Az oddsmester sem lehet biztos a Fradi győzelmében

2022. január 18.

Horváth Zoltánnal, a Szerencsejáték Zrt. sporfogadási vezetőjének szakértő segítségével indítunk új sorozatot a molkupa.hu-n. Hetente jelentkező rovatunkban a terveink szerint nemcsak körbejárjuk a sportfogadási témakört, de kitúrunk néhány érdekes statisztikát, sőt megpróbálunk segíteni egy kicsit a kupameccsekre fogadóknak. De először lássuk a legfontosabb kérdést: ki az az oddsmester, és mit csinál? 

Hirdetés

Vannak azok a kupameccsek, amiket szurkolóként nézünk, és van a többi, ami érzelmileg nem érinti meg az embert. Van azonban egy mód, amivel minden kupameccs olyan izgalmassá tehető, mintha a kedvenc csapatunk játszana éppen döntőt: ha fogadunk rá.

Kiválasztott cikk: A számmisztika szerint budapesti gigász nyeri a kupát

A MOL Magyar Kupa és a Szerencsejáték Zrt, azon belül a Tippmix és a Tippmixpro együttműködésének köszönhetően lehetőséget kaptunk rá, hogy rendszeresen betekintsünk a magyar oddsmesterek boszorkánykonyhájába, ahol nem más igazít útba minket, mint a Szerencsejáték Zrt. sportfogadási vezetője, Horváth Zoltán.

“A Ferencvárost tartják a legesélyesebbnek a fogadók, és így mi is” - lőttük le a poént az első kérdésünkkel, ami a MOL Magyar Kupa idei kiírásának legnagyobb esélyeséről szólt. Horváth elmondta, jelenleg a Fradi győzelméért kínálják a legalacsonyabb oddszot (2,10), a második a MOL Fehérvár (3,50), majd sorban a többi NBI-es, majd NBII-es csapatok következnek. A legnagyobb oddszot értelemszerűen a három állva maradt harmadosztályú csapatra, a Ceglédre, a Nagykanizsára és a Kazincbarcikára kínálja a Tippmix és a Tippmixpro: szerénytelen 500-szoros pénzt fizet, ha valamelyikük megnyeri a sorozatot.

Sportőrült vagy matekzseni az oddsmester?

Az emberben megjelenik egy kép az oddsmesterről, ahogy excell-táblák és algoritmusok között lázasan számolgat, és a végeredményt összeveti egy olyan kollégával, akinek az elmúlt húsz év összes eredménye, és úgy általában maga a sportág a kisujjában van. A fő oddsmester nevetve hallgatta végig ezt az elgondolást.

“Inkább utóbbira hasonlít egy valódi oddsmester, hiszen sokkal fontosabb, hogy a sportban otthon legyen, kövesse az összes fellelhető információt és tisztában legyen a fogadók véleményével. Van a feladatnak matematikai része, de ez tanulható, és nem kell hozzá számtanzseninek lenni” - magyarázta Horváth.

“A sport szeretete viszont pótolhatatlan, egyszerűen azért, mert aki ezt munkának tekinti, az nagyon gyorsan megunhatja, hogy 0-24-ben kell követnie az események alakulását. A jó oddsmester nemcsak szereti és érti a játékot, de úgy követi, hogy csak a lehető leghitelesebb forrásokból tájékozódik, és közben a szurkolói vélekedést is szemmel tartja.”

“Nekünk amúgy sem az a célunk, hogy a meccs kimenetelét eltaláljuk, hanem hogy a fogadói vélekedésre ráérezzünk, mert a tétek alakulását fontosabb eltalálni, mint a meccs végeredményét” - magyarázta az oddsmesterek főnöke.

A szakmai konzílium

“Az odds kialakítását kétféle tényező befolyásolja. Először is ott van a sportszakmai oldal, amit a sporthírek alakítanak: új edzők, sérülések, igazoláspolitika, sőt például a vírushelyzet vagy az Afrikai Nemzetek Kupája. A sportszakmai megfontolások adják az odds alapját, de erősen befolyásolják az úgynevezett fogadásszakmai tényezők is. Ezek közül a legfontosabb, hogy az általunk kínált oddsokkal milyen fogadási sémát követnek a fogadók, mert ha a véleményük nagyon eltér a miénktől, akkor vagy nagyot nyerünk, vagy nagyot vesztünk, és mivel ezt a vakszerencsén múlik, nem éppen ideális helyzet.”

Kiválasztott cikk: Új edzővel próbál címet védeni az Újpest

“Régebben sokszor előfordult, hogy órákon át vitatkoztunk a többi oddsmesterrel egy-egy fogadási tételről” - mondta nevetve Horváth, aki több mint két évtizede foglalkozik sportfogadással.  “Mára ez megváltozott, általában gyorsan kialakul a konszenzus, de még mindig összeül a szakmai konzílium, amikor vitás kérdésekben kell dönteni. Ez egyébként főleg a magyar érdekeltségű eseményeknél fontos, ahol piacvezetőként mi jelenünk meg elsőként kínálattal, és a nemzetközi oldalak a mi oddsainkat veszik alapul.”

És hogy ez pontosan mit jelent a MOL Magyar Kupával kapcsolatban? Nos, az tisztán látszik, hogy a fogadók a Ferencvárost látják a legesélyesebbnek, Horváth elárulta nekünk, hogy az outright fogadások (azaz a végső győztes kilétére tippelés) között toronymagasan vezet a Fradi, és nem is a második legesélyesebb Vidi nyomul mögötte, hanem messze lemaradva a címvédő Újpest.

Mostantól hetente jelentkezünk fogadási tippekkel, érdekességekkel és mindenféle sportfogadói tríviákkal. Ha tetszett az első anyag, kövess minket továbbra is!

Hirdetés