Felültek a hullámra a viharsarki lilák

2022. február 22.

Schindler Szabolcs játékosként kétszer is megnyerte a Magyar Kupát, és a tapasztalatai jól jöttek, amikor a békéscsabai játékosokat kellett motiválni egy első osztályú ellenféllel szemben. A Békéscsaba az ötödik forduló legnagyobb bravúrja után újra NBI-es ellenfelet kapott, de a vezetőedző a címvédő Újpest ellen sem hajlandó letenni a bravúr lehetőségéről. 

Hirdetés

A MOL Magyar Kupa 5. fordulójának legnagyobb bravúrját a Békéscsaba mutatta be. A viharsarki lilák az NBI-et a legjobb formában kezdő Gyirmótot ejtették ki a nyolcaddöntőben, újra bizonyítva a dogmát, miszerint a bajnoki formának és szereplésnek semmiféle jelentősége nincs egy kupapárharcban.

Kiválasztott cikk: Megvan a nyolcaddöntők óriásölője

“A továbbjutás receptje soha nem egyszerű, és nálunk is több körülmény hozta meg a Gyirmót elleni győzelmet” - mondta a molkupa.hu-nak Schindler Szabolcs, a Békéscsaba vezetőedzője. “Először is nagyon jól felkészültünk a Gyirmótból, legalább 4-5 meccsüket megnéztük a nyolcaddöntő előtt. Másodszor pedig nagyon jól eltaláltuk a csapatot, pedig bele kellett forgatnom rendesen, mert a kupaforduló előtt volt egy rendkívül rossz meccsünk Tiszakécskén, és olyanokat tettem a kezdőbe, akik kevesebbet játszottak, ezért égtek a bizonyítási vágytól. Az ő motivációjuk döntő volt.”

Minden ilyen meccs vakrepülés

“A covid, a sérülések illetve a játékosok fizikai állapota és formája minden csapat belügye, tehát amikor felkészülünk egy ellenfélből, halvány fogalmunk sem lehet róla, kik lépnek pályára a csapatában. A játékrendszert, a harcmodort ki lehet puhatolni, de a pályán már az egyéniségek döntenek.”

“Ha a tavaszi eredményeket elnézzük, talán az egész bajnokság legjobb formában lévő csapatát sikerült kiejtenünk, ami akkor is óriási bravúr, ha a gyirmótiak alaposan belerotáltak a csapatukba. Persze az idő előrehaladtával már jöttek be a meghatározó játékosaik, ám akkorra már lélektani előnyben is voltunk, és ezt jól meg is tudtuk lovagolni” - magyarázta Schindler.

A Békéscsaba az első félidőben még csak kereste a fogást első osztályú ellenfelén, a szünet után azonban gyors egymásutánban kétszer is betalált. A Gyirmót a hajrához közeledve szépített, de a hazaiak jól védekezve állták a sarat, és a 90. percben bebiztosították a továbbjutásukat.

A nyolcaddöntők legnagyobb bravúrját mutatta be a Békéscsaba

Kredit: Békéscsaba 1912 Előre/Facebook

“Nagyon jókor jött ez a bravúr, és bízom benne, hogy az egész bajnokságban érezhető lesz a hatása. Sok fiatal játékosunk van, akiknek fontos, hogy sok szurkoló előtt, tévés meccset játszhassanak, nekik az ilyen élmények jelentik a motivációt. Az meg, hogy egy komoly bravúr is társul hozzá, már csak hab a tortán.”

Nem ez az első bravúr

Schindler játékosként kétszer is megnyerte a Magyar Kupát, de már edzőként is lóg az övén néhány komoly skalp. Például a Ferencvárosé is, két évvel ezelőtt a Békéscsaba óriási meglepetésre 2-0-ra legyőzte és ezzel kiütötte a Fradit. Az idei első NBI-es skalp már idén is megvan, de ha elődöntőbe akar jutni a csapatával, újabb nagy falatot kell lenyelnie Schindlernek, hiszen a címvédő Újpest érkezik a Viharsarokba.

Kiválasztott cikk: Lila csata és budapesti rangadó a negyeddöntőben

“Nagyszerű eredmény, hogy bejutottunk a legjobb nyolc közé, de nem szabad elfelejteni, hogy bár elléptünk a kiesőhelyekről, még mindig veszélyben vagyunk a Merkantil Bank Ligában, ezért a legfontosabb még mindig a bajnoki szereplés. De természetesen nem mondunk le a kupa kínálta lehetőségről sem. Nyilván nem tartozunk az esélyesek közé, de az biztosan nem történhet meg, hogy mi feltartott kezekkel lépjünk pályára a saját szurkolóink előtt.”

“A kupasorozat azért gyönyörű, mert itt aztán tényleg bármi megtörténhet” 

- mondta Schindler, majd hozzátette, a Honvéddal megnyert trófeáig minden egyes meccsen vért kellett izzadnia a kispestieknek. “Nagyon jó rendszer, hogy egy meccs dönt, ez esélyt kínál a kiscsapatoknak, mert egy mérkőzésen lelkesedéssel, szervezettséggel nagyon is eltüntethető akár komoly tudáskülönbség is. Mi most felfele ívelő pályán vagyunk, fejben is erős a csapatom, és biztos vagyok benne, hogy izgalmas meccset játszunk majd az Újpesttel.”

A továbbjutást érő gólt ünneplik a lilák 

Kredit: Békéscsaba 1912 Előre/Facebook

Felvetettük Schindlernek, hogy bár az ellenfél a címvédő lesz, a bajnokságban nagyon nem megy a liláknak, akik még mindig kieső helyen állnak az NBI-ben. “Követem az NBI-es eseményeket, és azt kell mondjam, nagyon peches csapat az Újpest, több olyan vereségük is van, ahol tényleg nüanszok döntöttek. Erős csapat lesz az ellenfelünk, minőségi futballistáik vannak, és nem kérdés, hogy a kupasorozat jelentősége is abszolút megnőtt számukra. Bravúr kell, hogy továbbjussunk” - szögezte le Schindler. 

(Címlapkép: Békéscsaba 1912 Előre/Facebook)

Hirdetés