Így még nem robbantotta fel a lelátót a Liza

2023. szeptember 20.

A MOL Magyar Kupa harmadik fordulójának legnagyobb meglepetését okozta az ESMTK azzal, hogy kiejtette az NB I-es Fehérvár FC-t. Az erzsébetiek már tavaly is közel voltak egy hasonlóan nagy bravúrhoz, de akkor szívszaggató módon elbuktak, és Nagy Dániel sportigazgató szerint most valamit törlesztett a sors a Lizának. A sportvezetővel beszélgettünk a káprázatos győzelem után. 

Hirdetés

Az erzsébetiek, vagy ahogy Budapesten becézik őket, a Liza nem néz kicsire a MOL Magyar Kupában. Igaz, nem is tehetné, hiszen a sorsolással valahogy nincs szerencséje mostanában, így a harmadosztályú kiscsapat kénytelen bravúrokat halmozni ahhoz, hogy beszédtémát szolgáltasson a kupasorozat berkein belül.

Kiválasztott cikk: A nehéz feladatokra gerjednek az ESMTK-nál

A Liza tavaly úgy jutott a legjobb 16 közé, hogy két magasabb osztályú csapatot is kiejtett (Soroksár, Siófok), a nyolcaddöntőben pedig egy drámai, 119. percben esett góllal maradt alul az NBI-es Kisvárdával szemben. Idén még ezt a remek teljesítményt is felülmúlja az ESMTK, hiszen a harmadik fordulóban első osztályú csapatot, a Fehérvár FC-t ejtette ki. A jutalma? Egy újabb NBI-es.

“Nem szomorkodunk az MTK miatt, persze jobban szerettünk volna megyei vagy harmadosztályú ellenfelet kapni, de nincs bajunk azzal, hogy egy nagy múltú NB I-es csapattal találkozunk” - mondta vidáman a Liza sportigazgatója, Nagy Dániel.

Beleszaladt a késbe a Vidi

Az első forduló legnagyobb meglepetését okozta az ESMTK a fehérváriak kiejtésével, és amekkora szégyen a Vidinek a kiesés, akkor dicsőség az erzsébetieknek, hogy a két osztálynyi különbségre fittyet hányva kiverték a jó erőkből álló NB I-es ellenfelüket.

Kiválasztott cikk: NB III-as csapat ejtette ki a Vidit

“Csak jókat tudok mondani a Vidiről, nemcsak az érződött, hogy nagy tisztelettel közelítenek felénk, de még a vezetőedzőjük is itt volt korábban, hogy megnézzen minket a bajnokságban. Egyáltalán nem becsültek le minket még a szurkolóik sem, hiszen elég szép számban eljöttek a meccsre” - szögezte le Nagy.

A forduló legnagyobb meglepetését hozta az ESMTK-Fehérvár párharc

Kredit: Fehérvár FC

“Maga a meccs a lehető legrosszabbul indult, hiszen a bemelegítésnél elszakadt a csapatkapitányunk achillese. Ennek ellenére remek első félidőt hoztunk le, bár a Vidinek is voltak lehetőségei, a nagyobb helyzetek előttünk adódtak, csak a kapuba nem sikerült betalálnunk. A második félidőben jött egy nehezebb időszak, ott komoly nyomás alatt voltunk, kellettek a blokkok, a kapusbravúrok is, de túlestünk a holtponton, és elkezdtünk veszélyes kontrákat vezetni.”

“A 75. percben egy labdaszerzésből újabb gyors kontrát vittünk végig, és egy gyönyörű góllal megszereztük a vezetést. Azt hiszem, ekkora hangrobbanást még soha nem hallottam az erzsébeti lelátón, de látszott a játékosokon is, hogy extázisban ünneplik a gólt. Ennyit jelentett ez nekünk” - mondta büszkén a sportigazgató.

“A 90-es években egyszer verte ki a Vácot a Liza, de ez most más. A Fehérvár nemcsak NB I-es csapat, de kiváló anyagi lehetőségei vannak, erős a kerete, válogatott játékosokat tud pályára küldeni. Hatalmas siker ez számunkra!”

Megélni a csodát

Nagy elmondta, szerény célokat tűztek ki a kupasorozatra, csak annyit kértek a játékosoktól, amíg alacsonyabb osztályú, vagy NB III-as ellenféllel találkoznak, addig jussanak tovább. Az ESMTK a Vidi kiejtésével alaposan túlteljesít, de számtalan pozitív hozadéka van a továbbjutásnak a sportszakmai sikeren túl is.

Nagy Dániel, az ESMTK sportigazgatója 

Kredit: Bakai Gusztáv

“Amikor kiderült, hogy a Fehérvárral találkozunk, azt mondtam a játékosoknak, éljék meg a pillanatot, élvezzék ki a párharcot. Mivel ők ennél is többet tettek, beszélhetünk anyagi és sportszakmai sikerről, de a klubnak is nagyon sokat jelentett a továbbjutás, hiszen a felfokozott médiaérdeklődés mellett a nálunk sportoló gyerekek is életre szóló élménnyel gazdagodtak.”

“Tavaly rendkívül fájdalmas módon estünk ki a Kisvárdával szemben, akkor azt mondtam a játékosoknak, éljék meg a fájdalmat és jöjjönek ki belőle erősebben. Azért szenzációs sorozat a MOL Magyar Kupa, mert évről évre eljön a lehetőség egy ilyen bravúrra, és ha sikerül, az minden szempontból rengeteget jelent egy olyan kis klubnak, mint az ESMTK” - magyarázta Nagy.

Erzsébeten nem akarnak túl nagyot markolni, reális célokat tűztek maguk elé a bajnokságban és a kupában is. A kupasorozatban ezeket már bőven túlszárnyalta a csapat, és a harmadosztályban sem áll rosszul, hiszen a Dél-Keleti csoport negyedik helyét foglalja el.

“Nem mondhatjuk ki célként a másodosztályba kerülést, mert nem lenne reális, de az élmezőnyt céloztuk meg. A csapatunk megüti a másodosztály szintjét, de ahhoz, hogy a Merkantil Bank Ligában szerepeljünk, sok egyéb feltételnek is teljesülnie kellene. Ilyen messzire egyelőre nem nézünk, de persze ott akarunk maradni a tabella első felében. Vigyen csak minket a kupasiker lendülete” - mondta a büszke erzsébeti sportigazgató. 

Hirdetés