Hoztunk néhány érdekes számot a kupaszezonból

2021. május 17.

Tudtad, hogy a kupagyőztes Újpest mindösze két gólt kapott a MOL Magyar Kupa 2020/21-es szezonjában, és hogy csak egy játékosa talált be egynél többször? Tudod, hány gól született idén a sorozatban? És hány sárga és piros lap? Összeszedtünk néhány érdekes statisztikát a sorozat idei szezonjából. 

Hirdetés

Véget ért a MOL Magyar Kupa 2020/21-es szezonja. A legfontosabbat mindenki tudja: a trófea az Újpest FC vitrinjében landolt, méghozzá nem akármilyen körülmények között, és itt nemcsak a drámai döntőre gondolunk, hanem az újpestiek meglehetősen hányatott szezonjára is.

Kiválasztott cikk: Oenning: Megérdemeltük, sokat tettünk érte

Az Újpest tizenegyedszer nyerte meg a sorozatot, ehhez összesen tizennyolc döntőre volt szükségük, és mindkét szempontból az örökranglista harmadik helyén áll a lila-fehér csapat. A kupagyőzelmek számában a Fradi toronymagasan vezet 23 sikerével, de az Újpest alaposan megközelítette a második helyen álló MTK-t, akikkel szemben már csak egy győzelem a lemaradásuk. A döntők számában szintén a Fradi vezet, és az Újpest ebben az összevetésben is csak egy egységgel szorul a harmadik helyre, mivel a Honvédnak 19 döntője van.

A tizenegyes szám megjelenik még egy rubrikában: az Újpest FC-MOL Fehérvár döntő a 11. Magyar Kupa-finálé volt, ami hosszabbításban dőlt el. Az Újpest egyébként jól hasít a rendes játékidő után, hiszen ez volt a harmadik kupadöntőjük, ami hosszabbításba torkollt, és mindhármat megnyerték - az első kettőt büntetőkkel (2014, -Diósgyőr, 1-1, 5-3., 2018, - Puskás Akadémia 2-2, 5-4).

A sorozat történetének harmadik legeredményesebb csapata az Újpest 

Kredit: MTI 

A lilák kifejezetten nehéz úton jutottak el a döntőig, hiszen a nyolcaddöntőktől kezdve csak NBI-es ellenfelekkel találkoztak (miközben például az MTK az elődöntőben játszott először első osztályú ellenféllel), ráadásul az Újpest egyetlen meccsét játszotta csak hazai pályán (a Mezőkövesd ellen büntetőkkel jutott az elődöntőbe).

Ehhez képest kimondottan mutatós teljesítmény, hogy Michael Oenning kupagyőztes csapata az egész sorozatban mindössze két gólt kapott. Az Újpest tizenhét lőtt góljából a legaktívabban Giorgi Beridze vette ki a részét, a grúz csatár négy góllal zárta az idei Magyar Kupa-kiírást. Érdekes, hogy rajta kívül senki nem tudott egynél több gólt szerezni.

Nem kell gólzáport várni a döntőben

Először is le kell szögeznünk, hogy Hajdú B. István továbbra is jó ómen: a finálé előtti beszélgetésünkből kiderült, hogy ha ő közvetíti a döntőt, akkor szinte biztosra vehető a drámai meccs. Nem volt ez másképp idén sem, drámából nem volt hiány a Puskás Arénában.

Kiválasztott cikk: Hajdú B. István a garancia a szoros MK-döntőre

Nemcsak a kommentátor személye, hanem maga a döntő is követte az elmúlt időszak sémáját: a 2009 óta lejátszott tizenkét finálé között mindössze egy volt, ami nem egy gólon (vagy 11-esekkel) dőlt el (2015, Ferencváros-Videoton 4-0). Igaz, az Újpest-Vidi egy gólja az átlag alatti góltermést jelent, hiszen az elmúlt tíz évben mindössze egyszer fordult elő, hogy egyetlen gól született a döntőben (2016, Ferencváros-Újpest 1-0).

A döntő egyetlen gólját Lirim Kastrati szerezte 

Kredit: MTI 

Gólzáport persze annak ellenére sem kellett várni, hogy a bajnokságban a Vidi mindig alaposan megszórta az Újpestet (a három meccsen 14-1-es gólkülönbség jött össze a fehérváriaknak), de a helyzetekkel is igencsak szűkmarkúan bántak a csapatok a fináléban. Az első félidőben nem volt kaput eltaláló lövés, és a második félidőben is csak egy-egy mindkét oldalon. Az Újpest - 120 perc alatt - két kaput eltaláló lövéssel nyerte meg a döntőt.

Potyogtak a gólok és a lapok is

Tudunk azért nagyobb számokkal is dobálózni, ha gólokról van szó: a MOL Magyar Kupa 2020/21-es kiírásában összesen 533 gól született. A gólok eloszlásán lehetett érezni, hogy a mezőny folyamatosan egyre keményebb lett: míg a főtábla első fordulójában (ez összességében a 6. fordulónak felel meg) még 4.8-as meccsenkénti gólátlagot hoztak össze a csapatok, ez a szám folyamatosan csökkent, a negyeddöntőkben 3.5-öt, az elődöntőkben 2-t, a döntőben 1-et vállaltak a fiúk. Az egész sorozat összesített gólátlaga egyébként 3.2 volt.

Ahol dráma van, ott feszültség is, és ez meglátszott a lapok számán is: az idei kupaszezon főtábláján összesen 411 sárga- és 28 piros lapot osztottak ki a játékvezetők. Itt pont fordított az arány a gólokhoz képest, ami nem is meglepő, hiszen ahogy nőtt a tét, úgy lettek egyre feszültebbek a meccsek. A nyolcaddöntőktől kezdve például egészen a döntőig nem adtak piros lapot, a fináléban viszont mindjárt hármat is kiosztott a játékvezető. (Forrás: MLSZ Adatbank)

Hirdetés