A pécsi lokálpatrióta megszorongatná az Újpestet

2023. szeptember 06.

Helesfay Donát nemcsak Pécs szülötte, de a PMFC saját nevelésű játékosa is, így joggal nevezzük igazi lokálpatriótának a 33 éves kapust. A pécsiek kiválóan kezdték a szezont, a MOL Magyar Kupában azonban nem volt éppen szerencsés a sorsolásuk, hiszen az Újpesttel találkoznak a forduló legnagyobb rangadóján. A kapussal egy komoly bravúr lehetőségéről beszélgettünk. 

Hirdetés

A MOL Magyar Kupa harmadik fordulójának legnagyobb rangadóját Pécsen rendezik, ahol az Újpest vendégszerepel majd. Vélhetően egyik csapatnál sem felhőtlenül boldogok a sorsolás miatt, hiszen még bőven van a 64-es mezőnyben harmad-, sőt megyei osztályú csapat is, mindenesetre az összecsapás presztízsét tekintve ennél komolyabb párosítást nehéz lett volna elképzelni annak tudatában, hogy NBI-es csapatok nem kerülhettek egy párba. 

Kiválasztott cikk: Volt kupagyőztesek vonulnak egymás ellen

“Egy ikonikus magyar futballklub lesz az ellenfelünk, szóval lehetett volna könnyebb a sorsolásunk, de biztos vagyok benne, hogy sok néző előtt, jó hangulatban, apait- anyait beleadva küzdünk majd meg a lilákkal” - mondta a molkupa.hu-nak a pécsiek kapusa, Helesfay Donát. 

Egy helyi srác a PMFC kapujában 

“Pécs-szurkolóként nőttem fel” - mondta a 33 éves játékos széles mosollyal, amikor a helyi kötődése szóba került. “A bátyám a PMFC igazolt játékosa volt, úgyhogy egészen fiatal korom óta egyértelmű volt, hogy a Pécsnek fogok szurkolni egész életemben. Az, hogy még pályára is léphetek ebben a csapatban, és védhetem a kapuját, számomra az álmok netovábbja.” 

“Pécs mindig is sportszerető város volt, nemcsak a futball, hanem a kosárlabda is elég népszerű. A mi átlagnézőszámunk is háromezer fölött van, nem tudok pontos számokat, de nem sok NB II-es csapatnak járnak többen a meccseire, sőt, sok NB I-es csapatnak sem büszkélkedhet ilyen számokkal, és ez már önmagában rangot ad a csapatunknak.” 

Ahhoz, hogy sok - és boldog - szurkoló járjon meccsre Pécsett, persze az is kell, hogy jól szerepeljen a csapat. Nos, ezzel idén nincs gond, a PMFC egyike a két veretlen csapatnak az NB II-ben, mindössze egy győzelemre van az első helytől. Mivel ez tavaly ősszel is így volt, lassan már hagyománynak mondható, hogy jól kapja el a rajtot a piros-fekete csapat. 

Remekül kezdte az NBII-es szezont a Pécsi MFC

Kredit: PMFC/Facebook

“Szó se róla, fut a szekér, szervezettek vagyunk, nagyon stabil a hátsó sorunk” - mondta Helesfay, aki a Merkantil Bank Liga mezőnyének egyetlen kapusa, akinek még nem kellett idén maga mögé nyúlnia. “Az kétségkívül jól mutat, hogy nem kaptunk még gólt, ettől függetlenül tudjuk, van még hova fejlődni, például az előre- játékban, mert nagyon szeretnénk a támadásvezetéseink tekintetében több góllal kedveskedni a mindig lelkes és kitartó szurkolóinknak. De alakulunk, és biztos vagyok benne, hogy hamarosan teljesen összeáll a csapat.” 

Újra peches sorsolás 

Helesfay mosolyogva idézte fel, hogy tavaly sem volt éppen szerencsés a MOL Magyar Kupában a csapat, hiszen az egy évvel korábbi döntőst, a Paksot kapták egyből a harmadik (számukra az első) fordulóban. 

“Ha lehet, az Újpest még nehezebb ellenfél, ráadásul jó formában is vannak a lilák, úgyhogy biztos vagyok benne, hogy csak akkor lesz esélyünk, ha mindent beleadunk. Ahogy korábban is mondtam, sok szurkolónk van, a jegyeladással kapcsolatos érdeklődés is mutatja, az Újpest elleni kupameccsre még a szokásosnál is többen jönnek majd ki, és vendégszurkolók is lesznek szép számmal, így minden adott ahhoz, hogy remek hangulatú, igazi, vérbeli kupacsatát vívjunk.” 

“Szerintem az egy karakteres, és önbizalomra okot adó dolog egy másodosztályú csapatnál, hogy tényleg minden ellenfelére ugyanúgy készül. Nálunk ez a helyzet, csak magunkkal foglalkozunk, és bár természetesen feltérképezzük az ellenfeleinket, mindig ragaszkodunk a saját játékunkhoz, bárki is az ellenfél” - magyarázta a kapus. 

A hűséges pécsi szurkolók mindenhova elkísérik a csapatot - Békéscsabára is. 

Kredit: PMFC/Facebook

“Tulajdonképpen az a helyzet, hogy még nem is lehet megmondani, szerencsés vagy peches sorsolás-e számunkra az Újpest. Nyilván elsőre elég balszerencsésnek tűnik, de ha sikerül kiejtenünk a lilákat, az olyan lendületet és magabiztosságot adhat, ami messzire vihet a kupasorozatban.” 

Felvetettük Helesfaynak, hogy tavaly olyan komoly lendületet vett egy másodosztályú csapat, hogy meg sem állt a döntőig, sőt ha kicsit szerencsésebb, a Budafok akár meg is nyerhette volna a finálét, hiszen csak hosszabbításban kapott ki a Zalaegerszegtől. 

“Na, ilyen messzire azért még nem nézünk” - válaszolta nevetve. “Egyelőre nem az köt le minket, hogy milyen lenne a Puskás Arénában játszani, bár kétségtelen, most hogy megemlítette, nem rossz érzés eljátszani a gondolattal. A kupasorozat pont attól szép, hogy lehetetlen megmondani, mi várható, nekünk sem volt a szezon előtt konkrét tervünk, hiszen nagyon sok múlik a sorsoláson.” 

Csak a következő meccsre koncentrálnak a pécsiek 

Kredit: PMFC/Facebook

“Most lendületben vagyunk, jól megy a bajnokságban is, és nagyon szeretnénk megnehezíteni az Újpest dolgát. Úgy gondolom, erre saját szurkolóink előtt jó esélyünk lesz, de ha a továbbjutás esetleg nem is lesz meg, abban biztos lehet mindenki, hogy magunkat adva, a saját játékunkat játszva mindent beleadunk a lilák ellen” - zárta a gondolatait. Helesfay.

Hirdetés