Csank János-emlékmeccs a nyolcaddöntőben

2023. január 19.

A másodosztályban a kiesés ellen küzdő Békéscsaba, illetve az NBI középmezőnyében álló ZTE Magyar Kupa-nyolcaddöntője egy valakinek egészen biztosan a forduló meccse: Csank János bő két évtized különbséggel mindkét csapatot bevitte a kupadöntőbe. 

Hirdetés

A zalaegerszegi és békéscsabai szurkolókon kívül van egy magyar szakember, akinek a szokottnál gyorsabban vert a szíve, amikor a sorsoláson kiderült, hogy a nyolcaddöntőben Békéscsaba-Zalaegerszeg párharcot rendeznek. Ez a szakember nem más, mint az egykori magyar szövetségi kapitány, Csank János.

Csank János a ZTE edzőjeként 

Kredit: Origo.hu

Bár az ózdi születésű edző legnagyobb tettei közül egyértelműen a Váccal nyert bajnoki címe kapta a legnagyobb figyelmet, Csank a Magyar Kupában is tudott nagyot alkotni. A szakember nem kevesebb, mint öt kupadöntőt játszott csapataival pályafutása során, és bő két évtized eltéréssel a Békéscsabával és a Zalaegerszeggel is bejutott a fináléba.

A lilák legnagyobb sikere

A békéscsabaiak ugyan végeztek egyszer a bajnokság dobogóján is, de a klub történetének legnagyobb sikere minden kétséget kizáróan az 1988-as Magyar Kupa-győzelem. Csank János irányításával ráadásul a papírformát is alaposan felborították a békési lilák a szolnoki fináléban, hiszen egyáltalán nem nekik állt a döntő. A bajnokságot magabiztosan megnyerő Honvéd számított favoritnak, hiszen a Békéscsaba a tabella alsó felében végzett, a kupadöntőt mégis az Előre nyerte, méghozzá 3-2-re.

Érdekesség, hogy huszonkét évvel később Csank egy újabb csapata, a Zalaegerszeg is története első kupadöntőjére készült a szakember irányításával, és végül ugyanúgy 3-2-es végeredmény született a fináléban, ám ezúttal a vesztes oldalán állt a Csank-csapat. A Debrecen, amely abban az évben mindent vitt, amit csak lehetett a magyar futballban, szoros, izgalmas döntőt játszott a ZTE-vel, és végül megérdemelten győzött.

Csank egyébként további három kupadöntőben szerepelt, de a Váccal egyszer sem sikerült megnyernie a trófeát. A különböző nevek alatt versenyző váciak kétszer a Fradival (1991, 1995), egyszer az Újpesttel (1992) szemben maradtak alul a fináléban.

Idén a ZTE az esélyes

Ha rajtunk múlna, egészen biztosan meghívnánk Csank Jánost a Békéscsaba-Zalaegerszeg kupameccsre, hiszen mindkét klub történetében fontos mérföldkövet ért el a szakember. Más kérdés, hogy jelen pillanatban mindkét csapattól komoly bravúr lenne, ha beverekedné magát a fináléba.

Kiválasztott cikk: Tippmix: Már három favorit van

A Békéscsaba az NBII-ben a kiesés ellen küzd (igaz, ez tavaly is így volt, mégis a legjobb nyolcig meneteltek a lilák), a ZTE pedig hol az élmezőnyhöz, hol a középmezőnyhöz tartozik az első osztályban. Nem kérdés, hogy a zalaiak a továbbjutás esélyesei, de figyelmeztető jel, hogy a Békéscsaba tavaly is ejtette ki első osztályú csapatot, és hazai pályán bárkire veszélyes lehet.

A ZTE esélyeit növeli, hogy a csapat idegenben jobban teljesít, mint hazai pályán, ráadásul a Békéscsaba igen nehéz és roppant fontos bajnoki meccsekkel kezdi meg a szereplését 2023-ban. Talán egy Csank-féle csoda kéne, hogy a lilák odaérjenek a negyeddöntőkre. 

Címlapkép: ztefc.hu

Hirdetés