Csányi Sándor: A kupasorozat a futball esszenciája

2020. december 04.

Csányi Sándor, az MLSZ elnöke azért tartja különösen fontosnak a MOL Magyar Kupát, mert a kupasorozatban a legkisebb csapatok is egyenlő félként vehetik fel a harcot a legnagyobbakkal. Az elnök úr azt is elárulta nekünk, melyik volt a kedvenc kupadöntője.

Hirdetés

Csányi Sándor a magyar labdarúgás első embere, ugyanakkor a játék varázsa az MLSZ elnökét, a FIFA és az UEFA alelnökét is annyira magával tudja ragadni, hogy szinte mezei szurkolóvá vedlik át, amikor meccsre megy. Amikor elkezdődik egy mérkőzés, ahogy a pályán a barátság, úgy a lelátón a titulusok szűnnek meg, hiszen a labdarúgás egyik dogmája, hogy nem lehet úgy meccset nézni, hogy az ember ne szurkoljon valakinek.

“Amikor az időm engedi - és ez sajnos ritkábban fordul elő, mint szeretném - nagyon szeretek szurkolóként mérkőzést nézni. Hozzáteszem, hogy amikor a 2016-os Európa-bajnokságon a VIP-tribünön foglaltam helyet mint az UEFA alelnöke, akkor is a magyar válogatott szurkolójának tartottam magam, és nagyon nehezemre esett nem felugrani Szalai Ádám osztrákok ellen lőtt gólja után” - mondta egy mosoly kíséretében Csányi, aki azt is elárulta, melyik volt a kedvenc szurkolói nótája. 

Ez egy Leírás 

ez egy Kredit 

“Sokkal szívesebben hallottam 2016-ban, hogy „Sanyi bácsi, Sanyi bácsi”, mint sok más korábbi rigmust… Nyilván a válogatott dalai állnak a szívemhez a legközelebb, de sok tábor van, amely páratlan hangulatot tud teremteni. A trágárságot, mocskolódást viszont nemcsak mint MLSZ elnök, hanem mint szurkoló is elutasítom” - szögezte le. 

Kupadöntő = thriller! 

Csányi Sándor 2010 óta a szövetség elnöke, és bár az elmúlt évtizedben két triplázó is akadt (a Fradi zsinórban, a Debrecen egy kecskeméti siker közbeiktatásával nyert három trófeát), a MOL Magyar Kupa döntői egyetlen kivétellel mindig szoros, izgalmas csatát hoztak. A 2014-es Fradi-Vidi finálé (4-0) a kakukktojás, az összes többi döntőn a lehető legkisebb különbség döntött, sőt 2010 óta négyszer is hosszabbítás, majd büntetők után derült fény a győztes kilétére. 

“Általában azt mondhatom, hogy a kupadöntők izgalmas mérkőzéseket hoztak. Az elmúlt évekre egy-két kivételtől eltekintve jellemző volt, hogy minimális volt a különbség a két döntős között. Emlékezzünk, hogy a Groupama Arénában egy évvel korábban a MOL-VIDI FC (jelenlegi MOL Fehérvár FC), két éve pedig az Újpest FC nyert igen kiegyenlített kupadöntőt. A szurkolók minden esetben emlékezetes hangulatot varázsoltak a stadionba, ezek miatt szerettem és vártam minden évben ezeket az összecsapásokat.”

Az elnök is minden évben várja a kupadöntőt

Fotó: MLSZ

“A 2020-as döntő minden szempontból különleges volt. Elsősorban azért, mert ez volt az első, melyet a megújult Puskás Arénában rendezett meg az MLSZ, másrészt a koronavírus-járvány okozta helyzet miatt. A hab a tortán ebből a szempontból, hogy éppen Puskás Ferenc korábbi csapata, a Honvéd hódította el a díjat Pisont István vezetésével egy igen szoros mérkőzésen, a remekül játszó Mezőkövesddel szemben, amely első alkalommal jutott be a döntőbe” - idézte fel a 2020-as finálét Csányi. 

A kupadöntő a futball esszenciája

A 67 éves sportvezető arra ugyan nem vállalkozott, hogy elárulja, melyik volt a kedvenc kupadöntője, de felidézett egy olyan emléket, ami a MOL Magyar Kupa, de tulajdonképpen a világ összes kupasorozatának esszenciáját testesítette meg. 

“Fiatalkoromban a kettősrangadók és a kupadöntők is jelentős eseménynek számítottak. Volt az MTK-nak, a Győri ETO-nak és az Újpestnek is remek mérkőzése vagy sorozata, és persze a Ferencváros is számos emlékezetes sikert aratott. Később is igaz volt, hogy többször érvényesültek vidéki csapatok, mint a bajnokságban. A Győr mellett a Sopron, a Debrecen vagy a Diósgyőr is nyert. Emlékszem arra a kupadöntőre, melyet az akkor NB II-es Siófok nyert a Rába ETO ellen 1984-ben. Egy nagyon jó mérkőzésen a lefújás előtt néhány perccel született a Balaton-partiak győztes gólja. A kupa igazi varázsa ebben rejlik: a kis csapatok is véghez vihetnek nagy dolgokat.”

Utóbbi történet elsősorban azért fontos, mert bár többször is eljutott a kupadöntőig másodosztályú csapat (a Tatabánya, a Haladás és a Diósgyőr is), de győznie egyiknek sem sikerült. Ez alól persze kivétel az 1935-ös kupaszezon, amelyben nem indultak első osztályú csapatok. A Siófok győzelme mindenesetre azt mutatja, hogy az elnöknek igaza van: a MOL Magyar Kupa az a sorozat, amelyben tényleg bármi előfordulhat. 

Csányi Sándor - amikor a Puskás Aréna is út közben volt 

Fotó: MLSZ

“A csapatok egyre komolyabban veszik a Magyar Kupa küzdelmeit. A nagyok szeretnék elkerülni azt a szégyent, hogy egy alacsonyabb osztályú ellenfél állja útjukat, a kisebbek pedig szeretnék beírni a nevüket a kupa történelemkönyveibe” - mondta ki a tételmondatot az MLSZ elnöke. 

Új pályára állt a kupasorozat 

Hernádi Zsolt, a MOL-csoport elnök-vezérigazgatója a névadó szponzori együttműködést így kommentálta: „A magyar sportélet mindig is kiemelt figyelmet élvezett a részünkről. Célunk, hogy közelebb vigyük az emberekhez a MOL-t, erre pedig a sporttámogatás az egyik leghatékonyabb eszköz, hiszen a sport iránti elkötelezettség tömegeket képes megmozgatni. A MOL a fiatal tehetségek felkarolásától kezdve a profi sportolók támogatásán át a helyi sportegyesületek és közösségek rendszeres segítéséig a magyar sportélet minden mozzanatában jelen van. Ezért is lépünk most újabb együttműködésre az MLSZ-szel, új lendületet adva a Magyar Kupának.”

Csányi Sándor és Hernádi Zsolt 

Kredit: MLSZ

 

A MOL névszponzori szerepvállalásával sok újdonságot hozott. A sorozat saját arculatot, és új indulót is kapott, ám a nézők és a szurkolók kiszolgálása nem csak a fogyasztóbarát tartalmakban mutatkozik meg, hiszen az MLSZ is komoly lépéseket tett a sorozat prezstízsének növelése érdekében.   

“Két éve az MLSZ elnöksége arról határozott, hogy a főtábla első fordulójának mérkőzéseit nem hétközben, hanem szombaton és vasárnap rendezik. Apróság, de így a kisebb településeken rendezett összecsapások is igazi futballünneppé változtak. Ezt a célt szolgálta az egyfordulós lebonyolítás, és minden további átalakítás is” - magyarázta Csányi. 

“Azzal, hogy a férfi Magyar Kupa sorozatnak idéntől a MOL a névadó szponzora, bebizonyosodott, hogy egy nagyvállalat számára piaci érték az 1909-ben elindított sorozat. Számomra külön öröm, hogy így az NB I mellett, amelyet az OTP Bank szponzorál, a másik nagy presztízsű sorozat is komoly támogatóval bővült. A MOL-lal közösen új arculatot, az idei kiírástól rendszeresen hallható indulót alkotott meg a projektcsapat. Persze ezek akkor érnek igazán sokat, ha a sorozat a jövőben még emlékezetesebb párharcokkal szolgál.”

Csányi Sándor adja át a MOL Magyar Kupa érmeit 

Fotó: MLSZ

“Én úgy látom, minden adott: a stadion, az egyre fokozódó érdeklődés a magyar futball iránt, egy elhivatott támogató, indul az új honlap is. Bízom benne, hogy egyre több hazai nevelésű, fiatal játékos jut szerephez a csapatokban, és abban is, hogy a koronavírus-járvány nem szól közbe 2021 tavaszán” - tekintett már kicsit előre, a MOL Magyar Kupa következő döntőjéig az elnök.

Hirdetés