A kupában is lecsapna a vasi catenaccio

2021. október 15.

Bár a rajtra kiválóan összeállt a Haladás, talán még a szombathelyieket is meglepte a kiváló rajt. A Hali vezeti a másodosztály mezőnyét, a legkevesebb gólt kapta Németh Szabolcs csapata, és a kupában is magabiztosan vette az első fordulót. A vezetőedzővel csapategységről, catenaccióról és kupabravúrról beszélgetett a molkupa.hu stábja. 

Hirdetés

“Nem úgy vágtunk neki a szezonnak, mint a Vasas vagy a Diósgyőr” - mondta széles mosollyal Németh Szabolcs, a Haladás vezetőedzője, amikor a molkupa.hu felkereste a másodosztály éllovasát. “Az első nyolc hely valamelyikének elérését fogalmazta meg célként a vezetőség, amiben benne van egy kiemelkedően jó szereplés reménye is.”

Nagyot megy a Hali idén 

Kredit: Szombathelyi Haladás/Facebook

“Nem kishitűség a részünkről, hogy nem a feljutást tűztük ki célul, hiszen rendkívül erős a Merkantil Bank Liga mezőnye, tizenhat olyan csapat szerepel most a másodosztályban, akik korábban NBI-es csapatok voltak, és persze akadnak köztük szép számmal komoly presztízsű futballfellegvárak. Arról nem is beszélve, hogy többen egészen más lehetőségekkel rendelkeznek, mint a Haladás” - szögezte le az éllovas edzője.

Eredményes a vasi catenaccio

A Haladás a másodosztály egyetlen veretlen csapata, igaz, így is csak egy ponttal előzi meg a Kecskemétet a Merkantil Bank Liga tabelláján. A szombathelyiek játékának esszenciája könnyen kiolvasható a tabellából is: a Haladás kapta toronymagasan a legkevesebb gólt (tizenegy meccsen hármat, a második legjobb hétnél tart), viszont tizenhárom szerzett góljuk annyira szűkös, hogy a kiesőhelyen álló Békéscsaba is ugyanennyinél jár, a legeredményesebb csapat (Vasas) pedig csaknem dupla annyi szerzett góllal büszkélkedhet.

“Mivel én is csak nyáron érkeztem a csapathoz, először - ahogy minden edző teszi - a védekezést kellett megszerveznem. Ez a ház alapja, ha ez nincs rendben, akkor minden más felesleges” - magyarázta Németh.

“Nagyon jól sikerült a felkészülésünk, nemcsak a tervezett munkát végeztük el, de nagyon jó közösség alakult ki a csapaton belül az újak és a régiek között. Számomra az a legfontosabb, hogy a játékosaim is csapatban gondolkodnak, mindenki alárendeli magát a közös célnak, és az ilyen alapállásból jó dolgok szoktak kisülni. Dolgozunk a támadójátékunkon, szeretnénk mi is többször betalálni az ellenfelek kapujába, de ha teljesen őszinte akarok lenni, tökéletesen elégedett lennék, ha minden meccsünket 1-0-ra nyernénk meg” - mondta nevetve a vezetőedző.

Jöhetnek a bravúrok a kupában és a ligában

Németh elmondta, a magyar futball speciális helyzete miatt fordulhat elő, hogy a másodosztályban kiváló minőségű, jobbára magyar futballistákból álló keretekkel dolgozhatnak az edzők. “Mivel alacsony az első osztály létszáma, a csapatok sok külföldivel erősítik meg a keretüket, ezért a jó magyar futballisták közül sokan a másodosztályba kerülnek.”

“Itt nyilván mások az anyagi lehetőségek, de azért sok vidéki nagyváros, sőt megyeszékhely csapata élvez komoly helyi támogatást. Sokan próbálkoznak azzal is, amit mi is csinálunk Szombathelyen, hogy a saját utánpótlásra próbálnak építeni, de büszkén mondhatom, hogy a sikeresebbek közé tartozunk. Nálunk ugyanis nem egyszerű célkitűzés, hogy a saját nevelésű játékosokat beépítsük, hanem a klubfilozófia része.”

A másodosztály éllovasa rendszeresen pályára küldi az U19-es csapatból feljátszó fiatalokat, és ez igaz a bajnokságra, de még inkább a kupára. Némi meglepetéssel vettük tudomásul, hogy a Haladás alaposan megszenvedett az első fordulóban a Dabassal, de Németh szerint erre is megvolt a magyarázat.

Az utánpótlás a klubfilozófia fontos része Szombathelyen 

Kredit: Szombathelyi Haladás/Facebook

“Dabason alaposan belerotáltam a kezdőbe, összesen négy U19-es játékosunk lépett pályára, és több olyan futballistának is lehetőséget adtam az első keretből, akik nem számítanak stabil kezdőnek. Örömmel mondhatom, hogy nemcsak az elsődleges célt, a továbbjutást teljesítettük, de a pályára lépők mindent beleadtak, és jó tapasztalatokat szereztek. A Gyirmót ellen nyilván már más lesz a helyzet.”

NBI-es kiscsapat az NBII-es nagycsapat ellen

A MOL Magyar Kupa negyedik fordulójában a Haladás az első osztályba idén feljutott Gyirmóttal találkozik. Az osztálykülönbség ellenére egyáltalán nem jelenthető ki, hogy az NBI-es Gyirmót lenne az egyértelmű esélyes, annál is inkább, mert előfordulhat, hogy Csertői Aurél sem a legerősebb csapatával lép pályára Szombathelyen.

Megélik a pillanatot Szombathelyen 

Kredit: Szombathelyi Haladás/Facebook

“Van olyan erős a gyirmótiak kerete, hogy akit Aurél berak a csapatba, azzal nem lesznek gyengébbek, ráadásul azt se felejtsük el, hogy a kevesebbet játszóknak bizonyítási lehetőséget ad a kupameccs, így nekik biztosan nem lesznek motivációt gondjaik. A helyzet nálunk is hasonló, néhány fiatalnak lehetőséget fogok adni, hogy egy első osztályú ellenféllel szemben bizonyítsanak.”

“Természetesen bízunk a bravúrban, szeretnénk legyőzni a Gyirmótot, és bekerülni a nyolcaddöntőbe. Magasan áll most a csillagunk, lendületben vagyunk, és nagyon jól dolgozik a csapat. Nem is csoda, mert ilyen helyzetben még a legnehezebb edzés is könnyebben megy a játékosoknak. Úgy vagyunk vele, nem aggodalmaskodunk a jövő miatt, de készülünk rá. Meglovagoljuk a hullámot” - tette hozzá mosolyogva Németh. 

(Címlapkép: Szombathelyi Haladás/Facebook)

Hirdetés