Kata Misi: Nyugodtság, játékintelligencia, agresszivitás

2023. december 06.

Öles léptekkel emelkedik az MTK fiatal középpályásának pályafutása, Kata Mihály rendkívül fiatalon lett az MTK csapatkapitánya, illetve már Marco Rossi csapatában is bemutatkozott. A játékossal a kupasorozat esélyeiről, a tizenkét csapatos NB I-ről, a válogatottról és a MOL Kupa Tiktok-csatornájának információszórási szerepéről is beszélgettünk. 

Hirdetés

“Hát, az nekem is meglepetés volt! Már a kerettagság is, az pedig, hogy pályára is léphettem a válogatottban, a pont volt az i-n.” - mondta vidáman az MTK Budapest fiatal középpályása, Kata Mihály. A hatalmas ugrások mostanában elég sűrűn érik egymást a játékos pályafutásában, hiszen a nyáron 21 évesen egy olyan klub csapatkapitánya lett, ami Németh Krisztiánt, Stieber Zoltánt, Bognár Istvánt, vagy éppen a Puskás-díjas Zsóri Dánielt foglalkoztatja.

Huszonegy évesen már csapatkapitány az MTK-nál 

Kredit: MTK Budapest 

“Ilyen fiatalon az NB I-ből nem sokan kerülnek be Marco Rossi keretében, nagyon büszke vagyok rá, hogy a kapitány észrevett. Azt mutatja, hogy jó úton járok, csinálnom kell tovább a dolgomat, hogy még többet tudjak segíteni az MTK-nak és a magyar válogatottnak” - mondta büszkén Kata.

Akinek nem rossz a 12 csapatos NB I

A középpályással az MTK meglehetősen rapszodikus bajnoki teljesítményéről beszélgettünk, és megállapítottuk, hogy egy ilyen alacsony létszámú ligában nehéz megmondani, kinek milyen szezonja van, amíg le nem fújják az utolsó meccset. Kata szerint sem feltétlenül egészséges, hogy 2-3 forduló alatt kiesőjelölt lehet egy dobogó környéki csapatból, de látja a jó oldalát is.

“Nagyobb a harc, kiegyenlítettebb a küzdelem, összességében rendkívül izgalmas a bajnokság akár a tabella alját, akár a tetejét nézzük. Arról nem is beszélve, hogy magasabb a színvonal is, mindenki kénytelen erősíteni, mert nagyon szoros a verseny, és ez a hozzám hasonló fiatal játékosoknak kiváló fejlődési lehetőséget jelent. Ugyanakkor az is igaz, hogy a nagy kockázat miatt kevesen merik bevállalni a fiatalok folyamatos szerepeltetését” - tette hozzá.

A középpályás természetesen alapember az MTK-ban, október végéig csak perceket játszott a csapata úgy, hogy nem volt a pályán. A belső középpályás természetéből fakadóan bizalmi poszt, a csapatkapitányi karszalag is ezt mutatja, de vajon mik azok a tulajdonságai, amikkel kiérdemelte?

Mindig megőrzi a hidegvérét a pályán 

Kredit: MTK Budapest 

“Nyugodtság, játékintelligencia, agresszivitás” - sorolta a három legfontosabbat. “Nem szoktam elveszíteni a fejemet, a nehéz pillanatokban is meg tudom őrizni a hidegvéremet. Nem is emlékszem, hogy valaha eldurrant volna a fejem egy meccsen. A másik két dolog a játékfelfogásomhoz tartozik, próbálom olvasni az ellenfelek játékát és igyekszem szabályosan, de keményen játszani.”

A kupát bárki megnyerheti

Az MTK nem áll rosszul a bajnokságban, a mezőny közepén posztoló csapatot egyetlen győzelem választja el a dobogósoktól, de Kata szerint lehetetlen megmondani, kik jutnak ki Európába a mezőnyből. “Nagyon szoros lesz a verseny a dobogóért, a téli szünet előtt felelőtlenség tippelgetni, hiszen bagyon kiegyenlített a mezőny.”

“Hasonló a helyzet a MOL Magyar Kupában is. Amíg a Fradi versenyben van, ők az esélyesek, de az utóbbi években többször láttuk, hogy olyanok nyerik meg a kupát, akik a bajnok szereplésünk alapján nem tűntek esélyesnek. Nálunk nincs kimondott elvárás, de magunktól jó szereplést várunk, és egyelőre a sorsolásunk is jónak mondható, hiszen ellenfeleinket tekintve lépcsőről lépcsőre haladunk felfelé a futballranglistán.”

Kata arra utalt, hogy az MTK egy megyei osztályú csapattal (Gesztely FC, 1-6) kezdett, majd jött egy harmadosztályú (ESMTK, 0-4), a következő fordulóban pedig egy másodosztályúval csap össze. Nem is akárkivel: a káprázatos szezont futó Kozármislennyel találkoznak Katáék.

Szépen végigmegy a magyar futball emeletein az MTK 

Kredit: MTK Budapest

“A másodosztályban is megszenvedtünk a Kozármislennyel, pedig akkor a kiesés elől menekültek, most pedig élcsapatnak számítanak. A kupasorozat ettől is szép, hogy egy meccsen tényleg nem számít az osztálykülönbség. Az ESMTK-t látszólag könnyedén győztük le, de a meccs elején nagyon is támadóan léptek fel az erzsébetiek, az volt a szerencsénk, hogy gyorsan sikerült betalálnunk, mert előnyben azért jobban kijön a különbség.”

“A kupa fontos cél számunkra, a trófea mellett az sem mellékes, hogy nemzetközi kupaszereplést ér. Bevallom, én nem is tudtam róla, hogy a kupagyőztes az Európa Ligában indul, nem a Konferencia Ligában, csak nemrég láttam a MOL Kupa TikTok csatornáján.”

“Eddig vesszük az akadályokat a kupában, és ha sikerül továbbjutnunk a Kozármisleny ellen, akkor a minta szerint egy első osztályú ellenfél következne. Viszont valószínűleg hazai pályán játszhatnánk, hiszen a negyeddöntőig minden meccsünket idegenben teljesítjük. Fontos tényező lehet, márpedig a kupában apróságok döntenek” - jelentette ki az MTK csapatkapitánya. 

Hirdetés