A MK-legenda fia is bravúrra éhezik

2022. október 12.

Az edzőváltáson átesett Haladás egyre jobban néz ki, és bár a csapat védője, Csató Martin szerint a Honvéd lesz a két csapat párharcának esélyese a MOL Magyar Kupa 4. fordulójában, a formálódó szombathelyieknek nagy szükségük lenne egy bravúrra. A legendás békéscsabai kupagyőztes fiával beszélgettünk.  

Hirdetés

1988. júniusában a Magyar Kupa történetének egyik legnagyszerűbb döntőjében a Békéscsaba 3-2–re legyőzte a Honvédot, ezzel a klub történetének legnagyobb sikerét érte el. A békési lilák győztes gólját az a Csató Sándor szerezte a 80. percben, aki nemcsak azért játszott hazai pályán, mert a Békéscsaba volt a pályaválasztó, hanem azért is, mert a döntőnek otthont adó Szolnok szülötte.

“Sajnos csak felvételről láthattam a döntőt, viszont azt ezerszer hallottam, ahogy apu az öregfiúk meccsek előtt Disztl Péterrel incselkedik azzal a bizonyos góllal kapcsolatban” - mondta a molkupa.hu-nak nevetve Csató Martin, a legendás gólt bólintó támadó fia, a Haladás hátvédje.

Ifjabb Csató pályafutása mutat hasonlóságokat édesapjáéval, mindketten megfordultak például Győrben, viszont Martin védő és jelenleg a Haladás kötelékében várja, hogy számára is tartogat-e a sors egy olyan kupasztorit, mint Idősb. Csatónak.

“Nem ott állunk a bajnokságban, ahol szerettünk volna” - kezdett bele a védő nagy sóhaj kíséretében. “Valahol természetes, hogy vannak nehézségeink, hiszen 16-17 új játékos érkezett a klubhoz a nyáron. Azt éreztem már a szezon előtt is, hogy az elvárások erősek velünk szemben, a tavalyi eredménynél jóval magasabbra tartanak minket."

“Persze nem azt mondom, hogy ne lehetne esélyünk az élmezőnyben végezni, mert az NBII-ben az utóbbi években és idén is az a helyzet, hogy van tíz csapat, amik közül bármelyik feljuthat. A bajnokság rendkívül kiegyenlített, ezt bizonyítja az is, hogy egy győzelmi sorozattal óriásiakat lehet ugrani a tabellán, míg egy vereségsorozat könnyen a bennmaradásért zajló küzdelembe lökheti a csapatot.”

Valahol természetes, hogy vannak nehézségek - mondta Csató Martin

Kredit: Haladas.hu/Facebook

A Haladás, amely már túl van egy edzőváltáson idén, jelenleg a 12. helyen áll a másodosztály tabelláján, de az elmúlt két fordulóban megindult valami a szombathelyieknél: egymás után kétszer nyertek, és bravúros győzelmet arattak a tavaly még NBI-es Gyirmót otthonában.

“Ha edzőváltás után nyersz két meccset zsinórban, és még a játékod is elfogadható, az olyan önbizalomfröccsöt adhat, ami sorsfordító lehet egy ilyen kiegyenlített bajnokságban. Érezzük mi is, hogy még sok munka áll előttünk, de úgy tűnik, kezdjük elkapni a fonalat. Szükségünk is lesz rá, mert komoly feladatok előtt állunk” - utalt a következő két meccsre Csató.

A győriek tavalyi sztorija erőt adhat

A Hali a hétvégén az NBII toronymagas esélyesének számító, ám igen rossz periódusba kerülő MTK-val találkozik, aztán pedig következik a Honvéd elleni kupameccs. Két potenciális sorsfordító mérkőzés következik?

“Nem is kérdés, hogy ha mindkét meccsen jó teljesítményt tudunk nyújtani, az nagyon sokat építhet a még mindig csak formálódó csapatunkon. Az MTK meglepő vereségeket szenvedett, de nagyon erős csapat, de most talán jókor találkozunk velük, és ha eredményesek is tudunk lenni, akkor nagy önbizalommal várhatnánk a Honvédot a kupában.”

“Azt látni kell, hogy az NBI-es és NBII-es mezőny között jelentős különbség van, ezért még Szombathelyen is a kispestiek lesznek a párharc esélyesei. A Magyar Kupára nincs előttünk hivatalos célkitűzés, és én is úgy vagyok vele, hogy ha jó meccset tudunk játszani egy első osztályú csapattal, az már jó szereplésnek mondható. A harmadosztályú csapatok ellen kötelező, az NBII-esek ellen ajánlott továbbjutni, az NBI-esekkel szemben pedig mindent meg kell tennünk a bravúrért. Ennyi az elvárás” - magyarázta a védő.

Az utóbbi hetekben újra van minek örülni Szombathelyen

Kredit: Szombathelyi Haladás/Facebook

“Számomra nagyon szimpatikusak a kupasorozat néhány éve bevezetett újításai, főleg az, hogy egy meccsen dől el a továbbjutás. Ez esélyt kínál a kisebb csapatoknak is, nem véletlen, hogy az utóbbi években mindig volt másodosztályú csapat az elődöntőben. Tavaly a győriek óriási bravúrokat mutattak be a Magyar Kupában, pedig a Merkantil Bank Ligában nem volt igazán jó szezonjuk. Ez is mutatja, mennyire más egy kupameccs, mint egy bajnoki.”

“A győriek példája azt is mutatja, hogy szervezett védekezéssel, jól kontrázva egy meccsen abszolút eltüntethető akár az osztálykülönbség is. Persze kell a szerencse is, és meg is kell dolgozni érte, de alkalmasnak érzem a Haladást arra, hogy kiejtse a Honvédot” - mondta a védő.

Kiválasztott cikk: Csodát tett az ETO, elődöntőben a győriek

A szombathelyieknek tavaly nem volt nagy szerencséjük a sorsolással, egyből a (számukra) második fordulóban megkapták az NBI-es Gyirmótot, és nagy csatában, büntetőkkel estek ki.

“Én úgy vagyok vele, ha lehet, NBI-es csapatot választanék ellenfélnek a kupában. Egyrészt azért, mert tanulni és fejlődni a jobbak ellen lehet, másrészt biztosan sokan jönnek ki egy nevesebb ellenfél miatt a szurkolóink is, harmadrészt pedig egy kupában elért bravúr nagyon jó hatással tud lenni egy formálódó csapatra. Ezért kellene most nagyon egy Honvéd elleni bravúr.”

Hirdetés