Így várják a csapatkapitányok a nyugati derbit

2023. október 26.

Bár a Szombathelyi Haladás és a Zalaegerszegi TE között jelen pillanatban osztálykülönbség van, nem kérdés, hogy a MOL Magyar Kupa negyedik fordulójának egyik legnagyobb, de biztosan a legszenvedélyesebb rangadója várható a nyugati derbin. A két csapatkapitányt, Rácz Barnát és Szendrei Norbit kértük fel, hogy segítsenek beharangozni a bő évtized után újra tétmeccsen megrendezendő rangadót. 

Hirdetés

Ami északon a Szpari-Dió, Budapesten a Fradi-Újpest, a Dunántúl közepén pedig a Vidi-ETO, az a nyugati végeken a Hali-Zete. A szombathelyiek és a zalaegerszegiek összecsapása óriási múltra tekint vissza, a két szurkolótábor rivalizálását pedig nem lehet túlértékelni. Mivel egy ideje nem egy osztályban szerepel a két csapat, tétmeccsen máshol nem tudnak találkozni, csak a MOL Magyar Kupában, és idén a sorsolás a kegyeibe fogadta a szurkolókat: a 4. forduló egyik legnagyobb, de biztosan a legszenvedélyesebb rangadóján összecsap a Haladás és a Zalaegerszeg.

Kiválasztott cikk: A Fradi a mumusát kapta, lesz nyugati derbi is

Mivel a zöld-fehérek éppen a másodosztályban szerepelnek, így ők lesznek a pályaválasztók, ám az esélyekről így sem könnyű okosat mondani. A ZTE hiába címvédő és szerepel egy osztállyal feljebb, a nyáron sokat változott a csapat és ez látszik is az eredményein, hiszen egyetlen ponttal gyűjtött csak többet, mint a már kieső Kisvárda. Nem rajtolt valami jól a Haladás sem, a szombathelyiek a másodosztály középmezőnyében állnak, és nem mondható, hogy bombaformában várnák a nyugati derbit.

No, nem mintha a bajnoki szereplésből meg lehetne jósolni egy kupameccset, kivált egy olyan szenvedélyes rangadót, mint a Hali-Zete. Ezért mi sem vállalkozunk ilyesmire, inkább felkértük a két csapatkapitányt, hogy segítsenek rajtunk.

Rácz Barnabás vs. Szendrei Norbert

“Igen, az osztálykülönbség szerintem is kevésbé számít egy kupameccsen, főleg így, hogy egy mérkőzésen dől el a továbbjutás, így bármi megtörténhet. Én azt gondolom, hogy amelyik csapat egységesebb lesz, az fog nyerni. Nagyon örülök, hogy hazai pályán játszunk, hiszen így a szurkolók is adhatnak egy többletet, ami a nehezebb pillanatokban át tud minket lendíteni és hozzájárulhat a sikerhez” - mondta a Haladás csékája, Rácz Barnabás.

Egyetértett szombathelyi kollégájával a Zete kapitánya, Szendrei Norbert is. “Pont ezért is szép a kupasorozat, mert egy-egy meccsre el lehet tüntetni az osztálykülönbséget. Nekünk viszont azzal kell foglalkoznunk, hogy a saját játékunkat rá tudjuk erőltetni az ellenfélre. Szerintem az fog dönteni a mérkőzésen, hogy ki akarja jobban a sikert” - mondta a címvédő középpályása.

Hogy ki milyen formában várja a nyugati derbit, az a kezdő sípszóig jelenthet beszédtémát, de abban is egyetértett a két csapatkapitány, hogy a forma nem sokat jelent egy ilyen hőfokú rangadón.

Rácz Barna nagyon bízik a hazai szurkolók segítségében 

Kredit: Szombathelyi Haladás/Facebook 

“A hétvégi eredménytől függetlenül [a Hali 2-1-re kikapott Mosonmagyaróváron - a szerk.], én azt gondolom, hogy egységes a csapat és tudjuk, hogy mit szeretnénk játszani. Azt minden mérkőzésen megpróbáljuk megvalósítani. Nagyon fontos lesz, hogy mennyire lesz egységes a csapat mind védekezésben, mind támadásban. Nehéz megmondani, hogy kik lesznek a kulcsemberek, a szezonban eddig is többen szereztek találatot. De ha egységesek leszünk és egymásért is küzdeni fogunk, akkor sikeresek lehetünk” - mondta Rácz.

“A bajnokságban nem úgy szereplünk, ahogyan szeretnénk. Nem gondolom, hogy egyéneken dőlne el a mérkőzés, hanem csapatként kell játszanunk egymásért küzdve és akkor szerintem sikerülni fog a továbbjutás” - kontrázott bizakodva Szendrei, pedig a Zetének sem sikerült jól a legutóbbi bajnoki forduló, otthon kapott ki a Pakstól 5-2-re.

Szendrei Norbi szerint sem számít a bajnoki forma egy kupameccsen 

Kredit: ZTE FC/Facebook 

És hogy mit jelent a nyugati derbi a szurkolóknak? Erre könnyű válaszolni: mindent. “Nyilván azt érezni lehet, hogy mennyire fontos ez a mérkőzés a szurkolóknak, ugyanakkor nekünk is nagyon sokat jelent, ezért mindenféleképpen meg szeretnénk nyerni ezt a párharcot” - tette hozzá Szendrei.

“Mindenképpen egy derbit jelent a játékosok számára, hiszen a szurkolók várakozásából is jól látszik, hogy ez egy rendkívül fontos mérkőzés. Nyilván számunkra is megvan a jelentősége, hiszen szeretnénk jó eredménnyel zárni a találkozót” - mondta Rácz, aki tősgyökeres szombathelyiként a futball szeretetével együtt szívta magába az egerszegiekkel való rivalizálást.

“Még utánpótláskoromban, mikor teremtornákra jártunk, már akkor is megvolt a varázsa annak, ha a ZTE ellen játszottunk. Ahogy visszaemlékszem, a szülők is sokkal hangosabban szurkoltak olyankor, és mi gyerekként is eltökéltebbek voltunk, hogy legyőzzük az egerszegieket” - idézte fel a szombathelyi cséká.

A szurkolók számára az év meccs lesz

Kredit: Szombathelyi Haladás/Facebook 

Érthető módon egyik csapatkapitány sem akar túlságosan messzire tekinteni, csak a kezük ügyében lévő feladatra koncentrálnak, mert azzal biztosan nem nyúlunk mellé, ha leszögezzük: mindkét csapatnak óriási lökést adhatna a másik kiejtése.

“Minél tovább szeretnénk eljutni. Reméltük, hogy NBI-es csapatot tudunk fogadni és nem is szeretnénk itt megállni. Mindent meg fogunk tenni a továbbjutásért” - mondta elszántan Rácz.

“Nem akarok nagyon messzire tekinteni. Lépésről lépésre szeretnék haladni a kupában. Ahogy azt tavaly is tettük” - tette hozzá egy mosoly kíséretében Szendrei, aki csapatával addig lépegetett előre, míg fel nem ért a dobogó legfelső fokára a MOL Magyar Kupában. 

A Szombathelyi Haladás-ZTE FC mérkőzés november 1-én, 17.15-kor kezdődik, a nyugati rangadót az M4 Sport élőben közvetíti. Aki az élő közvetítés ellenére kilátogatna a mérkőzésre, az mindenképpen olvassa el a Haladás honlapjának cikkét, benne a rendőrségi felhívással. Jegyek itt.  

Hirdetés