Baráti társaság vagyunk, de szeretünk nyerni

2024. május 02.

Szabó András egy ízig-vérig amatőrcsapatot irányít, és ez még úgy is igaz, hogy az Unione FC-ben hemzsegnek az egykori klasszis labdarúgók. A levezető sztárok és az ígéretes fiatalok elegyéből jött ki az idei Amatőr Kupa-győztes, ami már csak azért is óriási szó, mert maga az edző is elmondta: egy hetente egyszer összejövő baráti társaságról beszélünk. 

Hirdetés

A MOL Magyar Kupa legaranyosabb mellékhajtása a különböző nevek alatt már hatvan éve létező Amatőr Kupa, amit a kupasorozatban legmesszebb jutó két amatőrcsapat részvételével rendez meg az MLSZ. Az idén hatvanadik születésnapját ünneplő sorozatot (1964-ben a Budaörsi KSE-Pilisi KSE [2-1] fináléval indult útjára a trófea) idén egy olyan csapat nyerte, ami egy szempontból tökéletesen kimeríti az amatőrcsapat fogalmát.

Kiválasztott cikk: Budapesti csapat lett a legjobb megyei klub

“Egy baráti társaság vagyunk, akik hetente egyszer összejönnek focizgatni egyet” - mondta vidáman az Unione FC edzője, Szabó András. “Nem az a fő cél, hogy címeket és trófeákat nyerjünk, de azért azt sem szabad elfelejteni, hogy a sok levezető klasszis között rengeteg az egykori NB I-es és válogatott játékos, akik igazi győztes típusok. És sokszor ez számít” - mondta a tavaly Budapest-bajnokságot nyerő, idén Budapest Kupa-döntőre készülő csapat edzője.

Nem kérdés, ki volt a favorit

Az Unione nem akárkivel találkozott a döntőben. A budapestiek sem mentek rosszul a kupasorozatban, hiszen a negyedik fordulóban az NB I-es Kisvárda ejtette ki őket, de csak miután egy NB III-as ellenfelet (az Érdi VSE-t) is kivertek a sorozatból a BLASZ-ban szereplő óbudaiak. Az ellenfél viszont még ezt is túl tudta szárnyalni: a Mezőörs nemcsak két harmadosztályú csapatot ejtett ki, de a Vasassal szemben is csak büntetőpárbajban maradt alul az 5. fordulóban.

A legnagyobb törpe - tele óriásokkal 

Kredit: Unione FC/Molnár Péter

“Első pillantásra hasonló kép alakulhat ki a szemlélőben a Mezőörsről és rólunk, hiszen náluk is sok rutinos, már levezető játékos van, de azért bőven vannak különbségek. Nálunk olyan futballisták játszanak, akik közül sokan már negyven felett járnak, és évek óta nem játszanak profi szinten, a Mezőörsnél, ahol tudomásom szerint komoly fizetéseket is tudnak adni, viszont sok olyan NB I-es, NB II-es játékos van, akik az utóbbi években még profiként futballoztak.”

“Ebből kiindulva nem mi voltunk az Amatőr Kupa esélyesei, de a helyzet az, hogy hiába vonultak vissza már évekkel ezelőtt jó néhányan a csapatból, a győztes típusú futballista az győztes típusú marad. És vannak nálunk olyan fiatalok is, akik képesek voltak átvenni ezt a mentalitást. Aki nem képes erre, attól elköszönünk, hiszen hangsúlyozottan amatőrcsapat vagyunk, de azért szeretünk győzni” - mondta nevetve Szabó.

Hollywoodi thriller a döntőben

“Hitchcock sem tudta volna izgalmasabbra rendezni a döntőt” - kezdett bele a Hidegkuti Nándor Stadionban rendezett finálé elemzésébe az Unione FC edzője. Szabó nem tagadta, kicsit a szerencsére is szüksége volt a csapatának a győzelemhez, különösen a meccs végén, de nem érzi úgy, hogy érdemtelen lett volna az Unione győzelme.

Kiváló meccset játszott a két megyei osztályú csapat 

Kredit: Unione FC/Molnár Péter

“Heti egy edzéssel fel lehet készülni a BLASZ-ra, de nem egy olyan csapat elleni meccsre, ami játékerejét tekintve inkább NB III-as, mint megyei osztályú. A meccs hajrájában már azért eléggé érződött, hogy a mezőörsiek fiatalabbak és többet is tudnak együtt dolgozni, de azért nekünk is voltak helyzeteink” - idézte fel az 1-1-es játékidő után büntetőkkel eldőlő finálét.

“Nem tagadhatom, hogy a hajrában már úgy voltam vele, ha eljutunk a büntetőkig, az jó eredmény lesz, hiszen ekkor már fölényben játszott a Mezőörs, amely ahogy teltek a percek, úgy vette át a kezdeményezést. Szerencsére kiválóan védekeztünk, nem tudtak mit kezdeni velünk a tizenhatoson belül, és kihúztuk a büntetőkig.”

Az Unione kapusa, Tavasi András hőssé lépett elő a 11-eseknél 

Kredit: Unione FC/Molnár Péter

“A tizenegyesek elképesztő izgalmakat hoztak. A Mezőörs került előnybe, és az ötödik párban ha Vayer Gábor értékesítette volna a büntetőjét, vége lett volna. Hibázott, ahogy az utána következő rúgó is, így a hatodik párban már a mi kezünkben volt a győzelem lehetősége, ám Juhász Roli sem tudta gólra váltani a tizenegyesét. Végül a hetedik pár döntött, szerencsére a mi javunkra.”

Remek hírverés az amatőrfocinak

Bár az Unione az egyik prosperáló magyar cég, a Market Zrt. égisze alatt működik, Szabó elmondta, mindössze három játékos kap pénzt csak a futballért. Ez is megerősíti azt a képet, hogy ha komolyan is veszi magát, azért az Unione abszolút amatőrcsapat.

“Egy nagyon erős csapatot győztünk le a döntőben, méltán vagyunk büszkék a sikerre, hiszen ha a Mezőörs vállalja az NB III-at, biztosan nem lesz a kiesők között egy osztállyal feljebb sem. Ahogy mondtam, mi egy baráti társaság vagyunk, nemrég még középcsapatnak számítottunk a BLASZ-ban is, és akkor is pont ugyanilyen volt a hangulat, mint most” - mondta a tavaly a budapesti bajnokság élén végző, jelenleg a második helyen álló csapat edzője.

“A döntő remek hírverése volt az amatőrfocinak. Izgalmas volt, technikailag és taktikailag is komoly csata folyt a pályán, ahol egyszerre voltak jelen egykori klasszisok és kiváló fiatalok. Az pedig, hogy győzni tudtuk, fantasztikus siker. Most készülünk a Budapest Kupa-döntőjére, amit szintén szeretnénk megnyerni, és bár bajnokok már biztosan nem leszünk, két kupával zárni az évet frenetikus érzés lenne” - tette hozzá. 

Hirdetés