Nem csak támadni tudnak a kupadöntősök

2023. április 19.

Mátyus János és Ricardo Moniz is támadófocit játszat a csapatával, ám ezt nem azt jelenti, hogy a Budafok és a ZTE fejetlenül menne előre a meccseken. Ezt bizonyítja, hogy a Zete egy, a Budafok két kapott góllal játszott le öt fordulót. Az NBII-es kiscsapatnál külön érdekesség, hogy kiktől kapott - és kiktől nem - gólokat.

Hirdetés

Korábban azt írtuk, tökéletes párosítás a MOL Magyar Kupa döntőjében a Budafok-ZTE összecsapás, mert - sok más mellett - mindkét csapat a támadófoci mellett tett hitet. Ezt az állítást tartjuk, Mátyus János és Ricardo Moniz is magasan letámadó, az ellenfél térfelén nyomást kifejtő játékot vállal fel, és ennek köszönhetően meglehetősen sok gólt is szerez mindkét csapat.

Kiválasztott cikk: Ne könnyű utat, erős lábat adjon az ég

A kettes gólátlag, amit mindkét csapat hozott a MOL Magyar Kupa döntőjéig tartó menetelése során, nem rossz mutató. A budafokiak öt meccsen tíz gólt vágtak, az egerszegiek eggyel szereztek többet, mint a másodosztályú csapat, azaz tizenegy góllal állnak jelen pillanatban. Így még szebb, hogy ennek több mint felét, hatot Beke Péter egymaga lőtt. De van itt más is.

Tudnak védekezni is, ha kell

A szerzett gólok számánál is szebb mutató mindkét csapat esetében, hogy alig kaptak gólt az idei kupaszezonban. A Zalaegerszeg kapuját konkrétan egyetlen egyszer vették be az ellenfelek öt forduló alatt - igaz, az nem akármilyen gól volt -, és a Budafoknak sincs miért szégyenkeznie, hiszen a XXII. kerületiek is csak kétszer kezdtek közepet bekapott gól után.

Kupadöntős öltözői képünk még nem volt…. MOST MÁR VAN!🥰😍🔴⚫️EZ BUDAFOK!!!❤️🖤 #hajrabudafok

Posted by Budafoki MTE on Wednesday, April 5, 2023

Külön érdekesség a Budafok esetében - és talán kicsit a döntőre szóló figyelmeztetés is -, hogy a két első osztályú ellenféllel szemben Gundel-Takács Bence megőrizte a kapuját (néhány elég komoly védés is kellett ehhez), így a Budafok abban a furcsa helyzetben van, hogy kizárólag alacsonyabb osztályú csapattól kapott gólt a kupában. Az első fordulóban a megyei osztályú Bölcske a lefújás előtti pillanatban szépített, két fordulóval később pedig a harmadosztályú Iváncsa került előnybe az első félidőben.

A ZTE menetelése azért is különösen értékes, mert annak ellenére csak a hatodik fordulóban kapott először gólt, hogy kivétel nélkül minden meccsét idegenben játszotta le. A Mezőkövesden bekapott káprázatos szabadrúgásgól azonban mit sem számított, a zalaiak négyet rúgtak rá, és simán jutottak az elődöntőbe, ahol 120 perc sem volt elég a Puskás Akadémiának, hogy bevegye a Zete kapuját.

Ettől még persze szó sincs róla, hogy a Budafok és a ZTE mérkőzése a védekezésről szólna, sokkal valószínűbb, hogy egyik csapat sem adja majd fel a saját játékát. Azt viszont leszögezhetjük, hogy ha védekezésre kerül a sor, egyikük sem esik kétségbe. 

Hirdetés