Botka Endi: A fáradtság nem lehet mentség!

2023. október 31.

Igencsak sűrű napokat él a Ferencváros, amely a magyar bajnokságban és a nemzetközi porondon is sikerrel harcol céljaiért, és pont a naptár legkeményebb részén találkozik mumusával, a Puskás Akadémiával a MOL Magyar Kupában. Botka Endi szerint nem is annyira a sok meccs, mint inkább a sok utazás fárasztó, de a válogatott védő szerint semmiféle kifogás nem fogadható el a csapattól. Cél a legjobb tizenhat!

Hirdetés

A résztvevő csapatok játékerejét nézve a MOL Magyar Kupa negyedik fordulójának legnagyobb rangadóját a Groupama Arénában rendezik, ahol a bajnoki címvédő Ferencváros a Puskás Akadémiát fogadja. A felcsútiak a legutóbbi két üllői úti meccsüket megnyerték, és bár az igaz, hogy a bajnoki eredményekből nem vonhatók le nagy következtetések egy kupameccset illetően, a PAFC saját szempontjából a lehető legjobbkor érkezik a Fradihoz.

Kiválasztott cikk: A Fradi a mumusát kapta, lesz nyugati derbi is

“Nálunk az a helyzet, hogy ha megérjük a tavaszt, általában meg is nyerjük a Magyar Kupát” - mondta vidámon Botka Endre, a Ferencváros védője. “Most a legsűrűbb a naptár, egymást érik a fontos meccsek a hazai sorozatokban és a nemzetközi porondon, de a fáradtság nem lehet kifogás. Csak akkor lennék elégedett a szezonnal, ha mindkét hazai sorozatot megnyernénk” - szögezte le a magyar válogatott hátvéd.

A Rebrov-érára hajaz

Amikor arról kérdeztük, mennyire elégedett a 2023-as évvel, a játékos csípőből közölte, ahol most tart a Fradi, az nagyon tetszik neki, de az év első felét szívesen kitörölné az emlékeiből.

“Borzalmas volt a tavasz, aztán nyáron jött egy olyan pofon, amitől eléggé elszoktunk. Volt két edzőváltás, én sérült is voltam, úgyhogy ebben a naptári évben a jó élmények inkább az őszre korlátozódnak.”

“Ugyanakkor az, ahol most tartunk, nagyon is kedvemre való. Talán a Rebrov-időszakban volt utoljára ilyen letisztult, önbizalomtól duzzadó a játékunk. Nagyon egységes a csapat, Dejan Stankovic olyan taktikát dolgozott ki számunkra, amiben kijönnek az erősségeink és itthon minden meccsünkön érződik, hogy fölényben vagyunk és nemcsak papíron vagyunk jobb csapat” - mondta elégedetten Botka.

Itthon és Európában is jól hasít a Ferencváros, a KL-ben két közvetlen riválisának otthonából is pontot lopott

Kredit: Fradi.hu 

“Teljesen más csapat vagyunk, mint akár tavasszal, akár az ősz elején. Ez egyébként már a kupameccs szempontjából sem mindegy, hiszen a legutóbbi szezonban még Csercseszovval, idén ősszel pedig Máté Csabi irányításával kaptunk ki otthon a Puskás Akadémiától.”

Persze, hogy létezik a mumus!

Botka megmagyarázni nem tudta magát a jelenséget, de afelől semmi kétsége, hogy nagyon is léteznek mumusok, hiszen vannak csapatok, akik ellen hagyományosan nehezen megy a játék, legyenek bármilyen formában.

“Van ilyen, abszolút! Nem tudom, mi az oka, de minden csapatnak van olyan ellenfele, akivel mindig megszenved, és nekünk ilyen a Puskás Akadémia. Nem is emlékszem, hogy valaha könnyű meccset játszottunk volna velük, sokkal jellemzőbb, hogy megszenvedünk, bármi is a végeredmény.” Hasonló véleményen van válogatott csapattársával a Puskás kulcsjátékosa, Nagy Zsolt is: 

Kiválasztott cikk: Nagy Zsolt: Csak a nézők örülnek a Fradi-Puskásnak

“Hogy a két legjobb magyar csapat találkozik-e? Nos, nem tudom, hogy a Puskást a két legjobb közé sorolhatjuk-e, mert nem kezdték igazán jól a bajnokságot, de hogy erős, egységes és tudatos csapatról beszélünk, az biztos. Az elmúlt években folyamatosan a dobogó környékén mozogtak, játszottak kupadöntőt is, szóval az nem kérdés, hogy egy élcsapattal találkozunk.”

A fáradtság nem lehet mentség

Botka elmondta, valójában nem is a fizikai, hanem a mentális fáradtság a legnagyobb ellensége a rendkívüli meccsterhelésnek kitett Ferencvárosnak. “Heti két meccset le kell tudni játszani, erre nem foghatunk semmit és hát nem is tesszük, hiszen fizikálisan kiváló állapotban van a csapatunk.”

“A mentális fáradtság viszont már más kérdés. Ha az elmúlt heteket veszem, játszottunk fontos Konferencia Liga-meccset, aztán jött a bajnoki örökrangadó, most következik egy igen kellemetlen ellenfél a MOL Magyar Kupában és arról még nem is beszéltem, hogy a válogatott játékosok számára a nemzeti csapatban is sorsdöntő mérkőzések kerültek sorra. Sőt, a válogatott szüneteket is számolva elmondható, hogy aki ott van Marco Rossi keretében, az még semennyit nem pihent idén” - tette hozzá nevetve.

“A sok utazás, a rengeteg különböző ellenfél, illetve a komoly tét miatt fordulhat elő, hogy fejben elfáradnak a játékosok, de ennek is sok összetevője van. Most például annyira jó állapotban vagyunk, hogy szerintem ilyesmitől nem is kell tartanunk.”

Deki, a kedves bátyó!

A válogatott hátvéd szerint abban, hogy most ennyire jó formában van a Fradi, óriási szerepe van Dejan Stankovicnak. “Elsősorban támadásépítésben, illetve a letámadás intenzitásában van nagy különbség, de az sem mellékes, hogy Stankovic abszolút a keret erősségeit figyelembe véve alakította ki a csapat játékát. Sokat köszönhet a csapat Máté Csabinak, aki egy komoly elbizonytalanodás után egyenesbe tette a dolgokat, és a vezetőségnek, amely meghozta a nagyon nehéz és kockázatos döntést Stankovic kinevezéséről.”

A derbi után közvetlenül jön a Puskás elleni kuparangadó 

Kredit: Fradi.hu 

“Ő pontosan az a karakter, akire a legnagyobb szükségünk volt. Emberileg nagyon kedves, közvetlen, de megvan a tekintélye, és olyan dolgokat tud átadni a csapatnak, amiket csak egy olyan edző tud, aki korábban maga is a legmagasabb szinten űzte a játékot.”

“A csapat játéka, az edző személye és úgy nagyjából minden, ami most történik a Ferencváros körül, rendkívül optimistává tesz. Elégedett csak azzal lennék, ha mindkét hazai trófea a vitrinünkbe kerülne, ezen kívül tavasszal még kavarnánk egy kicsit a Konferencia Ligában is. Persze az sem lenne egy utolsó érzés, ha novemberben a válogatottal kiharcolnánk az Európa-bajnoki szereplést is” - tette hozzá széles mosollyal.

A Ferencváros-Puskás Akadémia kupameccset november 1-én, 20h kezdettel rendezik a Groupama Arénában. A találkozót az M4 Sport élőben közvetíti. A teljes program itt

Címlapkép: Fradi.hu

Hirdetés