Szárnyra kapott a Szpari Nagy Dominikkal

2023. október 06.

Hiába volt óriási a jövés-menés Nyíregyházán, a Szpari rendkívül gyorsan összeállt és remekül kapta el a szezonrajtot. A szurkolók szerint Nagy Dominiknak komoly szerepe van a nyíregyi szárnyalásban, az egykori válogatott középpályás nagyon jól érzi magát Szabolcsban, és komoly célokat tűzött maga és a csapata elé mind a bajnokságban, mind a MOL Magyar Kupában.  

Hirdetés

“Ha marad Nagy Dominik, akkor feljutunk” - mondta a molkupa.hu-nak magabiztosan egy Szpari-szurkoló, amikor arról érdeklődtünk, milyen célokat dédelgethet idén a szezont egészen kiválóan kezdő Nyíregyháza Spartacus. A szabolcsiak egyelőre mindenkit - kicsit talán magukat is - meglepve feljutást érő helyen állnak a Merkantil Bank Ligában, és a MOL Magyar Kupában is biztosították helyüket a legjobb 32 között. Nem kis részben a válogatott középpályás kiváló játékának köszönhetően.

“Hát, nagyon köszönöm az elismerést az ismeretlen szurkolónak, boldog vagyok, hogy így látja” - mondta széles mosollyal Nagy Dominik, amikor szembesítettük a szurkolók elvárásával. “Annyit mondhatok, ha rajtam múlik, jövőre NB I-es csapat lesz a Szpari.”

Tökéletes helyszín az építkezésre

A középpályás, akire Bernd Storck és Marco Rossi is számított a válogatottban a sérülései előtt, bevallottan azzal a céllal érkezett Nyíregyházára, hogy pályafutása egy sérülésekkel tarkított időszaka után újra felépítse magát. Személyes ismeretségek mellett az is a szabolcsi megyeszékhely felé irányította, hogy megtetszett neki a Szparinál alakuló projekt.

Az új arculatú Szpari egészen más húrokon játszik, mint a tavalyi 

Kredit: Nyíregyháza Spartacus FC 

“A klub sportigazgatója régi kedves barátom, első körben az ő személye is szerepet játszott a döntésemben, de gyorsan kiderült számomra, hogy a város, a klub, a csapat és a közösség is nekem való” - mondta mosolyogva Nagy.

“Furcsa dolog ez, mert ahol nagy jövés-menés van, ott általában több idő kell ahhoz, hogy összeálljon a csapat, és jó közösség alakuljon ki, a Szparinál mégis villámgyorsan létrejött mindkettő, pedig tizenkét új játékos érkezett a csapathoz. Valahogy már a tárgyalások alatt éreztem, hogy itt van a helyem, itt akarok játszani, egyszerűen láttam magam a Szpari jövőképében, és hogy hozzá tudok tenni egy olyan sikeres szezonhoz, amiben a vezetők reménykedtek a nyáron” - mondta a molkupa.hu-nak a középpályás.

A nyíregyházi klubnak vitán felül szüksége is volt egy kis újratervezésre, hiszen bár nem kezdte rosszul a legutóbbi bajnokságot, végül egészen az osztályozós helyekig zuhant vissza, és csak az NBIII nyugati bajnoka, a VLS Veszprém ellen sikerrel megvívott párharccal harcolta ki a bennmaradást a másodosztályban. Nem csoda, hogy alaposan újragondolták a csapatot a vezetők.

“Egyelőre nagyon pozitív minden, nehéz is lenne mást mondani, hiszen továbbjutottunk a Magyar Kupában, és bár csak az élmezőnyt jelöltük meg célként, most a második, azaz feljutást érő helyen állunk úgy, hogy mi vagyunk a másodosztály egyetlen veretlen csapata” - mondta büszkén Nagy.

Nem védekező csapat a Szpari, csak nagyon szervezett 

Kredit: Nyíregyháza Spartacus FC 

Nemcsak az szembetűnő a Szpari szereplésével kapcsolatban, hogy még nem kapott ki a csapat (pedig gyakorlatilag nincs hazai meccse, hiszen a nyíregyi létesítmény építési munkálatai miatt a nagyjából hatvan kilométerre lévő Balmazújvárosban játssza a hazai meccseit), hanem az is, hogy szinte alig kap gólt: tíz forduló után hatszor találtak be a Nyíregyháza kapujába az ellenfelek, ezzel a szabolcsiaké a legkevesebb kapott gól a Merkantil Bank Ligában.

“Nem mondanám, hogy védekező csapat vagyunk, inkább csak szervezettek. A stabil védekezés persze alapkövetelmény, de elég csak megnézni, milyen magasan kezdjük meg a nyomásgyakorlást, és látszik, hogy nem bekkelős csapat a Szpari.”

A kupában csak lépésről lépésre

Nem sikerült a leglátványosabbra a Nyíregyháza bemutatkozása az idei kupasorozatban, a harmadik fordulóban a harmadosztályú Tiszaújváros ellen a tűzzel játszott a Szpari. A rendes játékidő 88. percében sikerült csak kiegyenlítenie a hazaik vezetését, végül 11-esekkel harcolta ki a továbbjutást.

“Aki csak az eredményt látja, biztosan mást gondol, mint ami valójában történt, de csalóka a látszat. Rengeteg helyzetünk volt, rúgtunk kapufát, kihagytunk egy 11-est is, szóval lehetett volna ez sokkal simább is, de a kupasorozat pont attól szép, hogy egy szervezetten és jól játszó kiscsapat meg tudja nehezíteni egy magasabb osztályban játszó csapat dolgát” - mondta Nagy, majd pár szóban méltatta a harcosan és jól játszó tiszaújvárosiakat is.

A pécsi nevelés (és baranyai születésű) Nagy a PMFC-nek is beköszönt  

Kredit: Pécsi MFC

A figyelmeztetés időben érkezett, és a Nyíregyházának szerencséje volt a sorsolással, hiszen a negyedik fordulóban is harmadosztályú ellenfél vár rá a Dunaföldvár személyében.

“Ilyenkor a szurkolók úgy vannak vele, kötelező feladat a továbbjutás, de mi tisztában vagyunk vele, hogy csak akkor tudjuk érvényesíteni a papírformát, ha fejben úgy állunk a kupameccshez, ahogy illik. Nem becsüljük le az ellenfelet, tiszteljük a Dunaföldvárt és mindent bele fogunk adni, mert az a célunk, hogy ott legyünk tavasszal is a MOL Magyar Kupában.”

“Ennél előrébb viszont nem nézegetünk, mert nincs értelme. Nagyon sok minden történhet még az ötödik kupafordulóig, és bár nem mondom, hogy nem motivál minket a Budafok tavalyi szereplése, egyelőre nem téma az öltözőben, hogy megismételjük a bravúrjukat. Az MTE tavaly minden NB II-es csapatnak példát mutatott, de sok minden kell ahhoz, hogy egy másodosztályú csapat ilyen jó kupaszezont produkáljon” - tette hozzá Nagy. 

Hirdetés