Egy dobogós és egy kupaspecialista harca

2023. január 09.

Ha a bajnoki forma bármit is számítana egy kupameccsen, könnyű lenne megnevezni az esélyest a Puskás Akadémia-Újpest párharcban, csakhogy a lilák már korábban is bizonyították, hogy akár a kupagyőzelemre is képesek egy balul sikerült szezonban. A tabellán felülről és alulról harmadik csapatok összecsapására futtából érkezik az igencsak nehéz rajtra készülő Újpest. 

Hirdetés

Mindössze két NBI-es párharcot rendeznek a MOL Magyar Kupa nyolcaddöntőiben, és bár a klubok pedigréjének köszönhetően a Vasas-Honvéd összecsapás presztízse magasabb, a két budapesti gigász a tabella utolsó két helyét foglalja el, miközben a másik első osztályú párharcban egy élcsapat és egy kupaspecialista találkozik. Arról nem is beszélve, hogy az elmúlt években még a kupadöntőben is összefutott az Újpest és a Puskás Akadémia.

Kiválasztott cikk: A 11-esekig kínozta egymás a Puskás és az Újpest

A 2018-as finálé, amit végül büntetőkkel nyert meg az Újpest, óta sok minden történt a két csapattal. A felcsútiak szinte minden évben a dobogóért harcolnak, és már többször is megmutatták magukat a nemzetközi porondon, az Újpestnek pedig a bajnokságban nem igazán jön ki a lépés, de a kupában nagyon is, 2021-ben újra győzni tudott, és egy trófeára megközelítette az örökranglista második helyén álló MTK-t.

Elölről és hátulról harmadik

Ha csak azt nézzük, hogy a bajnoki dobogón - holtversenyben - álló Puskás Akadémia hazai pályán fogadja a tabellán hátulról harmadik Újpestet, a nyolcaddöntő esélyei meglehetősen egyértelműnek tűnnek. Igen ám, csakhogy a lilákat a kupában nem akadályozza a gyenge bajnoki szereplés, a 2021-es kupagyőzelmet például úgy szerezték meg, hogy szinte az egész szezonban a kiesés elől menekültek.

A két csapat kupadöntőjét is a lilák nyerték 

Kredit: MTI Archív 

A két csapat már kétszer is találkozott az aktuális bajnoki szezonban, Felcsúton - ahol az egymeccses kupapárharcot is rendezik - elég simán nyert a Puskás Akadémia augusztusban (2-0), holott egy jó félórát emberelőnyben játszhattak a vendégek. Az újpesti mérkőzés viszont a szezon egyik legőrültebb meccsét hozta: hat gól, három kiállítás és egy látványos gólváltás az utolsó percekben teljesítette be a drámát, ami 3-3-as végeredményt jelentett.

Az újpestieknek egyébként nem igazán megy idegenben, az egész bajnokságban mindössze négy pontot gyűjtöttek be más stadionokból, igaz, mindkét kupameccsüket idegenben játszották le, és nyerték meg - alacsonyabb osztályú ellenfelekkel szemben. A Puskás útja már rögösebb volt, hiszen már a negyedik fordulóban is NBI-es ellenféllel találták szembe magukat, ám idegenben is legyőzték a MOL Fehérvárt a Fejér megyei derbin.

Menetből jönnek a lilák

A kiesés rémétől még nagyon is fenyegetett Újpest alaposan bekezd a szezonban, hiszen a kupameccs előtt két bajnoki fordulót is rendeznek, ezeken előbb a lilák mögött - már kiesőhelyen - álló Honvéddal, majd a derbin a Ferencvárossal találkozik az újpesti csapat. Nem túlzás kijelenteni, hogy a klub egész tavaszát meghatározhatja az első három játéknap, benne természetesen a felcsúti kupameccsel.

Kiválasztott cikk: Három korábbi döntős párosítás a nyolcaddöntőben

A lilákhoz képest a Puskás Akadémiára nyugodtabb rajt vár, hiszen két kiesőjelölt lesz az ellenfele. Előbb a Mezőkövesd, majd a náluk az egy ponttal kevesebbel, az utolsó helyen álló Vasas lesz a felcsútiak ellenfele, utána pedig jön az Újpest elleni kupapárharc. 

Címlapkép: Újpestfc.hu

Hirdetés