Hajnal Tamás történelmi Fradi-szezont remél

2022. április 18.

Hajnal Tamás játékosként háromszor is megnyerte a Magyar Kupát, de mióta visszavonult, és sportigazgatóként dolgozik a Ferencváros sikeréért, még nem jött össze a kupagyőzelem. Idén nemcsak a döntőre van jó sansza a Fradinak, hanem arra is, hogy olyat tegyen, amit gazdag történelme során egyszer sem tudott. 

Hirdetés

Hajnal Tamás egy igencsak hosszú és sikeres futballpályafutást tudhat maga mögött, bő másfél évtizeden át játszott a Bundesligában, 59-szeres válogatottnak vallhatja magát, de ami a trófeákat illeti, a Magyar Kupa volt a legnagyobb hozamú vadászterülete a Ferencváros sportigazgatójának.

“Szerencsésnek mondhatom magam, hiszen egy nagyszerű Fradiba tértem haza 2015-ben, és zsinórban háromszor sikerült elhódítanunk a Magyar Kupát. Mindhárom döntő emlékezetes maradt a számomra” - mondta a molkupa.hu-nak Hajnal, aki egy percig sem tagadta, hogy azért van a három közül kedvence.

“Az Újpest elleni döntőnkben benne volt minden, amitől a kupasorozatok ennyire jók. Egy ősi rivális ellen vívott finálé, telt ház előtt, óriási hangulatban már önmagában maradandó emlék, de itt még fokozta a hangulatot, hogy nem sokkal a lefújás előtt, Gera Zoli fejesével szereztük meg a vezetést. Óriási meccs volt” - idézte fel a 2016-os kupadöntőt az egykori kiváló középpályás.

Most sem lehetetlen, hogy derbi lesz

A MOL Magyar Kupa idei elődöntőiben érdekelt a derbi mindkét szereplője, a Ferencváros a Győr vendége lesz, az Újpest pedig Pakson vizitál, tehát egyáltalán nem lehetetlen, hogy öt év után újra budapesti derbit rendezzenek a sorozat fináléjában. Hajnal azonban ezzel a lehetőséggel egy kósza gondolat erejéig sem foglalkozik.

“Nem a győriekkel akarok udvarias lenni, hanem tényleg így gondolom: amíg nem harcoljuk ki a helyünket a döntőben, nem is foglalkozunk vele. Maximális koncentrációra lesz szükség, és nemcsak azért mondom ezt, mert az ETO idén két NBI-es csapatot is kiejtett, hanem azért is, mert ahogy játékosként, úgy sportvezetőként is azt vallom, hogy óriási veszélynek teszi ki magát, aki elveszíti a fókuszt. Ilyen a mentalitásom, és ezt várom a csapattól is” - szögezte le a sportigazgató.

Hajnal játékosként háromszor hódította el a Magyar Kupát a Fradival 

Kredit: MTI Archív

Szóba került a beszélgetésben, hogy a győrieknek nincs igazán jó szezonjuk, csak az NBII középmezőnyében állnak, de Hajnal szerint ennek a kupameccs szempontjából a világon semmi jelentősége nincs.

“A kupasorozat szépsége pont abban rejlik, hogy egy underdog is képes meglepetést okozni. Egy meccsen tényleg bármi megtörténhet, ráadásul számos tényező támogatja az alacsonyabb osztályú csapatot, például az, hogy abszolút nyomás nélkül játszhat. A kupa egy egészen más lélektanú sorozat, mint egy bajnoki szezon, tudni kell kezelni, és tisztában kell lennünk vele, hogy az utolsó percig koncentrálnunk kell, még ha másodosztályú is az ellenfél.”

Sokat jelentene a kupagyőzelem

Az egykori válogatott középpályásnak játékosként jól ment a Magyar Kupában, ám mióta sportvezetőként dolgozik, a Fradi még nem tudta megszerezni a trófeát. Ez abból a szempontból furcsa lehet, hogy a 2018/19-es szezon óta minden évben az FTC lett a magyar bajnok, de tulajdonképpen ez is csak a sportigazgató szavait bizonyítja: a kupasorozat egészen más.

Kiválasztott cikk: Az FTC az idei utazóbajnok, de nem távolságban

“Nagyon motivál, hogy megnyerjük a sorozatot, kimondott célunk, hogy összejöjjön a hazai dupla, azaz a bajnoki címet és a Magyar Kupát is megszerezzük. Számomra óriási jelentőséggel bír a kupasorozat, és tudom, hogy a szurkolóknak is nagyon fontos. De ez nem helyi sajátosság, a kupasorozat presztízse mindenhol igen magas” - mondta Hajnal, aki 2013-ban Német Kupa-döntős volt a Stuttgarttal (a trófea végül a Bayern Münchené lett).

A 2017-es döntő után Hajnal el sem engedte a trófeát 

Kredit: MTI Archív 

“Berlinben, 75 ezer néző előtt rendezték a döntőt, és olyan hangulatot teremtett a két szurkolótábor, hogy az egyszerűen felejthetetlen volt. Németországban nagyon sokra tartják a kupasorozatot, magas a kupa presztízse, és azt látom, hogy itthon is hasonló a helyzet.”

Eddig minden rendben a IX. kerületben

Ha a számokat nézzük, a Ferencváros kimondottan jó szezont fut. A címvédő magabiztosan vezeti a bajnokságot, elődöntős a kupában, és van mögötte egy Európa Liga-főtáblás ősz is, a zsinórban megnyert negyedik bajnoki cím pedig történelmi kuriózumot jelenthet tavasszal. Ugyanakkor a csapat kevésbé meggyőző, mint az elmúlt években, és már egy edzőváltáson is túl van idén a klub. Szóval milyen szezonja van a Fradinak?

A Honvédtól sem kapott gólt az FTC, amelynek még szűz a hálója ebben a kupaszezonban

Kredit: MTI Archív

“Intenzív” - vágta rá a sportigazgató. “Sok minden történt idén, sokféle feladattal és nehézséggel néztünk szembe, de bőven voltak örömteli pillanatok is. Az, hogy a playoffban szerepeltünk a Bajnokok Ligája főtáblájáért, és az Európa Ligában játszottunk, illetve az első helyünk egyértelműen mutatja, hogy nem panaszkodhatunk. Úgy látom, kezd egyre inkább ráérezni egymásra a csapat és Sztaniszlav Csercseszov, és bár még nincs vége a szezonnak, ígéretesek az előjelek. Úgy gondolom, lehet ebből egy kiemelkedően jó idény is” - magyarázta.

“Sok munka áll még előttünk, de a bajnoki cím és a kupagyőzelem is elérhető számunkra, egy hazai duplázás pedig nem kis szó. A kupasorozatban két megyei csapattal kezdtünk, aztán viszont a Honvéd és a Vasas személyében két igen nehéz ellenfél következett, de úgy gondolom, meggyőző játékkal jutottunk tovább mindkettő ellen. Nem kaptunk gólt sem, ami azt mutatja, hogy a fiúk is tudják, az egymeccses párharcokat csak tökéletes koncentrációval lehet eredményesen lehozni.”

“Nem lesz könnyű számunkra a befutó, hiszen például alig néhány nappal a kupaelődöntő után következik az Újpest elleni derbi, de biztos vagyok benne, hogy fizikálisan és mentálisan is bírni fogjuk” - zárta a gondolatait Hajnal. 

Hirdetés