Mr. MTK-nak már csak a kupagyőzelem hiányzik

2021. április 15.

Tavaly még másodosztályú csapatként jutott az elődöntőbe az MTK Budapest, és Kanta József ammondó, ennek is szerepe van abban, hogy már a szezon elején a döntőbe jutást tűzte ki célul a rengeteg fiatal tehetséggel felálló budapesti kék-fehér csapat. Mr. MTK nem tagadja, hogy csapatát a szerencse is segítette a MOL Magyar Kupa idei kiírásában, a MOL Fehérvár elleni elődöntőt pedig szerinte nüanszok fogják eldönteni. 

Hirdetés

Kanta József, azaz Mister MTK szerénytelen két évtizede szolgálja a budapesti kék-fehéreket. A keszthelyi születésű középpályás egy rövid bodajki kitérőt leszámítva 1998 óta az MTK játékosa, nyert a csapattal első- és másodosztályú bajnoki címeket, szuperkupát, és többször szerepelt a klub nemzetközi kupameccsein is. A vitrinjéből igazából egyetlen trófea hiányzik: a Magyar Kupa.

“Nagyon régen nyert kupát utoljára az MTK, és mivel a sorozat történetének egyik legeredményesebb csapata vagyunk, természetesen minden évben azzal a céllal vágunk neki a Magyar Kupának, hogy megnyerjük” - mondta a középpályás a molkupa.hu-nak.

“Azon kevés csapat közé tartozunk, ahol már a szezon elején megfogalmaztuk a célt, hogy meg akarjuk nyerni a trófeát. Ez elég bátor vállalás, hiszen tavaly még a másodosztályban játszott a csapat, de mivel a legutóbbi kiírásban egészen az elődöntőig meneteltük, és ott is csak büntetőkkel kaptunk ki, éreztük és láttuk, hogy igenis van esély a csúcsra jutni a sorozatban.”

A célok mindig menet közben alakulnak ki

Kanta elmondta, a bajnokságra kevésbé ambíciózus célt, a biztos bennmaradást fogalmazták meg, de ahogy a kupában is menet közben jött meg az étvágy, úgy az NBI-ben is változtak a célok menet közben.

Fiatalság, sikeréhség, győzelem: MTK 

Kredit: MTK Budapest/Facebook 

“Rendkívül fiatal csapatunk van, sok olyan játékos alkotja az MTK-t, akiknek ez az első idényük a legmagasabb osztályban, ezért óvatosan fogalmaztuk meg a szezon céljait. Menet közben azonban kiderült, hogy a fiataljaink nagyon is felveszik az első osztály tempóját, sőt képesek vagyunk dominálni a játékot még olyan csapatokkal szemben is, akik évek óta az NBI-ben szerepelnek.”

“Mivel egész évben a középmezőny környékén mozogtunk, egyre nagyobb célokat tűztünk ki magunk elé, és hiába van még előttünk a szezon legfontosabb része, azt gondolom, képesek vagyunk minden szempontból kiváló idényt lehozni. Ahogy a bajnokságban, úgy a kupában is a legjobb négy között vagyunk, ez pedig nem lehet a véletlen műve” - szögezte le Kanta.

“A sok, alig húszéves játékos kiválóan vizsgázott, és ez nemcsak a most futó szezon miatt fontos, hanem az elkövetkezők miatt is. Olyan önbizalmat meríthettek a fiatalok, ami hosszabb távon is biztosítja, hogy az MTK Budapest ott lesz az élcsapatok között. Voltak hektikus időszakok, amikor kicsit kétarcúnak tűnt a csapat, de ez a rutintalanság számlájára írható. Összességében szerintem leszögezhetjük, hogy élcsapat vagyunk.”

Jöhet a MOL Fehérvár

Amikor a csütörtöki elődöntőről kérdeztük, a középpályás azzal kezdte, hogy rendkívül szimpatikusnak tartja a MOL Fehérvár új projektjét, szakmailag és emberileg is csak jókat gondol a fehérváriak fiatal stábjáról. Kanta sok szerencsét kíván a Szabics Imre mellett dolgozóknak, ami persze nem jelenti azt, hogy ne akarná minden erejével elütni a döntőbe jutástól a Vidit.

Új stábbal érkezik a Hidegkuti stadionba a MOL Fehérvár 

Kredit: MOL Fehérvár FC/Facebook 

“Amikor azt kérdezted tőlem, minek örülök jobban, az MTK játékának, vagy az elért eredményeinek, nem kellett sokat gondolkodnom. Szép eredmény, hogy idén mindkétszer legyőztük a bajnokságban a MOL Fehérvárt, de számomra sokkal többet jelent, hogy dominálni tudtunk ellenük, teljesen megérdemelten nyertük meg mindkét mérkőzést” - szögezte le Kanta.

“Hogy ki a párharc esélyese? Nehéz kérdés. A bajnoki eredményekből nem lehet kiindulni egy egymeccses párharcot illetően, és szurkolók nélkül a hazai pálya is csak kis előnyt jelent. Azt gondolom, nekünk nem jött igazán jól, hogy edzőt váltott a Vidi, mert ilyenkor minden csapat szárnyra kap, de nem kifogást keresek. Szerintem abszolút kétesélyes az elődöntő!”

“Azért is nagyon nehéz tippelni, mert két hasonló játékerőt képviselő csapat mérkőzését mindig olyan apróságok döntik el, amik nem láthatók előre. Egy-egy kiváló egyéni teljesítmény, egy elcsúszó védő vagy egy jól eltalált lövés is eldönthet egy ilyen párharcot. Úgy gondolom, nálunk is megvannak azok a játékosok, akik képesek eldönteni egy kiegyenlített párharcot” - mondta határozottan a középpályás.

Eddig segítette az MTK-t a szerencse

Kantáék nem panaszkodhatnak a sorsolásukra, hiszen a MOL Fehérvár lesz az első NBI-es ellenfelük az idei kupakiírásban. A középpályás azonban úgy véli, a szerencse önmagában mit sem ér, és az MTK Budapest abszolút jogosan jutott el az elődöntőig.

Kiválasztott cikk: Az MTK és a Kisvárda a sors(olás) kegyeltjei

“Szerencse mindig kell, de hogy csak ennek köszönhetnénk az elődöntőt, az egyszerűen nem igaz. A negyeddöntőben Debrecenben győztük le a Lokit, amely másodosztályú ugyan, de abszolút NBI-es kerete van. Egy kicsit tavalyi önmagunkat láttuk a DVSC-ben, hiszen mi is másodosztályú csapatként jutottuk tavaly az elődöntőbe, és alaposan megnehezítettük a későbbi győztes Honvéd dolgát” - mondta a büntetőkkel elveszített elődöntőt felidézve Kanta, aki pontosan tudja, hogy mit sem jelent a kupában, ha egy csapat nem első osztályú.

2012 után juthatna újra a kupadöntőbe az MTK Budapest 

Kredit: MOL Fehérvár FC/Facebook 

A középpályás tagja volt a 2012-ben másodosztályú csapatként kupadöntőt játszó MTK Budapestnek, amely három perccel a Debrecen elleni finálé vége előtt még győztesnek látszott, ám a Loki az utolsó percben kiegyenlített, majd a maratoni hosszúságú büntetőpárbajt is megnyerte, így a bajnoki címe mellé a kupagyőzelmet is megszerezte.

“Az MTK minden meccset komolyan vesz! Ha megyei osztályú ellenféllel játszottunk, arra is ugyanolyan fegyelmezetten és határozottan készültünk, mint egy bajnoki rangadóra. Tudjuk jól, a kupa pont arról szól, hogy nincsenek esélyesek, nincsenek kis- és nagycsapatok, ahogy javítási lehetőség sincs a meccsek után, miután egy mérkőzésen dől el a továbbjutás. Érdemes végignézni, hányszor borult a papírforma csak a főtáblán.”

“A MOL Fehérvár elleni mérkőzés is ilyen lesz: nincs favorit, csak két hasonló játékerőt képviselő csapat, amelyek mindent meg fognak tenni a döntőbe jutásért. Tudjuk, hogy a Vidinél szinte élet-halál kérdés a döntőbe jutás, de mi csak magunkkal foglalkozunk. Ha hozzuk magunkat, egyrészt jó meccset fogunk játszani, másrészt nagyon is megvan az esélyünk rá, hogy 2012 után újra döntőt játszhassunk” - zárta a gondolatait Kanta. 
 

Hirdetés