Megyefoci deluxe: ilyen az út az országos kupasorozatba

2021. június 10.

Már nincs Megyei Kupa, van viszont megyei selejtezősorozat a MOL Magyar Kupa főtáblájáért. A reménybeli óriásölők kettesével, vagy hármasával érkeznek a főtáblára attól függően, hogy az adott megyében hány csapat indult el a sorozatban, és már szinte mindenhol a végjátéknál tartanak a csapatok. Most induló sorozatunkban végigvesszük a MOL Magyar Kupa megyei küzdelmeit. 

Hirdetés

Még le sem fújták az Újpest-MOL Fehérvár kupadöntőt, azaz még be sem fejeződött a MOL Magyar Kupa 2020/21-es kiírása, amikor már javába zajlottak a 21/22-es kupaszezon mérkőzései. Ez a nem mindennapi megállapítás furcsának hatha ugyan, de ne feledjük, hogy arról a sorozatról beszélünk, ahol zajlott le két és fél év alatt is egy kiírás, és akadt olyan év is, amikor két kupadöntőt játszottak.

Persze nincs abban semmi meglepő, hogy összeért a két kupaszezon, hiszen korábban is gyakran előfordult, hogy a Megyei Kupában már zajlottak az összecsapások, idén annyiban változott csak a helyzet, hogy az MLSZ összevonta a sorozatot a MOL Magyar Kupa megyei selejtezőivel.

A megyeiből az országos kupába

A két sorozat célja tulajdonképpen nem változott, a megyei csapatok saját osztályuk kupagyőzelméért, és a MOL Magyar Kupa főtáblájáért hajtanak. Attól függően, hogy a megyei szövetség hány csapattal (és osztályban) bonyolítja saját bajnokságait, a megyékből két, vagy három csapat jut fel az országos kupasorozat főtáblájára. A  helyzet tulajdonképpen csak annyiban változott a korábbi évekhez képest, hogy a megyei sorozatokban bronzmérkőzéseket is rendeznek, legalábbis ott, ahonnan három csapatot delegálnak a MOL Magyar Kupába.

A kupasorozat sava-borsa: a megyei csapatok 

Kredit: Fémalk-Dunavarsány 

A szabályrendszer természetesen a legfontosabb újításban a megyében is megegyezik a főtáblával, azaz a továbbjutás egy mérkőzésen dől el, ugyanakkor döntetlen esetén az alacsonyabb osztályú csapat automatikusan továbbjut, ha pedig azonos osztályban szerepelnek, egyből büntetők következnek.

Vannak megyék, ahol már véget is ért a sorozat, máshol elődöntők, döntők vannak csak hátra, így a következő hetekben végigszaladunk az összes megyei osztályú továbbjutón, és megpróbáljuk eltalálni, ki lesz közülük a legnagyobb óriásölő.

Ilyenek ugyanis minden évben vannak, a legutóbbi kiírásban - ahol egyébként elég kevés volt a meglepetés, látszott, hogy a nagyobb klubok komolyabban veszik a MOL Magyar Kupát - két megyei osztályú csapat is beverekedte magát a legjobb 32 közé. A Dunavarsány és a Tarpa játszotta az Amatőr Kupa döntőjét, amit komoly izgalmak után előbbi nyert meg.

Kiválasztott cikk: A mennyekben jár az Amatőr Kupa győztese
Hirdetés