Pikáns csörték egész sora jön a 3. fordulóban

2022. szeptember 05.

A profi csapatok belépésével vált teljessé a MOL Magyar Kupa mezőnye, és egyből az első fordulóban rendkívül érdekes párosítások születtek. Lesz baráti csörte két kiváló kapcsolatot ápoló klub között, de lesz vérre menő presztízsmeccs is, amit a tavalyi események tüzeltek fel. A szívünk a törpékért dobog, és van is megyei osztályú csapat, amely joggal reménykedhet a továbbjutásban. 

Hirdetés

Elkészült a MOL Magyar Kupa első teljes fordulójának sorsolása, az immár első- és másodosztályú csapatokkal kiegészült országos mezőny szeptember 17-18-án vívja meg a meccseit a legjobb 32 közé kerülésért. Mivel az első fordulóban az NBI-es csapatok védettséget élveztek (azaz nem kaphatták egymást), igazi csúcsrangadóra nem volt esély, de azért akadnak kifejezetten érdekesnek ígérkező párosítások.

Kiválasztott cikk: Sorsolás: Bicskén vizitál a címvédő Ferencváros

Mivel a kupasorozat mindig is az óriásölők meneteléséről szólt, elsősorban azokkal a párosításokkal fogunk foglalkozni, ahol az alacsonyabb osztályú csapatok kifejezetten jó eséllyel fogadhatnak egy, sőt adott esetben két osztállyal felettük játszó ellenfeleket.

Lesz negyedosztályú a 32 között

Bár a megyei osztályú csapatoknak nem volt nagy szerencséjük a sorsolásnál, azért a tizenkét megyei csapat közül négyet összesorsoltak, így az már a forduló előtt biztos, hogy lesz negyedosztályú csapat a legjobb harminckettő között is. Sőt, akár egy ötödosztályú is lehet, hiszen a megye II-es Mezőörs a megye I-es Felsőzsolcát fogadhatja a harmadik fordulóban.

Kiválasztott cikk: Az Amatőr Kupát vette célba a legkisebb csapat

A másik megyei összecsapást Nagyatádon rendezik, ahol a csongrádi I. osztályból érkező Deszk lesz a somogyiak ellenfele. Nem kell hozzá nagy jóstehetség, hogy kijelentsük, ebből a négy csapatból egy valaki - vagy akár ketten is - ott lesznek majd az Amatőr Kupa döntőjében is. De nemcsak rájuk kell figyelni.

Vannak más megyei csapatok is, amelyek távolról sem esélytelenül szállnak harcba a Magyar Kupa harmadik fordulójában. Az Amatőr Kupa címvédője, a Szegedi VSE tavaly két NBIII-as csapatot is kiejtett, és bár ezúttal még nehezebb feladat vár rá a másodosztályú Békéscsaba ellen, a bravúrokra bármikor kész szegedi vasutasklubot nem lehet előre leírni.

Nehéz dolga lesz a Szegedi VSE-nek, ha címet akar védeni 

Kredit: MTI Archív

A megyei csapatok közül joggal reménykedhet még a továbbjutásban a Zalaszentgrót, amely az NBIII középső csoportjának utolsó helyén - pont nélkül - álló Monort fogadja, és bármilyen meglepő, az egykori kupagyőztes Szolnok sem mehet biztosra a Nyergesújfalu otthonában. A szezont elég rosszul kezdő szolnokiak gondjairól a csapat vezetőedzőjével beszélgettünk a sorsolás előtt.

Kiválasztott cikk: Nehéz helyzettel küzd az egykori kupagyőztes

Az egész forduló legnagyobb különbsége, azaz három osztály választja el egymástól a kupaspecialista Újpestet és a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei mátészalkai MTK-t, de elnézve az NBI utolsó helyén álló, a derbin megalázó vereséget szenvedő lilákat, a meccs egyáltalán nem tűnik lefutottnak.

Akad még pikáns párharc

A harmadik forduló legforróbb párharcát két másodosztályú csapat, a Diósgyőr és a Szeged vívja. A két klub tavaly a feljutásért küzdött az NBII-ben, amikor a nagyszerű szezont produkáló szegedi edzőt, Dragan Vukmirt nem sokkal a bajnokság vége előtt elhappolták a diósgyőriek. Az esetből az egész magyar futballt megrázó ügy lett, és végül mindkét klub hoppon maradt, a nevető harmadik Kecskemét jutott fel az NBI-be. A sztorihoz tartozik, hogy Vukmirral rendkívül gyengén szereplő DVTK azóta már el is küldte a szerb vezetőedzőt, aki így nem nézhet szembe egykori csapatával.

A forduló legpikánsabb meccsét rendezik Diósgyőrben 

Kredit: DVTK.eu

Más előjellel, de szintén érdekes meccsnek ígérkezik a Csákvár és a Puskás Akadémia összecsapása. A két klub között hosszú évek óta fennálló, remek kapcsolat bontakozott ki, a felcsúti akadémisták tömegével kerülnek Csákvárra, ahol az NBII-ben pallérozódhatnak. Talán túlzás az Aqvital FC-t a PFLA fiókcsapatának nevezni, mindenesetre kiváló a kapcsolat a két csapat között.

Az első osztályú klubok közül a fent említett Újpest mellett nem lesz könnyű dolga a Paksnak sem, hiszen a kétszeres kupagyőztes, az NBII-es szezont remekül kezdő, még veretlen Pécshez látogat, és lesz egy délpesti rangadó is a harmadik fordulóban: az NBIII-as ESMTK a szomszédos kerület másodosztályú csapatát, a Soroksárt fogadja. 

Címlapkép: DVTK.eu

Hirdetés