Az osztálykülönbség önmagában nem dönt

2023. január 11.

A kupasorozat történetének második legeredményesebb csapatát senki nem becsülheti le, még ha éppen a másodosztályban szerepel is az MTK. Ugyanakkor a Mezőkövesd még úgy is esélyes, hogy nincs a legjobb szezonja az NBI-ben, viszont bejuthat a legjobb nyolcba úgy, hogy még nem találkozott első osztályú ellenféllel. Megtippelhetetlen párharc következik. 

Hirdetés

Nemcsak azokat a nyolcaddöntős párosításokat nehéz megtippelni, ahol azonos osztályban szereplő csapatok találkoznak, hanem az esetleges osztálykülönbség ellenére szinte mindegyiket. Itt van például az MTK-Mezőkövesd párharc.

Kiválasztott cikk: Három korábbi döntős párosítás a nyolcaddöntőben

Az osztálykülönbség dolgát elintézhetnénk közöttük annyival, hogy a budapestiek az NBII-ben a feljutásért, a kövesdiek az NBI-ben a kiesés elkerüléséért küzdenek, de még azt is hozzá kell tennünk, hogy az MTK egy remek kis veretlen sorozattal zárta a 2022-es évet, a Mezőkövesd viszont két vereséggel, ezek közül egyet a közvetlen rivális, jelenleg utolsó helyen álló Vasassal szemben szenvedett el. Az újév formája még egyik csapatnál sem ismert, de ha minden ott folytatódik, ahol abbamaradt, akkor izgalmas párharc ígérkezik.

Nagy osztályharcos a Kövesd

A Mezőkövesd abból a szempontból igazi kupaszezont fut, hogy a pincétől a padlásig körbeutazza a magyar futballt. Az első fordulóban harmadosztályú (Szekszárd, 0-3), a másodikban megyei osztályú ellenfelet ejtett ki, méghozzá a 4-1-es vereségével is Amatőr Kupa-döntős Nyergesújfalut. A következő körben jön a másodosztályú MTK, ha pedig összejön a továbbjutás, a negyeddöntőben a nagy számok törvénye alapján jöhet egy első osztályú is.

Az MTK-nak eddig kedvezőbb volt a sorsolása, egy megyei és egy BLSZ-ben szereplő ellenféllel találkozott eddig, és még gólt sem kapott. Érdekesség, hogy a budapestiek a harmadik körben pont az Amatőr Kupa-döntő másik résztvevőjét, a Felsőzsolcát verték ki.

Nem becsülheti le az MTK-t a Mezőkövesd

Kredit: Zádor Péter/mtkbudapest.hu

Az ellenfeleket látva nem meglepő, hogy az MTK kétszer annyi gólt rúgott a kupasorozatban, mint a Mezőkövesd, és a sárga-kékeknél a munkamegosztásban hisznek: a csapat hét gólját hét különböző játékos szerezte. Az MTK-nál akad egy igazi kupaspecialista, Zuigéber Ákos öt góljával a MOL Magyar Kupa góllövőlistáján is jól áll, holtversenyben a második, és a két hatgólos játékos már nincs versenyben.

A bukik szerint a Kövesd az esélyes

A Tippmixpro oddszai alapján egyik csapat sem tűnik a kupagyőzelem favoritjának, a Mezőkövesd győzelme tizenötszörös pénzt fizet, az MTK-ét pedig huszonötszörös szorzóval adja a Szerencsejáték Zrt. Ezzel egyébként még mindig az esélyesebb csapatok között vannak, hiszen a három harmadosztályú csapat végső győzelmét 500-szoros nyerési eséllyel adja a Tippmix.

Nagy csata vár a kövesdiekre a Hidegkutiban is

Kredit: Mezőkövesd Zsóry Sportegyesület/Facebook

Azt még nem tudjuk, melyik csapat milyen formában kezdi meg a szezont, és csak egy meccset fognak játszani a kupapárharc előtt. Itt a Mezőkövesdre vár majd nehezebb feladat, hiszen a dobogóért küzdő Puskás Akadémiával találkozik, míg az MTK a - rosszabb gólkülönbsége miatt - kiesőhelyen álló Szentlőrincet fogadja. Alacsonyabb osztályúként az MTK lesz a kupameccs pályaválasztója, márpedig otthon nem megy rosszul a kék-fehéreknek: csak a pécsi és a diósgyőri stadionból távoztak kevesebb ponttal az ellenfelek, mint a Hidegkutiból.

Hirdetés