Ezért tökéletes a Budafok-ZTE kupadöntő

2023. április 12.

Nem sokan tippelték volna be előre ezt a döntős párosítást, de ha jobban megnézzük, a Budafok-ZTE finálé sok szempontból tökéletes szórakozást ígér. Két támadófocit játszó klub, számos magyar tehetség és persze maga a párosítás: a harcos kiscsapat, amely történelmet írhat. Ez lesz a tét május 3-án a Puskás Arénában. 

Hirdetés

Talán szerte az országban nem akadt senki 6-8 hónappal ezelőtt, aki eltalálta volna, milyen párosítással rendezik a MOL Magyar Kupa 2022/23-as fináléját. A Budafok-ZTE döntő nem volt éppen kőbe vésve, hiszen a budapestiek a másodosztályban, az egerszegiek az első osztályban menekülnek a kiesés elől, és bár egyikük sincs közvetlen veszélyben, még lefutottnak sem tekinthető a kiesés elkerüléséért folyó harc.

Viszont számos olyan szempont van, ami alapján azt mondhatjuk, nagyszerű dolog, hogy ez a váratlan párosítás jött össze a kupadöntőben.

Kezdjük a legfontosabbal: két olyan csapat játssza a finálét, akiknél nem puszta lózung a támadófoci erőltetése. Ricardo Moniz és Mátyus János is letámadja az ellenfeleit, a bekkelés távol áll mindkét edzőtől, és csapataik meglehetősen sok gólt szereznek. A Budafokot az sem érdekli, ha magasabb osztályban játszik az ellenfele, így is nekimegy, a ZTE pedig idegenben is magas presszinggel igyekszik labdát szerezni az ellenfele térfelén.

Kiválasztott cikk: A Vasasnak is nekiront a budafoki sztárcsatár

Nagy meglepetés lenne, ha nem esnének gólok a döntőben, hiszen olyan játékosok ügyködnek majd a feladaton, mint a kupa idei gólkirálya (egyelőre holtversenyben), Beke Péter (Budafok), vagy az NBI-es góllövőlista (szintén holtversenyben) negyedik helyén álló Eduvie Ikoba. Ez persze nem azt jelenti, hogy a két csapat ne tudna feszesen, szervezetten védekezni, erről mesélhet a Budafok esetében a Vasas és a Kisvárda, a Zete esetében pedig a Mezőkövesd és a Puskás Akadémia, de egyik csapatnak sem ez az erőssége.

Magyarok a Magyar Kupa-döntőben

Egy másik fontos szempont, ami miatt tökéletes kupadöntőre van kilátás, a magyarok markáns jelenléte a fináléban. A magyar első osztály elég megosztott a légiósok kérdésében, hiszen vannak kifejezetten magyarokra építő csapatok, mint például a Kecskemét, a Paks, a Vasas vagy éppen a Zalaegerszeg, de a mezőny nagy része a légiósokban hisz.

A ZTE - amely az elődöntőben kilenc magyarral állt fel - keretét nemcsak hazai, de jobbára fiatal játékosok alkotják, ugyanakkor minden csapatrészben szerepel egy-egy rutinos légiós is. A védelemben a már 35 éves Zoran Lesjak, a középpályán Bojan Sankovic, a támadósorban pedig a Meshack-Ikoba kettős erősíti a 20-25 éves magyarokból álló keretet, de a Zete gond nélkül ki tud állni kizárólag hazai játékosokkal is.

A ZTE-ben alig találunk légióst 

Kredit: molkupa.hu 

A másodosztályban kicsit más a helyzet, hiszen még a bajnokság élcsapatainál sem jellemző, hogy sok légiósuk lenne, így nem meglepő módon a középmezőnyben álló Budafoknál sem sok külföldit találunk. Szám szerint egyetlen egyet, de Györgyi Arthur is csak születési helye miatt számít román légiósnak, az erdélyi játékos magyar családban született, folyékonyan beszéli a nyelvünket és pályára lépett a székely válogatottban is.

A kupasorozat kvintesszenciája

Minden kupasorozat legfontosabb eleme a csodatevő kiscsapat, és nincs ez másként a MOL Magyar Kupában sem. A teljes futballspektrum részvételével zajló sorozatokban minden évben találunk a nagyokat ijesztgető, vagy éppen ki is ejtő kiscsapatokat, akik közül néhányan igen mutatós meneteléseket is bemutatnak. Ezek a sztorik ritkán érnek meseszerű véget, de idén régen látott esély kínálkozik rá.

Mátyus János kiváló munkát végez Budafokon 

Kredit: molkupa.hu 

Egyáltalán nem ritkaság, hogy egy alacsonyabb osztályú kiscsapat egészen az elődöntőig megy, ilyesmit szinte minden második évben láthatunk. Az már ritkább, hogy a döntőig tart a menetelés, de évtizedenként egyszer ez is előfordul. Az viszont fehér holló-ritkaságú, hogy a finálét is megnyerje a kiscsapat - egyetlen egyszer, 1984-ben a Siófok tudott kupát nyerni NBII-es csapatként -, de a Budafoknak idén erre is megvan az esélye.

A Zete szimpatikus, jó csapat és becsülendő projektet visz, de távolról sem verhetetlen ellenfélt. Főleg annak a Budafoknak nem, amely az idei kupasorozatban két NBI-es ellenfelet ejtett ki, és mindkettőt olyan magabiztosan, hogy az ember a meccset látva azt hihette, a XXII. kerületiek a magasabb osztályban szereplő csapat.

A kupa kiscsapatos színét egyébként maga a ZTE is képviseli, hiszen a döntőbe is csak másodszor jutott be története során, és nem tartozik a meghatározó magyar klubok közé. Bár jó csapatot épített Ricardo Moniz, még az sem biztos, hogy a Zete megőrzi első osztályú tagságát, így az egerszegiek felbukkanása is meglepetésnek mondható a kupadöntőben. 

Hirdetés