Megtippelhetetlen elődöntők jönnek a MK-ban

2021. április 13.

Mindkét elődöntős párharc csapatai meglehetősen közel állnak egymáshoz a tabellán, de sem ez, sem a korábban a bajnokságban lejátszott meccsek nem szolgálnak igazi támponttul az esélyeket illetően, hiszen a kupa mindig más. Ha csak a válogatott szünet utáni fordulókat nézzük, megvannak az esélyesek, de egy meccsen bármi megtörténhet - akár hazai pályán, akár idegenben játszik egy csapat. 

Hirdetés

Négy csapat áll egyetlen győzelemre a MOL Magyar Kupa döntőjétől, abszolút a végjátékhoz érkeztünk tehát a kupasorozatban. A négy elődöntős csapat igencsak eltérő célokért küzd a bajnokságban, szerdán a kieséstől és az élmezőnytől is tisztes távolságban helyezkedő Kisvárda és Újpest, csütörtökön a bajnoki dobogóért küzdő MTK és MOL Fehérvár csapnak össze a döntőért.

Kiválasztott cikk: Sztráda és rögös földút is vezet a Puskásba

A válogatott szünet előtt a két elődöntős párharc résztvevői a bajnoki tabellán is nagyon közel álltak egymáshoz, az Újpest és a Kisvárda például ugyanannyi ponttal állt, és a Vidi és az MTK között is csak néhány pont volt a különbség. Ez azonban mostanra némileg megváltozott, lássuk, hogyan.

Kisvárda-Újpest, április 14., szerda, 17.30. (M4Sport)

Közvetlenül a válogatott szünet előtt a két csapata Megyeri úton csapott össze, és az Újpest magabiztos, 3-0-s győzelmet aratott, amivel pontszámban befogta a szezont kiválóan kezdő, de több kulcsjátékos sérülése miatt komoly zuhanásba kezdő Kisvárdát. A lehengerlő újpesti győzelem azonban már csak egy emlék, egy hónappal később már más alapállásból indulnak a felek a MOL Magyar Kupa elődöntőjében.

A válogatott szünet óta mindkét csapatnak van egy-egy döntetlenje, ám a két meccs között jelentős különbségek vannak. A Kisvárda az élmezőnyhöz tartozó, az edzőváltás óta kiválóan szereplő MOL Fehérvártól vett el egy pontot, az Újpest pedig a szintén a kiesés elől menekülő Honvéddal játszott döntetlent úgy, hogy a lilák már 2-0-ra is vezettek. Ám az igazi különbség a következő fordulóban mutatkozott meg.

Újpesten akár nagy sikert is hozhat ez a szenvedős év 

Kredit: MTI

A Kisvárda a Pintér Attilával nagyszerű szezont futó Mezőkövesdet verte meg idegenben, miközben az Újpesttel - nincs rá jobb szó - feltörölte a pályát a MOL Fehérvár. Michael Oenning csapatának mentségére szóljon, hogy a védelemben három játékos is megsérült, így az Újpest meglehetősen viharvert összeállításban lépett pályára a MOL Aréna Sóstóban, de maga a 4-0-s vereség ettől még tény.

Kiválasztott cikk: Supka: Nem a szerencse vitt minket az elődöntőbe

A két csapat idén háromszor találkozott, az első meccsüket Újpesten nyerte meg a Kisvárda 4-2-re, Szabolcsban döntetlenre (1-1) végeztek a felek, a harmadik összecsapást pedig a Megyei úton nyerték meg a lilák (3-0). A történelem természetesen az újpestiek sikerét ígéri, a sorozat harmadik legeredményesebb csapataként a budapestiek tízszer nyerték meg a sorozatot, miközben a Kisvárda történelmében már az elődöntő is rekordnak számít.

MTK Budapest-MOL Fehérvár, április 15., csütörtök, 18:30 (M4Sport)

Egy edzőváltás csodákra képes! A MOL Fehérvárhoz a válogatott szünetben csatlakozott Szabics Imre vezetőedző, aki komoly lendületet hozott a csapathoz. Kisvárdán - szűk egy órát emberhátrányban játszva - szerzett pontot a Vidi, a következő fordulóban pedig hazai pályán alaposan eltángálta az Újpestet (4-0). A lendület megvan, a csapat határozottsága és sebessége is javult, leszögezhető, hogy jó formában van a MOL Fehérvár.

Kiválasztott cikk: Szabics: Az MTK a párharc esélyese

Az MTK viszont abban is volt, gyakorlatilag az egész szezonban. A rendkívül fiatal játékoskerettel rendelkező budapestiek a szezon egyik kellemes meglepetését szállították, hiszen gyakorlatilag az egész évet az élmezőnyben töltötték, Michael Boris csapata ráadásul jó focit játszik, és veszélyes ellenfele a legjobb csapatoknak is. Az pedig, hogy a kupában ilyen messzire jutott az MTK, egyáltalán nem meglepő, hiszen tavaly - még másodosztályúként - is az elődöntőig meneteltek, ahol csak büntetőkkel kaptak ki a későbbi győztes Honvédtól.

Megtippelhetetlen a két csapat párharca 

Kredit MOL Fehérvár FC/Facebook 

Ugyanakkor az MTK nincs igazán jó formában, és - szemben csütörtöki ellenfelével - inkább lefelé tart. A válogatott szünet óta a csapat simán kikapott Pakson, és a kiesőjelölt Budafokkal sem bírt hazai pályán, így nemcsak pontszámban távolodott el a dobogótól, de a negyedik helyét is át kellett adnia a Paksnak.

Ha csak a két csapat idei NBI-es meccseiből indulunk ki, az MTK bombafavoritnak mondható. Az idei szezonban lejátszott két meccsüket nemcsak simán megnyerte Michael Boris csapata, de játékban is a MOL Fehérvár fölé nőtt. Igaz, ezeken a meccseken még nem Szabics Imre irányította a fehérváriakat, és az elmúlt két fordulóban kiderült, hogy ez nagyon komoly különbség.

Hirdetés