A Loki legendája nagyon várja a cívis derbit

2022. október 04.

A debreceni derbi hőfokát tekintve nem egy vérbő esemény, ritkán is jön létre, hiszen nem ritka, hogy két osztály választja el egymástól a DVSC-t és a DEAC-ot (így van ez idén is), de a Loki, sőt az egész város legendás alakja, Sándor Tamás két éve is megizzasztotta a DVSC-t a két csapat kupameccsén. És idén is erre készül. 

Hirdetés

Budapesten nem szokatlan dolog a derbi, alig akad forduló, amikor nem csapnak össze a város csapatai, sőt a MOL Magyar Kupában is volt már idén budapesti párharc (a Soroksár és az ESMTK, illetve a XV. kerületi Issimo és az MTK csaptak össze). Az azonban nem mindennapi, hogy vidéki nagyvárosok csapatai találkozzanak egymással, az pedig még ritkább, hogy a kisebbik csapatot a nagyobbik egyik örökéletű legendája vezesse.

Kiválasztott cikk: Nagyvárosok kis klubjai is a MK rajtvonalán

“Nem ez lesz az első alkalom” - mondta nevetve Sándor Tamás, a DEAC vezetőedzője, egyben egykori a DVSC legendás játékosa. “Két éve is összesorsoltak minket a kupában, és ahogy akkor, most is az lesz a legfontosabb célunk, hogy sportszerűen, de nagy becsvággyal küzdve megnehezítsük a nagynevű ellenfél dolgát.”

Nem klasszikus derbi

A városi összecsapások rendszerint igen érzelmes, sokszor feszült hangulatú párharcok, ez azonban a két debreceni csapat között nincs így. A város futballklubja mindig is a DVSC volt, ahogy az igen sikeres női kézicsapatot is a Loki működteti, a DEAC pedig számos szakosztállyal rendelkezik, de megmaradt egyetemi klubnak.

“Kicsit az amerikai sportfejlesztési rendszerre hasonlít a DEAC felépítése, hiszen számtalan egyetemista sportol a klub színeiben, vannak sportösztöndíjasok és még nálunk, a futballcsapatban is egyetemista a csapat nagy része, de talán még fontosabb, hogy sokan helyi srácok, megvan a kötődésük a városhoz és a klubhoz is”

“Ez a rendszer nyilván kijelöli a kereteinket is, de ez nem azt jelenti, hogy csak tengünk-lengünk” - mondta a debreceni legenda, aki jelenleg a harmadik helyen áll a csapatával az NBIII keleti csoportjában. “Egy fordulóval ezelőtt még másodikak voltunk, de példátlan sérüléshullám sújtja a csapatot. Nem állunk rosszul, ebből még bármi lehet idén, de velünk szemben nem elvárás, hogy feljussunk a másodosztályba. Ha jól szereplünk, és úgy ítéljük meg, hogy készen állunk rá, akkor nem lesz akadálya az osztályugrásnak, de nincs rajtunk nyomás.”

Nehezen jutott tovább a DVSC két éve is

Kredit: Hajdú-Bihari Napló/Kovács Péter

“A Lokival szembeni párharc nagy öröm, a két klub között jó a kapcsolat, biztos vagyok benne, hogy jó hangulatú mérkőzést vívunk. A realitásokat persze nem tévesztjük szem elől, ebben a párharcban mindenki tudja, hol a helye, de ez nem jelenti azt, hogy ne tennénk meg mindent a továbbjutásért ugyanígy, mint a legutóbbi találkozásunkkor.”

Kiválasztott cikk: Keményen beindul az osztályharc a 4. fordulóban

Sándor a 2020/21-es szezonban vette át a csapat irányítását, tavaly februárban már ő ült a kispadon, amikor a DEAC a Lokit fogadta a Magyar Kupában. A párharcból ugyan a debreceniek jutottak tovább, de távolról sem volt könnyű dolguk, az utolsó félórában 1-2-es állásnál az egyetemistáknkak is megvoltak a lehetőségeik. Végül ez maradt az eredmény.  

Sok az ismerős arc

Sándor Tamás a város szülötte, a Loki ificsapatából került fel a felnőttekhez és két időszakban csaknem másfél évtizeden át szolgálta a csapatot. Az A licences edzői diplomával rendelkező egykori középpályás Kondás Elemér segédedzőjeként dolgozott is a Loki felnőtt csapatánál és az utánpótlásában is, mielőtt 2020 októberében a város másik csapatánál vállalt munkát.

“Nagyon sok az ismerős arc a DEAC-nál, nemcsak fiatal játékosok érkeznek hozzánk a Lokitól, de egykori játékostársak is. Itt van például Korhut Misi, aki egyetemistaként játszik nálunk, de mondanom sem kell, a DVSC stábjában is több ismerőst köszönthetek majd.”

“Szerencsés vagyok, hogy ilyen klubnál dolgozhatok, nagyon jó, családias közeg alakult ki” - mondta Sándor, akinél a családi hangulat azért is adott, mert a csapat játékosa a fia, Ifj. Sándor Tamás is.

Sándor Tamás a legutóbbi debreceni derbin 

Kredit: MTI Archív

“A kupában nem volt célkitűzés előttünk, azt szerettük volna, amit minden évben: amíg alacsonyabb osztályú csapatokkal találkozunk, addig továbbjutni, amíg nem kerül az utunkba egy olyan erős csapat, amelyiktől tanulni lehet. Két éve a DVSC, tavaly pedig a dobogón végző Kisvárda ejtett ki minket, de ahogy ezekben a párharcokban, úgy idén sem adjuk olcsón a bőrünket” - mondta Sándor. 

Hirdetés