Nagykanizsán a csapat fele munka mellett focizik

2021. december 01.

A Nagykanizsa a két nyolcaddöntős NBIII-as csapat egyike, de a lehetőségeiket, illetve a csapat félprofi státuszát nézve az 5. forduló sorsolásán abban reménykedtek, hogy igazi nagyágyút sorsolnak melléjük. Gombos Zsolt vezetőedzővel a csapat újraépítéséről, a téli szünetben rájuk váró változásokról, illetve természetesen az ETO FC elleni nyolcaddöntőről is beszélgettünk.  

Hirdetés

A MOL Magyar Kupa negyedik fordulójában rendezett NBIII-as párharcok közül a Nagykanizsa-Tatabánya meccs tűnt a legsimábbnak. Nemcsak azért, mert a Tatabánya az NBIII nyugati csoportjának élmezőnyében, míg a Nagykanizsa a tabella alsó felében helyezkedett el, hanem azért is, mert a kupameccs főpróbájaként a bajnokságban Nagykanizsán is simán nyert a Bányász. Közvetlenül a kupapárharc előtt azonban edzőt váltottak a kanizsaiak.

“Október 27-én játszottuk le a kupameccset, én pedig 25-én kezdtem meg a munkát Nagykanizsán” 

- mondta a molkupa.hu-nak Gombos Zsolt vezetőedző. “A klub nagy gondot fordít rá, hogy a csapat látható legyen, ezért a Nagykanizsa minden mérkőzése élőben követhető Youtube-on, és így természetesen vissza is nézhetők az összecsapások. Nekünk ez kapóra jött, mert a két csapat bajnokijának felvételéből jól fel tudtunk készülni a Tatabányából, és talán ennek is része volt abban, hogy végül mi jutottunk tovább.”

Csoda két nap alatt?

Hiába számított bombafavoritnak a Tatabánya, a Nagykanizsa hosszabbításban legyűrte a vendégét, és készülhet az ötödik fordulóra. De mi történt abban az alig két napban, ami Gombos Zsolt kinevezése és a kupameccs között eltelt?

“A legnehezebb edzői feladat, amikor egy meccsre kell ilyen rövid idő alatt felkészülni, ezért én is az alapokra koncentráltam. Mivel az edzőváltás, illetve a gyengébb szereplés oka is az volt, hogy rengeteg gólt kapott a csapat, azzal kezdtem, hogy szervezettséget kértem a játékosoktól, és ezt maradéktalanul meg is kaptam.”

Gombos Zsolt összerakja a Nagykanizsát 

Kredit: ZTE FC

“Türelmesen játszottunk, jött előre a Tatabánya, és nem tagadhatjuk, hogy volt némi szerencsénk is, hiszen a kapufát is eltalálta az ellenfél. Bár a Kanizsának nem ez a játéka, ezúttal nagyon fontos volt, hogy ne kapjunk gólt, mert tudtuk, hogy előbb-utóbb jönni fog az esély. Úgy gondolom, egy szép góllal sikerült nyernünk a hosszabbításban” - mondta Gombos, akinek nem ez volt az első bravúrja Nagykanizsán, hiszen 2015-ben még megyei csapatként sikerült a Magyar Kupa legjobb tizenhat csapata közé verekednie magát.

Áttörés helyett fáradtság

A bemutatkozása kiválóan sikerült a kupameccsel, de Gombos elmondta, nem sikerült meglovagolni a győztes bemutatkozás hullámait, mert akkoriban rengeteg problémával küzdött a csapat.

“Október végén, november elején egy olyan időszakban voltunk, amikor tizenöt nap alatt játszottunk öt meccset, és ez egy a miénknél jóval nagyobb kerettel rendelkező csapatnak is gondot okozott volna. Sajnos többen - köztük én magam is - elkapták a koronavírust, páran közülük azóta sem térhettek vissza, pedig már több mint egy hónapos a történet. Akadt ebben az időszakban olyan meccsünk, ahol nyolc játékosomra nem számíthattam, és a gondok ilyenkor csőstül jönnek: sérülések, formaingadozások és rosszabb meccsek is akadtak.”

A Tatabánya ellen bravúr volt a továbbjutás 

Kredit: Tatabánya FC

“Ezek a problémák az alacsonyabb osztályú klubokat mindig jobban megviselik, mint a profi csapatokat” - mondta Gombos, aki a ZTE-nél és Kecskeméten és Szentlőrincen is dolgozott korábban. “A harmadosztályban is komoly különbségek vannak a csapatok között, a mi lehetőségeinket például össze sem lehet hasonlítani a MOL Magyar Kupa másik NBIII-as nyolcaddöntősével, a Kazincbarcikával, hiszen nálunk 11-12 játékos is munka mellett futballozik. Nem is igazán szeretem a félprofi kifejezést használni, mert nálunk ez is erős túlzás.”

Jött a nagy múltú ellenfél

A Nagykanizsa az ötödik fordulóban a négyszeres kupagyőztes Győri ETO jogutódjával, az ETO FC Győrrel találkozik, azaz többé-kevésbé teljesült a kanizsaiak kívánsága, amit a sorsolás előtt megfogalmaztak.

“A legjobb tizenhat között egy harmadosztályú csapatnak már csak olyan vágyai lehetnek, hogy egy minél komolyabb játékerővel rendelkező csapatot elhozzon egy meccsre. M is szerettünk volna egy Fradival vagy Újpesttel játszani, de úgy gondolom, hiába másodosztályú jelenleg a Győr, így is nagyon komoly játékerőt képviselő ellenféllel szemben mérhetjük le a téli felkészülés sikerét.”

Gombos elmondta, komoly változásokat tervez a téli szünetben, alaposan meghajtja majd a csapatát, hogy tavaszra már olyan a Nagykanizsa fusson ki a pályára, amilyet látni szeretne. A nyitány nem lesz egyszerű, a bajnoki rajt előtt néhány nappal a kupameccsel csap bele a tavaszi szezonba a Kanizsa.

Kiválasztott cikk: Sorsolás: Egy NBI-es párharc lesz az 5. fordulóban

“Azt gondolom, eddig nem a keret erejének megfelelően teljesített a csapat, hiszen nekünk nem a kiesés elől kellene menekülnünk. Hiszek benne, hogy tavasszal sokkal jobbak leszünk, ám ettől még természetesen a Győr lesz a kupapárharc esélyese. Az osztályok között megvannak a különbségek fizikai állapotban, gyorsaságban és természetesen játékminőségben is, de a futball, és ezen belül is a kupasorozatok abszolút kiszámíthatatlanok, így természetesen mi is a bravúr reményével várjuk a győriek elleni nyolcaddöntőt” - zárta a gondolatait Gombos.

Hirdetés