Kupadöntő: vice-kapitányok mindkét hídon

2024. május 14.

Előfordulhat, hogy nem az első számú csapatkapitányok vezetik ki a csapatokat a MOL Magyar Kupa-döntőre, mi legalábbis így gondoljuk, ezért Szabó Jánost és Botka Endrét faggattuk ki a finálé előtt. Szóba kerültek erősségek, gyengeségek, fontos tennivalók és elkerülendő dolgok, valamint az is, hogy kitől tartanak a másik csapatból a leginkább. Közös interjúval vezetjük fel a finálét! 

Hirdetés

Ha nem csalnak az ösztöneink, a Paksi FC-t és a Ferencvárost is a vice-csapatkapitány vezeti majd ki a MOL Magyar Kupa döntőjére a Puskás Arénában. A paksiaknál a Madocsai Messi, Böde Dani a cséká, ám a rutinos csatárra már inkább meccsdöntő csereként számít Bognár György vezetőedző, a Fradinál pedig Dibusz Dénes az állandó csapatkapitány, de a kupasorozatban a nagyszerűen szereplő második számú kapus, Varga Ádám védett (eddig legalábbis).

Persze nem kisebb nevek a helyettesek sem. Szabó János legalább akkora legenda Pakson, mint Böde Dani, hiszen már 2008-ban (!) bemutatkozott a tolnaiaknál, sőt 2004-ben már az atomváros utánpótlásában futballozott, szóval minden fűszál előre köszön neki a stadionban. A tősgyökeres budapesti Botka Endre ugyan a Honvéd utánpótlásának neveltje, ám már 2017 óta a Ferencvárost erősíti, sokszoros bajnok és kupagyőztes a Fradival, a csapat meghatározó játékosa.

Kiválasztott cikk: 166-an vágtak neki, ketten maradtak

Bár nem tudhatjuk, Bognár György és Dejan Sztankovics milyen elgondolásokkal kezdi meg a MOL Magyar Kupa-döntőjét, az ösztöneinkre hallgattunk és a Szabó-Botka párost faggattuk ki a kupadöntőről.

Jó nap - rossz nap?

“A döntővel kapcsolatban sok mindent nem jelent, de nekünk, játékosoknak nem mellékes, hogy az a két csapat jutott be a döntőbe, akiknek a legnehezebb útjuk volt az idei kupasorozatban. Óriási csaták vannak mögöttünk, hosszabbítások, tizenegyesek, drámai fordítások… és a Fradinak is kijutott a nehézségekből rendesen” - mondta büszkén Szabó János, és abszolút egyetértett vele Botka Endi is, aki még korábban azt mondta, a két legjobb magyar csapat fogja játszani a döntőt.

Kiválasztott cikk: Botka Endinek többet érne az idei kupagyőzelem

“Tartom, amit a korábbi interjúban mondtam” - mondta a döntő előtt három nappal a Ferencváros védője. “Nagyon jó csapatnak tartom a Paksot, és hát láttuk is, hogy ősszel az egész mezőnyt maga mögé tudta utasítani. Egységes, jó szellemű társaság és a rutin is megvan az öltözőben, szóval abban egészen biztos vagyok, hogy nem lesz könnyű dolgunk a kupadöntőben.”

Az egy pillanatig sem lehet kérdés, hogy a tavasszal elképesztő formába lendült Ferencváros a kupadöntő favoritja, de az utóbbi időben többször is láthattuk, ahogy a papírformára fittyet hányva esélytelenebb csapatok nyerték meg a finálét - vagy voltak nagyon közel hozzá. Rákérdeztünk a paksi csékánál, szerinte mi kell ahhoz, hogy a Paks legyőzze a Ferencvárost.

Szabó János az események központjában a legutóbbi Fradi-Paks rangadón

Kredit: Paksi FC

“Az, hogy nekünk egészen kimagasló napunk legyen, nekik pedig ne legyen” - mondta nevetve a paksiak védője. “A mi nagy erősségünk a szervezettség, a csapategység, illetve az a fajta játékkép, amiben sok párharc és nagy küzdelem van. Fontos, hogy ne kerüljünk a meccs elején hátrányba, hiszen akkor onnantól a Fradi irányíthatja a meccset, viszont ha nekünk sikerülne betalálnunk, akkor mi játszhatnánk a saját játékunkat” - vélekedett Szabó.

“Nagyon fontos lesz, ki szerzi a meccs első gólját” - értett egyet látatlanban a kollégájával Botka Endi. “Párharcokban erős ellenféllel találkozunk, ezért nagyon fontos lesz, hogy a nagy háborún belüli kis csatákból ki jön ki jobban. A második labdákra le kell csapnunk, ez nagyon fontos eleme a játékunknak, és egyébként is úgy gondolom, nekünk csak magunkra szabad figyelnünk. Ha megvalósítjuk a saját játékunkat, győzni fogunk” - szögezte le a védő.

Varga Barni kulcsszereplő lehet

Ahogy korábban, úgy idén is feltettük a kérdés a két csapatkapitánynak, hogy ki lenne az a játékos, akit kivenne a másik csapatból. Szabó és Botka is hangsúlyozta, senkinek nem kívánnak sérülést, és azt szeretnék, ha mindkét csapat a legerősebb felállásában futhatna ki a Puskás Aréna pályájára, de a játékba azért belementek.

“Varga Barnit mondanám, egészen kivételes képességű csatárnak tartom” - mondta egykori csapattársáról a Paksi FC védője. “Egyetlen pillanatra sem szabad szem elől téveszteni, állandó életveszély a tizenhatoson belül.”

“Azt el is hiszem, hogy Barnit vennék ki” - mondta nevetve Botka, majd rendhagyó választ adott a paksikat érintő kérdésre. “A Paks erőssége pont abban rejlik, hogy nincs olyan játékosa, akit ha kiveszel a csapatból, azt durván megérzi a játékuk. Egységesek, szervezettek és a csapatjátékra építenek, ezért hiába sorolnám fel az egyébként kiváló képességű játékosaikat, nem hiszem, hogy sokat gyengülnének, ha bármelyiküket elveszítenék a döntő előtt.”

Kiválasztott cikk: Ha Varga Barni még paksi lenne

Abban tehát egyetértett a két csapatkapitány, hogy a Paks csapatként erős, ezért csapatként küzdve lehet legyőzni, de azt sem hallgatták el a felek, hogy Bognár György csapatában is bőven megvan a minőség a kupagyőzelemhez.

“Azt hiszem, egy ilyen meccsen borzasztó fontos a rutin, márpedig nálunk szép számmal akadnak harminc fölötti, sok nagy csatát megélt játékosok” - mondta Szabó, aki az Eb-döntő napján fogja betölteni 35 életévét. “A kor sokszor okozhat problémát is, kívülről nézve talán néhányan gondolhatják azt, gyorsan elfáradunk, de pont az ellenkezője az igaz: egészen kiváló az erőnlétünk, sok jóval fiatalabb csapatot győztünk le a hajrában azzal, hogy kondival jobban bírtuk.”

Botka Endi már a 2022-es döntőben is nagy csatát vívott a paksi támadókkal 

Kredit: molkupa.hu 

Botka hozzátette, a paksiak játékára nem könnyű felkészülni, még úgy sem, hogy Bognár György csapata nem árul zsákbamacskát, minden meccsen próbálja a saját játékát az ellenfélre erőltetni. Fel lehet készülni a paksi futballra, de a tervet megvalósítani már nem éppen könnyű feladat.

“Változott azért a paksiak játéka az utóbbi időben, de sok alapvetés megmaradt. Például az, hogy igyekeznek nyomás alatt tartani az ellenfél védelmét azzal, hogy folyamatosan a védők mögé próbálják bejátszani a labdákat, illetve hogy nagyon gyorsan felérnek a kapu elé. Észnél kell lennünk, mert egy megingás elég, hogy hátrányba kerüljünk, ezt pedig nagyon nem szeretnénk” - szögezte le a Fradi védője.

Mi dönthet a fináléban?

“Furcsa lesz, amit mondok, de mi mindig jobban teljesítünk, ha erős csapat az ellenfelünk, mert az ilyen meccseken tiszta fejjel, száz százalékos koncentrációval lépünk pályára” - kezdte Botka. “Nem azt mondom, hogy a Szpari nem volt erős ellenfél, sőt nagyon is az volt, minden tiszteletet megérdemel a Nyíregyháza! Csak azt mondom, a futballista is ember, és amikor egy másodosztályú csapattal találkozik, önkéntelenül is úgy van vele, ennek meg kell lennie. Láthattuk, hogy a remeklő Szpari kis híján meglepett minket, de a végén azért mi kerekedtünk felül.”

Kiválasztott cikk: A hajrában fordítva kupadöntős a Fradi

Botka hozzátette, azzal sem lesz gond, hogy a Ferencváros időközben nemcsak simán megnyerte a bajnokságot, de a végére igencsak magabiztosra hízlalta az előnyét is. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a játékosok hátradőltek volna.

“Szó sincs róla, hogy leeresztettünk volna, mindenki pontosan tudja, mekkora tétje van számunkra a kupadöntőnek” - mondta a védő szinte visszhangozva a kupasorozat hősének, Varga Ádámnak a gondolatait.

Szabó János is elmondta, ha arra bazíroznának, hogy a Fradi jóllakott és nem fog megfelelően koncentrálni, csak az ellenfélnek tennének szívességet. Mindent beleadva készül a Paks, és a történelmi jelentőségű kupagyőzelem mellett van még valami, ami extra motivációt ad a játékosoknak.

Két éve nem kegyelmezett a Paksnak a Ferencváros 

Kredit: Paksi FC

“Ha jól hallom a híreket, nagyon jól fogynak a jegyek, és még arra is van esély, hogy még többen legyenek, mint legutóbb” - mondta a védő a 2022-es, minden idők második legtöbb nézője előtt zajló (38,500) kupadöntőről. “Vannak olyan játékosaink is, akiknek talán az utolsó lehetősége lesz, hogy valami igazán nagyot érjenek el. Ha ez a Puskás Arénában, több tízezer néző előtt jön el, csak még boldogabbak leszünk” - tette hozzá reménykedve.

2022 borzasztó régen volt

A Paks és a Ferencváros két évvel ezelőtt is döntőt játszott a MOL Magyar Kupában, de hiába volt időben viszonylag közel a legutóbbi finálé, abból a könnyed ferencvárosi sikert hozó meccsből a világon semmilyen következtetést nem lehet levonni. Még annak ellenére sem, hogy mindkét csapatból kilenc-kilenc jelenlegi játékos pályára lépett - köztük a két vice-kapitánnyal.

Kiválasztott cikk: Kupadöntő 18+1 visszatérő játékossal

“Most, hogy így nézem, nagyon durva, hogy ilyen sokan ott voltunk a két évvel ezelőtti döntőben” - tűnődött el Botka. “Emlékszem, a meccs előtt eléggé tartottunk Ádám Martintól, alaposan felkészültünk rá, hogy a paksiak centerét kikapcsoljuk a játékból, de a meccs végül számunkra nagyon kedvezően alakult, hiszen gyorsan sikerült gólt szereznünk. Megérdemelten győztünk, de ez az idei kupadöntővel kapcsolatban semmit nem jelent.”

“Az, hogy ilyen sokan vagyunk most is a keretben a két évvel ezelőtti döntős társaságból, csak azt mutatja, hogy milyen egységesek vagyunk. A 2022-es finálét megérdemelten nyerte meg a Ferencváros, de mostanra nemcsak azzal lettünk többek és jobbak, hogy kétévnyi közös játékból szerzett rutint halmoztunk fel, hanem abban is, hogy elsőbálozóként másként lép pályára az ember egy kupadöntőben, mint a második alkalommal” - magyarázta Szabó. 

Hirdetés