Csongvai: A címvédőnél soha nem kérdés, mi a cél

2022. március 31.

Csongvai Áronnak egyelőre nem a Kisvárdának lőtt irtózatosan nagy gólja jut eszébe a kupasorozatról, hanem az, hogy 21 évesen már címvédőként vághatott neki az idei sorozatnak. Az Újpest egyelőre a tavalyi szezonját másolja a bajnokságban, és az utánpótlás-válogatott védő abban bízik, hogy a kupában is hasonló eredménnyel zárnak a lilák, mint legutóbb. 

Hirdetés

MOL Magyar Kupa, nyolcaddöntő: a címvédő Újpest 1-1-re áll az éppen a bajnokság élén álló Kisvárda ellen, lepörög a 90 perc, talán már a játékosok is a hosszabbításra készülnek, amikor a 93. percben szabadrúgáshoz jut az Újpest. A lilák alig 21 éves játékosa, Csongvai Áron áll a labda mögé, és jó huszonötről úgy csavar a jobb felső sarokba, hogy a kisvárdai kapusnak esélye sincs a hárításra.

“Amikor a gyerekek a grundon nekifutnak egy lövésnek, mindig elmormolják, hogy “93. perc, 1-1, ezen a lövésen múlik minden!. És van, amikor ezek az akkor álomszerűnek tűnő jelenetek a valóságban is megtörténnek” - mondta a molkupa.hu-nak széles mosollyal az újpestiek fiatal védője.

“Örülök a gólomnak, de azért ha a Magyar Kupára gondolok, nem a Kisvárda elleni gól ugrik be elsőre, hanem sokkal inkább a tavalyi döntő, aminek szerencsére én is a részese lehettem. Címvédőnek lenni egy ilyen nagy presztízsű sorozatban az én koromban óriási dolog.”

A tavalyi szezont másolják Újpesten

Csongvai góljával a címvédő bejutott a legjobb nyolc közé, és azóta a másodosztályú Békéscsabát is kiejtve már az elődöntőben jár. Ebben önmagában semmi meglepő nem lenne, csakhogy az újpestiek a bajnokságban nem hasítanak ilyen magabiztosan, a csapat az őszi szezon miatt a tabella alsó feléről próbálja felküzdeni magát a középmezőnybe.. Pont úgy, ahogy tavaly.

“Mondanom sem kell, annak egyáltalán nem örülünk, hogy a bajnoki szezon hasonlóan alakul a tavalyihoz, hiszen a felsőházat, sőt a dobogót céloztuk meg. Az viszont pozitív, hogy a Magyar Kupában újra ott vagyunk az elődöntőben, és esélyünk van rá, hogy megint döntőt játsszunk.”

További hasonlóság Újpesten, hogy a gyengén sikerült ősz után tavaszra a bajnokságban is összeszedte magát a csapat, és végül izgalommentes befutó után állhatott ki a Magyar Kupa-döntőre, amit meg is tudott nyerni a toronymagas favorit MOL Fehérvár ellen.

Ezt a gólt nem a kupadöntőn, hanem a bajnokságban lőtte a Vidinek Csongvai

Kredit: MTI Archív

“Az mindenképpen nagy előny, ha az ellenfelek leírnak minket egy-egy kupameccs előtt. Nem gondolom, hogy a Vidi játékosai lekezeltek minket, de a döntő előtt a csapból is az folyt, hogy háromszor is könnyedén legyőztek minket a bajnokságban, és ez biztosan ott volt a fejekben. Mi viszont, bár tudtuk, hogy nem mi vagyunk az esélyesek, nem azzal a gondolattal a fejünkben futottunk ki a pályára, hogy nincs mit veszítenünk, hanem azzal, hogy mindent bele kell adnunk, mert egy meccsen nagyon is van esélyünk a fehérváriak ellen. Igazunk lett” - tette hozzá egy mosoly kíséretében az utánpótlás-válogatott védő.

Már tudják, hogy megy ez!

“Ahogy mondtam, nem vagyunk boldogok a bajnoki tabella miatt, de a Magyar Kupa oldaláról nézve a dolgot annyit feltétlenül leszögezhetünk, hogy egyrészt szét tudjuk választani a két sorozatot, másrészt a tavalyi szezon miatt már pontosan tudjuk, hogyan kell megvívni egy kupasorozatot úgy, hogy a bajnokságban nem megy igazán jól a csapatnak. Ez a fajta mentális erő nagyon fontos, és úgy gondolom, ebből a szempontból előnyben vagyunk a többi elődöntős csapattal szemben.”

Kiválasztott cikk: Oenning: Megérdemeltük, sokat tettünk érte

Csongvai elmondta, nem volt egyértelmű, számszerűsített céljuk a MOL Magyar Kupa idei kiírásában, de a játékosoknak nem is volt szükségük rá, hogy bárki is kimondja, ami egyértelmű. “Címvédőként mi más célunk lehetne, mint újra felemelni a trófeát? Nem volt kérdés egy pillanatig sem, hogy úgy vágunk neki a kupasorozatnak, hogy meg akarjuk védeni a címünket” - szögezte le a fiatal védő.

Egy rendkívül nehéz, szinte már eldönthetetlen kérdést is feltettünk Csongvainak: mivel a Paks elleni elődöntőt mindössze négy nappal később a Ferencváros elleni bajnoki örökrangadó követi, fontos kérdés, hogy porciózzák az erőforrásokat a lilák. Más szóval: melyik a fontosabb meccs?

Minden Újpest-Fradi az év meccse 

Kredit: MTI Archív

“Hú, hát ez nagyon nehéz kérdés!” - esett gondolkodóba a 21 éves védő. “Az nyilvánvaló, hogy a Ferencváros elleni meccsnél nincs fontosabb az egész bajnoki szezonban, ugyanakkor az sem kérdés, hogy a kupadöntőbe jutással a szezon legkomolyabb sikerét érnénk el. Arról meg ne is beszéljünk, hogy ha sikerülne bejutnunk a fináléba, ott is előfordulhat, hogy a Ferencvárossal találkoznak. De ne szaladjunk ennyire előre, mindkét csapatra rendkívül komoly elődöntő vár, ráadásul mindkettőre idegenben.”

Ha már az elődöntő szóba került

Az újpestiek Paksra látogatnak az áprilisi elődöntőben, és a hazai pálya előnye mellett az is a paksiak mellett szól, hogy nemcsak sokkal jobb szezont futnak a liláknál, de közben úgy szórják a gólokat, mintha nem lenne holnap. Ez utóbbi Csongvai számára különösen figyelmeztető jel.

“Egy egykori és egy jelenlegi válogatott csatárral fogok farkasszemet nézni. Rengeteg gólt rúgnak, erősek, jól fejelnek, a párharcokban is erősek, úgyhogy az egész csapathoz hasonlóan nekünk, védőknek is alaposan fel kell készülnünk a meccsre. A Paks a döntőbe jutással története legnagyobb sikerét érné el, biztosan mindent beleadnak majd, de számunkra címvédőként semmi más nem fogadható el, csak a fináléba jutás.”

Csongvai abszolút alapembere az Újpestnek, azt azonban nem könnyű megmondani, mi a játékos igazi posztja. Négyvédős és háromvédős rendszerben is volt már középhátvéd, játszott védekező középpályást, sőt szárnyvédőként is kapott már szerepet.

A kupából vezethet az út Európába az Újpestnek idén is 

Kredit: MTI Archív 

“Örülök, hogy sok poszton kipróbálhattam magam, és sehol nem vallottam kudarcot. Megtisztelő ez a jolly joker-szerep, de valójában én vagy a védelem közepén, vagy a középpályán, a hatos poszton érzem magam igazán otthon.” 

Hirdetés