Az utánpótlásban hisz a MOL Magyar Kupa legnagyobb törpéje

2021. január 10.

A tarpaiak mindenese, Gál Richárd maga is azt az utat járta be, amit sok környékbeli tehetség: kárpátaljai születésű fiatalként került Magyarországra, majd Tarpára, ahol középhátvédként a csapatot, technikai vezetőként a klubot segíti. 

Hirdetés

A MOL Magyar Kupa legjobb harminckét csapata közé két megyei osztályban szereplő csapatnak is sikerült beverekednie magát. A Dunavarsány mellett egy észak-kelet magyarországi nagyközség, a bő kétezres lélekszámú Tarpa is büszkén várta a sorsolást, amely végül egy nagyágyút, a Diósgyőrt sodorta a nyírségi megyei I-es csapat útjába. 

“A legjobbunkat fogjuk adni a Diósgyőr ellen, és meglátjuk, az mire lesz elég” - mondta a molkupa.hu-nak Gál Richárd, a tarpaiak kulcsembere. Szándékosan nem kulcsjátékost írunk, mert Gál Ricsi nemcsak a csapat középhátvédje, de civilben a klub sportvezetőjeként is dolgozik, és egyáltalán nem fárasztja a multitasking.  

A tarpai tehetségmentő projekt 

“Technikai ügyintézőként segítem a klub munkáját, de persze játékosként tekintek magamra. Azért szerettem volna a klubnál dolgozni, mert egy sok szempontból rendkívül fontos és értékes projekt központjaként rengeteg kárpátaljai magyar srácnak biztosít rendszeres játéklehetőséget. Én is így kerültem Magyarországra tizenöt éves koromban, kárpátaljai születésű fiatalként játszottam Nyíregyházán a felnőtt csapatban is, aztán Tarpára kerültem, és azóta része lehetek az itteni projektnek” - idézte fel Gál Ricsi. 

A MOL Magyar Kupában a 32 közé jutott a bajnokságot veretlenül vezető Tarpa

Fotó: Szabolcs Foci Infó

“Mi egy utánpótlásklub vagyunk, minden utánpótlás-korosztályban indítunk csapatokat, és bár természetesen nem csak kárpátaljai srácok játszanak nálunk, elég sok közöttük az ukrajnai születésű, de magyar gyökerű játékospalánta.” 

“A képzési modellnek köszönhetően sok itt nevelkedett játékos talál magának csapatot magasabb osztályokban, és ennek furcsa módon köze van ahhoz, hogy idén ennyire jól szerepel a csapat. Az utóbbi időben több olyan játékos tért vissza Tarpára, akik korábban itt nevelkedtek. Most, 20-22 évesen még mindig fiatalok, de már magasabb osztályban szerzett tapasztalatuk is van, így nem csoda, hogy nagyon jól megy idén a csapatnak.” 

“Tizenkét forduló után csak győzelmek állnak a Tarpa neve mellett, és bár korábban a megyei osztály középmezőnyéhez tartozott a csapat, most nemcsak egyértelmű cél az NBIII, de úgy néz ki, vállalni is tudjuk majd a harmadosztályt” - tette hozzá büszkén a Chelsea-szurkoló (így természetesen példaképének John Terryt tekintő) középhátvéd. 

A kupában is fut a tarpai szekér 

Ahogy a bevezetőben említettük, a tarpaiak megyei osztályú csapatként másodmagukkal állnak a MOL Magyar Kupában, ami egyúttal azt is jelenti, hogy a kupasorozat legtöbb meccset teljesítő csapatai között vannak, hiszen számukra a megyei selejtezőkkel kezdődött meg a kupaszezon. 

“A MOL Magyar Kupában csak egy célt fogalmaztunk meg: a megyei selejtezőket akartuk megnyerni, hogy pályára léphessünk a főtáblán. Ez végül nem akármilyen kalandos úton valósult meg, hiszen kétszer is büntetőkkel jutottunk tovább, és ebben óriási szerepe volt Somogyi Pál Csabának, aki mindkét tizenegyespárbajban három-három büntetőt fogott meg.” 

Ünnepel a csapat 

Szabolcs Foci Infó 

A Tarpa a Gyulaháza (0-2), az Újfehértó SE (5-3), majd az első büntetőpárbajban a Nagyecsed (1-1, 3-4) legyőzésével nyerte meg a megyei selejtezőt. Ezután egy egészen drámai meccsen - három gól született a 90. perc után - jött a következő büntetőpárbaj a Komárom ellen (2-2, 4-3). És még nem volt vége a menetelésnek. 

“A következő körben a sorsolásnál nagy szerencsénk volt, mert kaphattunk volna akár NBI-es csapatot is, de a hozzánk hasonlóan megyei osztályú Felsőzsolcát sorsolták mellénk. Jó meccset játszottunk, és hazai pályán 4-1-re legyőztük őket” - idézte fel a 32 közé jutást Gál. 

Mernek álmodni 

A tarpai mindenes elmondta, nagyon jó érzés a klub projektjének több szintjén is dolgozni, és azt látja a játékostársain is, hogy jól érzik magukat a csapatnál. “Ahogy az egy utánpótlásklubhoz illik, a 25 évemmel én vagyok a csapat második legidősebb játékosa. Fiatal csapathoz képest elég jól állunk önbizalommal, és idén jól megy a játék az egész csapatnak.” 

A pandémia miatt lezárt bajnokság utolsó meccsén a tarpai gyerkőcök 10-0-ra nyertek Fehérgyarmaton

Fotó: Tarpa Sportja/Facebook

“Vannak, akik dolgoznak a futball mellett, mások még iskolába járnak, de talán nem túlzás azt mondani, hogy mindenkinek a foci az élete. Nagyon komolyan vesszük magunkat, és ez ugyanúgy igaz a csapatra, mint a klubra” - szögezte le Gál. 

Hirdetés