Az FTC az idei utazóbajnok, de nem távolságban

2022. április 05.

A szezon hajrájában vagyunk, már fáradnak a csapatok, és ebben nemcsak a rengeteg meccs, hanem a hosszadalmas utazások is szerepet játszanak. Megnéztük, a MOL Magyar Kupa elődöntősei mennyit utaztak az idei kupasorozatban. 

Hirdetés

Sokan elfelejtik, de egy fárasztó szezon közben nem is csak feltétlenül a sok meccs okozhat gondot, hanem a velük járó rengeteg utazás is. A versenyben maradt négy csapat, a Ferencváros, az Újpest, a Paks és az ETO közül a három első osztályú csapatnak már huszonhat bajnoki van a lábukban, az NBII-es győriek pedig harminc meccset tudtak le. Ha hozzátesszük, hogy a Fradi (és egy rövid kaland erejéig a címvédő Újpest is) még a kontinenst is körbeszáguldozta, megértjük, miért fontos tényező a sokszor igen strapás utazás.

A bajnokik és nemzetközi kupameccsek mellett mind a négy csapat túl van már négy kupafordulón is, és nem felesleges megnézni, ki hányszor játszhatott saját stadionjában. Spoiler: lesz, aki hazai meccs nélkül hozza le a kupasorozatot.

Fradi: sok, de rövid utazás

A Ferencváros és a Paks az a két csapat, amely még nem játszott hazai pályán a MOL Magyar Kupa 2021/22-es szezonjában, de azt már az elődöntők előtt biztosan kijelenthetjük, hogy csak a Fradi nyerhet úgy kupát, hogy nem lépett pályára hazai pályán. A döntőért ugyanis a Paks hazai pályán küzdhet meg az Újpesttel.

Megmutathatta magát idegenben elégszer a Fradi-tábor 

Kredit: MTI Arhcív

Az egyébként is rengeteget utazó Fradinak tehát négy idegenbeli meccse volt, ám a sorsolás kegyes volt a csapattal, mert a legtávolabbi célpontja Hatvan volt, az pedig tudjuk, hány kilométert jelent. Tököl egy köpésre van az M0-tól, a fennmaradó két ellenfél pedig városi rivális volt: a Vasassal és a Honvéddal játszottak, mindkét fordulóban ez volt a legrövidebb utazás az összes csapatot figyelembe véve.

Kiválasztott cikk: Van, aki csak átugrik, más átutazza az országot

A paksiak szintén idegenben tudták le mind a négy kupafordulót, ám ez a tolnaiak számára sokkal több kilométert jelentett. A legközelebbi ellenfelük is 120 km-re volt (a Csákvár a nyolc közé jutásért), Kazincbarcikára pedig egy igen komoly, csaknem 350 km-es út várt Bognár György csapatára.

Akik már játszottak otthon

A másodosztályú győriek kétszer, a címvédő Újpest egyszer játszott saját stadionjában a MOL Magyar Kupa idei kiírásában, és az igazi bravúrokat mindkét csapat hazai pályára tartogatta. Az ETO ebből kettőt is villantott, a dobogós Puskás Akadémia, illetve a MOL Fehérvár kiejtése is megstermunka volt, az Újpest pedig a jóval esélyesebb Kisvárdát győzte le Csongvai Áron káprázatos szabadrúgásával. Az utánpótlás-válogatott védővel nemrég beszélgettünk egyet:

Kiválasztott cikk: Csongvai: A címvédőnél soha nem kérdés, mi a cél

Az utazásokból a győriek nem jöttek ki rosszul, az egyetlen távolabbi célpontjuk a szintén dunántúli, de azért nem közeli Nagykanizsa volt, viszont azt is hozzá kell tennünk, hogy a Merkantil Bank Ligában rengeteget utazik a győri csapat. Ez részben a város elhelyezkedéséből adódik, másrészt az NBII húsz csapata sokkal inkább szétszóródik az országban, mint az NBI-es mezőny.

Az Újpest is ment rendesen, méghozzá jellemzően keleti irányba. A tiszakécskei, de még inkább a békéscsabai túra komoly utazást jelentett, kész szerencse, hogy a Kisvárdát hazai pályán fogadta a címvédő, és a Budafokhoz is csak Budapestet kellett keresztbe átszelni, nem az országot.

Hirdetés