Mire vártok még? Nem látjátok, hogy ez a mi napunk?

2021. május 14.

Michael Oenning csodát tett az Újpesttel: egy rendkívül nehéz helyzetben lévő, a kiesés ellen harcoló, sérülésektől és koronavírustól sanyargatott csapatot kellett összeraknia, és hogy kiváló munkát végzett, arra nem is kell több bizonyíték, mint hogy a lilák nemcsak bennmaradtak az első osztályban, de a kupadöntőben legyőzték a jóval esélyesebb MOL Fehérvárt. A német szakemberrel a viszontagságos útról, a döntőről, illetve annak szünetéről is beszélgettünk. 

Hirdetés

“A büszke, az túl nagy szó. A fiúkra büszke vagyok, igen, de a saját munkámmal kapcsolatban inkább csak azt mondom, elégedett vagyok” - mondta széles mosollyal Michael Oenning, a kupagyőztes Újpest FC vezetőedzője a molkupa.hu-nak.

Kiválasztott cikk: Drámai döntő után kupagyőztes az Újpest

Pedig a német szakembernek lenne mire büszkének lennie. Egy sérülések és koronavírus-fertőzések miatt romokban heverő, kiesőhelyen álló Újpestet vett át 2020 utolsó heteiben Oenning. A csapat azonban szép lassan összeszedte magát, és végül nemcsak a bennmaradást harcolta ki, de a kupadöntőt is megnyerte a jóval esélyesebb MOL Fehérvárral szemben.

Mélyről indult az építkezés

“Úgy gondoltam, legelőször a csapat önbizalmát kell rendbe tennem, de mivel a sérülések és a vírusfertőzések miatt hosszú ideig nem tudtam az általam legerősebbnek vélt kezdőt kiállítani, az első három meccsünket elveszítettük. Márpedig nehéz úgy önbizalmat építeni, ha nem nyer a csapat.”

Hosszú volt az út idáig 

Kredit: MTI 

“Azt kértem a fiúktól, legyenek türelmesek. Tudtam, hogy sokkal több van bennünk, és ha végre teljes csapattal tudunk dolgozni, be is fogjuk bizonyítani. Szép lassan összecsiszolódtunk a fiúkkal, és egyre sokoldalúbb lett az Újpest. Kipróbáltunk néhány játékrendszert, próbálgattuk benne a játékosokat, és a tavasz végére eljutottunk odáig, hogy nemcsak a legerősebb kezdőcsapatot találtuk meg, de már képesek voltunk adott esetben meccs közben is játékrendszert váltani” - magyarázta Oenning.

“Ez elsősorban azért nagy szó, mert minket teljesen ledöntött a lábunkról a vírus. Gyakorlatilag mindenki azonnal megfertőződött, és bár szerencsére komoly baj nem történt, fizikailag rettenetes állapotba került szinte a teljes játékoskeret. De végül ezzel is megküzdöttünk.”

Tényleg nem számított a Vidi bajnoki fölénye

A döntő előtt mindkét fél hangsúlyozta, hogy semmit nem számítanak a bajnokságban lejátszott mérkőzések, és igazuk is lett, hiszen míg az NBI-ben a MOL Fehérvár - 14-1-es gólkülönbséggel - mindhárom meccsüket megnyerte, a kupadöntőben az Újpest diadalmaskodott.

Kiválasztott cikk: Az újpesti örömünnep legjobb képei

“Amiről viszont kevesebb szó esett a döntő előtt, az az, hogy az Újpest gyakorlatilag egyik Vidi elleni meccsre sem tudott a legerősebb felállásában kiállni. Kulcsjátékosok dőltek ki, nekem például 2021 első bajnoki meccsére szinte nem maradtak védőim, középpályásokat kellett a védelembe állítanom.”

“A bajnoki meccseknek azért volt hatásuk a döntőre, leginkább az első félidőre. Tudtuk, hogy az ellenfél magabiztosabb lesz a győzelmek miatt, és azt is sejtettük, hogy ránk fognak jönni az első perctől kezdve. Számítottunk rá, ezért is tűnhetett úgy, hogy passzívak vagyunk az első félidőben, pedig csak óvatosan kezdtünk, mert tudni akartuk, mire készül az ellenfél. Az volt a haditervünk, hogy ha a Vidi magasra feltolja a védekezését (ahogy tette is), megpróbáljuk megtalálni mögöttük az üres területeket.”

Az első félidőben valóban a MOL Fehérvár volt aktívabb, próbálták beszorítani az újpestieket, de Oenning csapata magabiztosan védekezett, és egy-egy ellencsapásból próbált meg zavart kelteni a fehérvári kapunál. A nézők nem rágták le a körmüket, mindössze két kapura lövést láthattak (mindkettőt a Viditől), és ezek közül egy sem volt pontos. A szünetben azonban minden megváltozott.

A második félidő már a liláké volt

“Az maradjon az én titkom, hogy pontosan mit mondtam az öltözőben a szünetben” - mondta nevetve Oenning. “Annyit elárulok, hogy megkérdeztem tőlük: Mire vártok még? Látjátok ti is, hogy ez a mi napunk lehet!”

“Rámutattam, hogy a Vidi, hiába vannak minőségi támadói, egyetlen helyzetet tudott kialakítani az első félidőben. A döntő előtti bajnoki meccs lendülete is bennünk dolgozott, de a rutinosabb játékosok meg is érezték, hogy elkaphatjuk a Vidit. Egészen más hozzáállással kezdtük el a második félidőt.”

Az Újpest a szünet után egyre többször tűnt fel a MOL Fehérvár kapuja előtt, és egyre veszélyesebbek is lettek a támadásai. Minden eldőlhetett volna a rendes játékidőben, de a játékvezető nem ítélt büntetőt az újpestiek javára egy véleményes esetben. Oenning nem kívánta kommentálni az esetet, helyette inkább csapata mentális erejét dicsérte.

Egy valószínűtlen gólszerző: Lirim Kastrati 

Kredit: MTI 

“Végig szervezettek maradtunk, kompakt volt az egész csapat, és ami még fontosabb, türelmes is. Emberelőnyben sem rontottunk neki az ellenfélnek, vigyáztunk az egyensúlyra, mert tudtuk, hogy jönni fognak a helyzetek. Végül egy káprázatos góllal nyertük meg a döntőt, amit vagy 15 újpesti passz előzött meg” - mondta büszkén a német szakember.

Nem választ Meccs emberét

Oenning erősen elgondolkodott a kérdésen, hogy nála ki volt a meccs embere, de végül úgy döntött, nem nevesít senkit. “A védelmünk, illetve a védekezésünk nagyon jól működött, talán onnan kiemelhetnék valakit, de felesleges: ez a csapat győzelme volt.”

“Hosszú utat tettünk meg a MOL Magyar Kupa-győzelemig, de a végére eljutottunk oda, hogy egyetlen helyzetet engedélyeztünk a Vidinek az egész mérkőzésen. Nagyon jól zártuk a területeket a csatárok előtt, és ez nemcsak önmagában volt fontos, hanem azért is, mert míg az ellenfél elbizonytalanodott, mi erőre kaptunk. Azt gondolom, megérdemelten nyertük meg a döntőt” - szögezte le Oenning.

Michael Oenning és Szabics Imre 

Kredit: MOL Fehérvár FC 

“Csodát tettünk, és nagyon boldogok vagyunk, de a futballban csak a most létezik. A kupadöntő már történelem, és nekünk is tovább kell lépnünk, mert sok dolgunk van még a csapattal. De a kupagyőzelem visszaigazolta, hogy jó úton járunk.” 

Hirdetés