A számmisztika szerint budapesti gigász nyeri a kupát

2022. január 03.

A kettesre végződő években csak legutóbb, 2012-ben tört meg a nagy budapesti hármas hegemóniája, 1912-től száz éven át a Fradi, az Újpest vagy az MTK nyerte meg a Magyar Kupát. Nem vagyunk a numerológia felkent szakértői, de itt a lehetőség egy kis múltidézésre.  

Hirdetés

2022-ben a három budapesti gigász (MTK, FTC, Újpest) egyike fogja játszani a döntőt, vagy egyenesen megnyeri a kupasorozatot. Mármint ha hihetünk a számmisztikának, habár ez a kijelentés már csak azért sem állja meg a helyét, mert az MTK már nincs versenyben, és a numerológia amúgy is az egyik legsúlyosabb lózung, amivel a hiszékeny embereket kábítják. Az mindenesetre tény, hogy a kettesre végződő évek ennek a három klubnak a dominanciájának a jegyében teltek. Lássuk, hogyan.

1912: MTK duplán

Figyelem, bonyolult mondat következik: 1912-ben nem rendeztek kupadöntőt, csak kijelölték a győztest, de aztán mégis rendeztek egyet, és azt már a pályán nyerte meg a budapesti kék-fehér csapat. Hogy lehetséges ez? 

A Hungária körút a hazai futball egyik szentélye volt  

Kredit: Fortepan


Az első részére könnyű a válasz: az 1910/11-es szezon kupadöntője a sűrű versenynaptár miatt annyira elcsúszott, hogy csak 1912 őszén játszották le az MTK-MAC mérkőzést (1-0). A másik fele már dágványosabb: a “hivatalos” 1912-es döntő helyszínét saját szabályaival szembe menve az Üllő úton jelölte ki a szövetség, mire az MTK közölte, hogy akkor ők nem állnak ki, és beadvánnyal fordultak a Belügyminisztériumhoz. Mivel a minisztérium helyt adott az indítványnak, az MLSZ a Hungária körútra tette át a meccset, erre viszont a Ferencváros nem állt ki, így az MTK játék nélkül nyerte meg a trófeát.

1922: Fradi-Újpest a döntőben

Mivel az I. világháború miatt a kupasorozat ötéves pihenőre vonult, az 1922-es finálé még csak a hatodik hivatalos kupadöntő volt. 1922 júniusában a Fradi 2-2-re végzett az Újpesttel a Hungária körúton, ezért augusztusban újra kellett játszani a döntőt, és a megismételt meccset 1-0-ra nyerte meg a Ferencváros, amely sikerével a második kupagyőzelmét ünnepelhette.

1932: A két gigász összecsap

A magyar kupa első évei az MTK és a Fradi körül forogtak, és ebben az évben is ez a két csapat játszotta a döntőt. Az ekkor éppen Hungária néven futó MTK az első meccsen 1-1-es döntetlent ért el, megint újrajátszás döntött, és szeptemberben a Hungária körúton 4-3-ra győzött a hazai csapat. Ez már a 7. győzelme volt az MTK-nak.

1942: Megint a Fradi

Tíz évvel később a Magyar Kupa másik nagyágyúja is megszerezte hetedik győzelmét. Egy évvel azután, hogy a második vidéki csapat (Szolnok) is megnyerte a trófeát, a Ferencváros nem engedte, hogy a Diósgyőr legyen a harmadik: 18 ezer néző előtt legyőzte a borsodiakat.

A Fradi időszaka volt ez is 

Kredit: Fortepan - Kovács Márton Ernő

Maga a meccs elég kemény csatát hozott, hiszen bár a 8. percben a Fradi már 2-0-ra vezetett, a második félidő elején a Diósgyőr kiegyenlített. A levegőben lógott a meglepetés, ám a zöld-fehérek megrázták magukat, és az utolsó félórában négyszer is bevették a Diósgyőr kapuját.

1952: Bástya néven is ment

Az ötvenes években meglehetősen furcsa nevek alatt indultak a hagyományos magyar nagycsapatok, például a címvédő Ferencváros Budapesti Kinizsi néven esett ki már a legjobb 32 között (a Pécsi Lokomotív 2-1-re győzte le), az MTK pedig éppen Budapesti Bástya néven szerepelt.

A pécsiek nemcsak a Fradit ejtették ki, hanem a Honvédot is, de az elődöntőben nem bírtak az MTK-val, amely aztán a döntőben is győzedelmeskedett: a 14 ezer néző előtt lejátszott finálét 3-2-re nyerte meg a Doroggal szemben.

1962: Nincs győztes. 

1958 és 64 között nem írtak ki kupasorozatot Magyarországon.

1972: Újra a Fradi

Két élcsapat játszott rendkívül izgalmas döntőt 1972-ben. A bajnokságban - ahol egyébként a Tatabánya egy hellyel az FTC előtt végzett - bottal ütötték az Újpest nyomát, így nagy nyomás volt a csapatokon a kupadöntőben, amit ezúttal a Megyeri úton rendeztek.

A Ferencváros szerezte meg a vezetést, de a Tatabánya a második félidő elején kiegyenlített. Az óriási csata végül a hajrában dőlt el, Albert Flóri a 84. percben szerezte meg a Fradi győztes gólját, ami egyszersmind a zöld-fehérek tizenegyedik kupagyőzelmét is jelentette.

1982: Lila öröm Szekszárdon

Az 1980-as években az MLSZ országos road show-ra vitte a Magyar Kupa-döntőket, így fordulhatott elő, hogy Veszprémben, Szeged, majd 1982-ben Szekszárdon rendezték a finálékat. Mivel a sorsolás szeszélye miatt a Fradit már 1981 telén kiejtette az MTK, a későbbi bajnok Győr pedig mindent a bajnokságra tett fel, nagy esély kínálkozott a mezőny többi része számára, amit végül az Újpest ragadott meg.

Az egy évvel korábban is elődöntős lilák talán az MTK-t várták a döntős ellenfélnek, ám a Videoton legyőzte a budapesti kék-fehéreket, így Szekszárdon ők játszhatták a döntőt. Április 4-én az Újpest 2-0-ra győzte le a Videotont, és egy évvel később megvédte kupagyőzelmét.

1992: Újra az Újpest

Az 1992-es szezon dupla szívfájdalmat okozott Vácott: a bajnokságaban a Fradival szemben bukták el a rendkívül szoros versenyfutást, a Magyar Kupában pedig az Újpest törte össze a váci szíveket.

A kupadöntőt, amit ezúttal Békéscsabán rendeztek, ennél fájdalmasabb módon nem is bukhatta volna el Csank János csapata. A rendes játékidő 0-0-s végeredménye után talán már mindkét csapat a büntetőrúgásokra készült, amikor Eszenyi Dénes a 117. percben megszerezte a lilák győztes gólját.

2002: Egy újabb újpesti thriller

Ebben az évben a bajnokságban nem sok babér termett a két kupadöntősnek, az Újpest ugyan pont beslisszolt a felsőházi rájátszásba, ám ott az utolsó helyen végzett, a Haladás pedig nagy csatában ugyan, de kiesett az első osztályból. A kupadöntőnek ilyenformán az Újpest volt az esélyese, de nem jött könnyen a győzelem.

A liláktól kimaradt a brazil Túlio (pár nappal később szerződést bontottak vele), a Haladás viszont négy brazillal a kezdőjében futott ki a győri döntőre. A tíz évvel korábbi döntőhöz hasonlóan itt is döntetlenre végeztek a felek, ám míg Eszenyi győztes gólja három perccel a büntetőrúgások előtt érkezett, 2002-ben a meccs utolsó eseménye volt az újpestiek győztes gólja: a duplázó Robert Vagner a 120. percben talált be.

2012: Minden idők egyik legjobb döntője

Ahogy láthattuk, a kettesre végződő években a három budapesti nagycsapat tudott nyerni, ez a sorozat szakadt meg 2012-ben. A döntőben ezúttal is ott volt a nagy triász egyik tagja, hiszen az MTK őrületes fordítással kiejtette a Vidit az elődöntőben, de a fináléban ezúttal nem volt szerencséje a büntetőkkel, és végül a Debrecen emelhette a magasba a trófeát.

A Puskásban rendezett döntő első félideje még nem ígért thrillert, 1-0-ra vezetett az MTK, ám a második félidőben beindultak a csapatok. A hajrára 2-2-vel fordultak a fele, és amikor Zsidai a 87. percben újra az MTK-t juttatta előnyhöz, sokan már talán elkönyvelték a győzelmet, ám két perccel később Szakály második góljával megint kiegyenlített a Debrecen.

A hosszabbításban nem esett gól, a büntetőpárbaj viszont újra nem kímélte a szívbántalmakkal élőket: összesen kilenc pár végzett el 11-est, mire fény derült a győztes kilétére, a kilencedik párban a mindössze 19 éves Kálnoki-Kis hibázott, így a Debrecen 8-7-re megnyerte a párbajt

Hirdetés