Tajti: Nem a szél hordta össze, amit elértünk

2023. április 14.

Tajti Mátyás élvezi a vezérszerepet a ZTE öltözőjében, és örömmel sorakozik fel az egerszegi klubfilozófia mögött, de egy kicsit hiányolja a rutint a csapatból. A Zete támadójátéka a hitvallás része, a fiatalok beépítése szintén, a csapat kiváló erőnlétéért pedig olyan keményen dolgoztak meg a játékosok, hogy senki ne irigyelje tőlük. A csapatkapitánnyal beszélgettünk. 

Hirdetés

Sokakat - kicsit talán saját magukat is - meglepve jutott a MOL Magyar Kupa döntőjébe a Zalaegerszegi TE. Nem arról van szó, hogy a magyar tehetségekre építő egerszegi csapat ne lenne játéktudását tekintve elég jó egy kupadöntőre, pusztán arról, hogy a nagyon is komolyan vett klubfilozófiának köszönhetően a Zete tele van rendkívül fiatal játékosokkal.

“Nagy előnyünk, de kicsit a hátrányunk is ez” - mondta a molkupa.hu-nak Tajti Mátyás, a ZTE csapatkapitánya. “Egyrészt friss, gyors, erős csapatunk van, fizikailag makulátlan állapotban van a társaság, és ebből sokat profitálunk. Ugyanakkor a rutin hiányát is sokszor megérezzük, néha olyan hibákat követünk el, amiket nem lenne szabad, és ebben sok pontunk maradt benne.”

A középpályás szerint többek között a fentieknek köszönhető, hogy az NBI-ben a kiesés elkerüléséért küzd a csapat, a MOL Magyar Kupában azonban jó néhány bravúrt bemutatva a döntőbe menetelt a Zete.

Tajti Matyi a Puskás elleni elődöntőben 

Kredit: ZTE FC

“Egy-egy meccsre nagyon össze tudunk állni, ebben nagyon jók vagyunk. Ez lehet a magyarázat arra, hogy a kupában jobban megy a csapatnak, mint a bajnokságban. Egy bajnoki szezonban óhatatlanul előfordulnak hullámvölgyek, rosszabb periódusok, a kupában viszont elég egy rosszul sikerült meccs, és már ki is estél, így mindenki jobban koncentrál. Nekünk ez jól megy, a kiegyensúlyozottság ügyében viszont van még teendőnk.”

Mindenkit leizmoz a Zete

Érdekes volt látni a Puskás Akadémia elleni elődöntőn, hogy Ricardo Moniz egészen a hosszabbítás első félidejének feléig nem cserélt egyet sem, mégis a hazaiaknak voltak nagyobb helyzeteik a légiósok egész sorát becserélő felcsútiak ellen. A 120. percben kiharcolt továbbjutáshoz még vegyük hozzá, hogy a mezőkövesdi negyeddöntőn is a hajrában szórta meg ellenfelét a ZTE.

Kiválasztott cikk: A Zalaegerszeg az első elődöntős

“Nem a szél hordta össze a csapat kiváló erőnlétét, brutális mennyiségű munkánk van abban, hogy ilyen fizikai állapotban van a keret. Én még életemben nem edzettem olyan keményen, mint a ZTE-nél, és jó érzés a pályán átélni az eredményét. A játékosok is tudják, hogy ez a csapat erőssége, ezért nincs hiszti a sok munka miatt, mindenki elvégzi a penzumot. Ha sok más mutatóban nem is, az erőnlétet tekintve szerintem a bajnokság élmezőnyébe tartozunk” - mondta Tajti.

A remek kondíció biztosan jól jön majd a Zetének a bajnokság hajrájában, amire szüksége is lesz, hiszen még nem menekült meg a kieséstől a csapat. Három hely, ám mindössze három pont a zalaiak előnye a már kieső Honvéddal szemben, és Tajti sem tagadja, egyelőre több szó esik az öltözőben az első osztályú tagság megőrzéséről, mint a kupadöntőről.

Nem a szél hordta össze 

Kredit. molkupa.hu 

“Nagyon fontos meccseink leszenk a bajnokságban a kupadöntő előtt, és nagyon fontos, hogy minél több pontot gyűjtsünk addig” - mondta a középpályás, aki a dobogóért harcoló Kecskeméttel és a Debrecennel is találkozik a május 3-i finálé előtt.

“Ki kell egyenesednünk, feljebb kell lépnünk a tabellán, hogy minden energiánkkal a kupadöntőre fókuszálhassunk. Nehéznek ígérkezik a szezon vége, de bízom a csapatban. Képesek vagyunk minden célunkat elérni” - tette hozzá elszántan.

Nekimegyünk mindenkinek

Tajti nem tagadja, nagyon élvezi azt a fajta futballt, amit Ricardo Monizzal játszik a csapat, és örömmel vállalja a plusz terhet, amit az edzője ráruház az öltözőben. A középpályás maga is csak 24 éves, de rutinosnak számít a Zete fiataljai között, ezért az ő feladata, hogy “húzza magával az öltözőt”.

“Bizalmat kaptam Moniztól, igyekszem meghálálni, de a vezérszerepet még szoknom kell, hiszen csak a ZTE-ben számítok rutinosnak” - mondta nevetve. “Szerencsére jól megy a játék, végre a sérülések is elkerülnek, mert egy rövid időszakot leszámítva egész évben tudtam segíteni a csapatot.”

“Az a játék, amit Moniz kér tőlünk, nemcsak nekem fekszik, hanem a keret többi játékosának is. Nekiszaladunk mindenkinek, próbálunk az ellenfél térfelén nyomást kifejteni, és minél több gólt szerezni. Néha akadnak gondjaink, de a játékunkról nem mondunk le: megyünk előre az utolsó percig.”

Másodosztályú ellenfél a fináléban

A ZTE döntőbe jutása is meglepetés, de a kanyarban nincs a budafokiakhoz képest, hiszen nem gyakran fordul elő, hogy egy másodosztályú csapat odaér a fináléba. Tajti, bár a csapat még nem a kupadöntőre készül, látta a Budafokot játszani és tudja, nem szabad ugyanabba a hibába esniük a XXII. kerületiek ellen, amibe két első osztályú csapat is beleszaladt az idei kupaszezonban.

“A nehéz szezonrajt után nagyon szépen egyenesbe jött a Budafok, elindultak felfele a bajnokságban, és ha matematikailag még nem is maradtak bent, engem meglepne, ha kiesési gondjaik lennének. Egyelőre még nem rájuk készülünk, de természetesen láttuk őket a kupában, és nem kerülte el a figyelmünket, hogy két NBI-es csapatot is kiejtettek már.”

A Puskás elleni továbbjutást ünneplik a Zete-játékosok 

Kredit: ZTE FC 

“Amiatt nem aggódom, hogy fiatal a csapatunk, mert a budafoki játékosoknak sincs nagyobb döntős rutinjuk. Ugyanakkor az is igaz, hogy nálunk nincs olyan, hogy rutinból lehozunk egy meccset. A kupadöntő sokunknak új élmény lesz, hiszen nemcsak egy országos trófeáért játszunk majd, hanem az európai kupaszereplésért is. Lesz nyomás mindkét csapaton, mert egyikünk sem úgy vágott neki a szezonnak, hogy elsődleges célként a Konferencia Ligába jutást tűztük ki magunk elé” - tette hozzá széles mosollyal.

“Nem azon agyalunk az öltözőben, hogy történelmet írhatunk a MOL Magyar Kupa megnyerésével, de már megvan bennünk a zsongás a finálét illetően. Sok és fontos feladat vár még ránk május 3-ig, de azt szeretném, ha mentálisan jó állapotban, a tabellán jó helyen állva futhatnánk ki a pályára a Puskás Arénában.”

Hirdetés