogy az Újpest ellen bizonyítsuk, jogosan jutottunk el idáig” - mondta határozottan Supka.

Nem a legjobbak a friss emlékek

A Kisvárda és az Újpest a bajnokságban is összecsaptak, a válogatott szünet előtti bajnoki fordulóban a budapestiek hazai pályán 3-0-ra verték a vendégeket. Supka szerint annál csak jobban játszhat a csapata a kupa elődöntőjében.

“Minden szempontból rossz napot fogtunk ki, nem is lehetett más a vége, mint vereség, de a kupa minden szempontból egészen más, mint egy bajnoki meccs. Itt nincs javítási lehetőség, egy mérkőzésen dől el, hogy kupadöntőt játszhatunk-e, így kettőzött erővel fogunk harcolni.”

“Sok fontos tapasztalattal gazdagodtunk az újpestiekkel kapcsolatban a bajnokin, és így, hogy hamarosan újra találkozunk velük, még fontosabb, hogy tanuljunk a vereségből, és a tapasztalatokat egy jobb eredmény szolgálatába állítsuk.”

Hazai pályán játszhat a döntőbe jutásért a Várda

Kredit: MTI 

Supka egyelőre nem foglalkozik sem a másik elődöntős párharccal, sem a kupadöntővel, csak a saját csapatára akar koncentrálni. Annyit azonban megjegyzett, hogy szinte mindegy, melyik csapat jut tovább a másik ágról, mindkettőt bravúr lenne legyőzni a döntőben.

“Amikor a Kisvárda a bajnokságban is előkelő helyen szerepelt, már megjelentek a hangok az európai kupákról, de igyekeztem lehűteni a kedélyeket. Nem szeretném, ha a játékosok ennyire előre gondolkodnának, előbb legyen meg az NBI-es tagság, és a kupadöntő, utána ráérünk álmokat kergetni” - tette hozzá nevetve a szakember.

Hirdetés