Csaknem fél évszázada replikát vesz át az MK-győztes

2021. január 10.

A Fraditól ellopott Magyar Kupa-trófeát - bár egy darabig úgy nézett ki, megkerült - soha nem találták meg, így a MOL Magyar Kupa győztese is majd egy replikát vehet át 2021 nyarán. A serleg kalandos történetét idézzük fel alább. 

Hirdetés

1972. július 12-én a Ferencváros a Tatabánya 2-1-es legyőzésével megnyerte a Magyar Kupát. A Megyeri úti stadionban lejátszott mérkőzés utólag több dolog miatt is érdekes, például a Fradi 16 évnyi szünet után tudta újra elhódítani a trófeát, szegény Tatabánya pedig ekkora játszotta története első döntőjét, amit két további követett, de a serleget egyszer sem tudta megszerezni a Bányász. Maga a meccs is érdekesen alakult, sokan már a hosszabbításra melegítettek, amikor Albert Flórián a 84. percben bepofozta a Fradi győztes gólját. 

De az 1972-es kupadöntő sztorija nem a fentiek miatt vált legendássá, hanem azért, mert az Üllői út-Ferenc körút sarkának egyik üzletében kiállított trófeát 1973 telén egyszerűen meglovasították. Volt kupa, nincs kupa. 

36 év után adott hírt magáról a trófea

A rendőrség nagy erőkkel, hosszasan kereste az ellopott ereklyét, ám nem járt sikerrel. A trófeát viszont pótolni kellett, és ez a Fradi felelőssége volt, hiszen vándorkupáról volt szó, és az Állami Pénzverde el is készítette az eredeti trófea másolatát. Bő egy évvel később, 1973. májusában már a replikát vette át a szövetség elnökétől Ihász Kálmán, a Vasas csapatkapitánya, miután 4-3-ra legyőzte csapatával a Honvédot a Magyar Kupa döntőjében. 

1973-ban Albert Flóri még az eredetit emeli fel, egy évvel később Ihász Kálmán már a másolatot veszi át 

Fotó: MTI archív/Balaton József

Mivel a nyomozás nem hozott eredményt, a magyar futball szereplői kénytelenek voltak elfogadni a tényt, hogy a kupagyőztes csak egy másolattal gazdagodik. Az eredeti trófeának lába kélt, és egy bő negyedszázadon át nem adott hírt magáról. 

Harminchat évvel később, 2009 augusztusában az MLSZ akkori elnöke, Kisteleki István éppen bejelentette, hogy Wilco van Buurent menesztették a magyar utánpótlásból, és az ősszel esedékes U20-as vébén már Egervári Sándor irányítja a mieinket (és milyen jól: a magyar válogatott bronzérmet szerzett Egyiptomban), valamint mintegy mellékesen hozzátette, hogy nemcsak megtalálták az 1973 óta kámforrá vált Magyar Kupa-trófeát, de saját pénzén vissza is vásárolta azt. 

Megkerült. Vagy mégsem? 

Az esetnek több olvasata is van, több szereplő is másként emlékszik a kupa előkerülésének sztorijára, annyi azonban biztos, hogy a Vatera.hu aukciós portálon bukkant fel a hányatott sorsú trófea. Az eladója (MacCabi nickkel tették fel aukcióra) állítólag mit sem tudott arról, mit is árul valójában, állítása szerint “a pincéből került elő” a kupa. 

Ah, Camelot! (Ugyan, csak egy makett!) 

Fotó: MLSZ 

Mindenesetre Kisteleki megvette a trófeát, méghozzá “az erkölcsi értékénél jóval alacsonyabb áron”, igaz, maga az átadás is kalandosra már-már filmszerűre sikerült. Az elnök azt mondta, egy Barkas puttonyában cserélt gazdát a pénz és a kupa úgy, hogy a felek egyszerre adták át a cserealapjukat. Az akkori MLSZ-elnök azonnal a szövetségnek ajándékozta a frissen visszaszerzett ereklyét, amivel kapcsolatban így nyilatkozott: 

“Nemrég tüntettek ki a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjének Polgári Tagozatával. Úgy éreztem, ilyen alkalomból nekem is illik adni valamit. Néhány héttel ezelőtt az egyik aukciós portálon felbukkant a Magyar Kupa eredeti, a Ferencvárostól 1973-ban ellopott trófeája. Ezt én visszavásároltam, hiszen a serleg a magyar labdarúgást illeti. Ezentúl ismét ez lesz a vándordíj, az eredetit vehetik majd át a kupagyőztesek.”

A helyzet azonban úgy áll, hogy Kisteleki a legjobb szándék mellett sem adhatta vissza a szövetségnek az elveszett kupát, sőt inkább csak tovább bonyolította a sztorit. A megkerült trófea ugyanis, bár nem volt hamis, mégsem az eredeti volt. 

Replikával jampiskodnak a győztesek 

A történet megértéséhez tudni kell, hogy bár a Magyar Kupa első évtizedét zsarnoki módon uralta a Ferencváros és az MTK, az első hét kupagyőzelemért semmiféle kupát nem adott át az MLSZ. Az ötszörös győztes kék-fehéreknek, illetve a kétszer nyerő zöld-fehéreknek egészen 1923-ig kellett várniuk, hogy valóban kézbe vehessék a Magyar Kupa-serleget, mivel azonban az MLSZ-nél is érezték, hogy tartoznak valamivel a két klubnak a korábbi győzelmekért, ezért a kupatrófea mellett készítettek két, valamivel kisebb replikát is, amit a Fradi és az MTK kapott kézhez. (Mellékes, de abban az évben az MTK az eredetit is magánál tudhatta, miután az Újpest 4-1-es legyőzésével megnyerte a sorozatot)

Ahogy Kisteleki hazatért a serleggel, kiderült, hogy nem az eredeti trófea került elő, hanem annak kicsinyített replikája, ami a háború alatt feldúlt MTK-székházból tűnt el. Ahogy azt a sztorit megíró FourFourTwo cikke is megjegyzi, jelen pillanatban úgy állunk Magyar Kupa-serlegekkel, hogy 

  • Van egy a Honvéd (mint 2020-as győztes) vitrinjében, ami az 1973-ban a Fraditól ellopott serleg replikája.
  • Van egy a Fradinál, ami a szövetség által 1923-ban készített serleg kicsinyített mása.
  • Van egy az MLSZ-nél, ami szintén az 1923-as kicsinyített replika, csak eredetileg az MTK kapta.
  • És van valahol egy eredeti. Ha valaki tudja, hol, azonnal szóljon!
Hirdetés