Ez volt a MOL Magyar Kupa 2023-ban

2023. december 27.

Ahogy azt egy kupaszezontól el is várjuk, 2023-ban is gazdagon voltak meglepetések, drámai párharcok a MOL Magyar Kupában, hősök születtek, óriásölőket ismertünk meg és lerágtuk a körmünket jó néhány idei párharcban. A molkupa.hu szubjektív évértékelőjében még arra is vállalkoztunk, hogy összeállítsuk az év kupacsapatát. 

Hirdetés

Az év a futballzsargonban nem naptári évet jelent, hanem sokkal inkább szezont, ezért amikor évértékelőről beszélünk, tulajdonképpen két kupaszezon feléről kell szót ejtenünk. 2023-ban az előző kupaszezon legjobb tizenhat csapata, illetve a következő idény főtáblája zajlott le a legjobb tizenhatig, így két félszezon legérdekesebb triviái következnek alább.

Összesen hét csapat (MTK Budapest, Vasas FC, Paksi FC, ZTE FC, Kisvárda Master Good, Debreceni VSC, Újpest FC) mondhatja el magáról, hogy a naptári év elején és a végén is áll még a MOL Magyar Kupában. Köztük van a címvédő Zalaegerszeg is.

A ZTE a MOL Magyar Kupa 83. kiírásában a tizenkilencedik kupagyőztes klub lett, a május 3-án rendezett döntőben a másodosztályú Budafokot győzte le hosszabbításban 2-0-ra.

Kiválasztott cikk: Hosszabbítás után kupagyőztes a ZTE

A Budafok személyében 11 év után jutott újra másodosztályú csapat a fináléba, legutóbb 2012-ben az MTK ért el hasonló sikert, és mindkét NB II-es csapat döntője döntetlennel zárult. A budafokiak hosszabbításban, az MTK büntetőkkel maradt alul első osztályú ellenfelével szemben.

A 2022/23-as kupaidény nyolcaddöntőit három, a 2023/24-est két harmadosztályú csapat várta, az új idényben azonban egy megyei osztályú csapat, a Mezőörs is ott van még a mezőnyben.

Kiválasztott cikk: A Mezőörsben még benne van egy meglepetés

A Puskás Arénában megrendezett MOL Magyar Kupa-döntőt 24,152 néző előtt rendezték, ezzel a 2023-as finálé minden idők harmadik legnagyobb nézőszámát produkálta. A legtöbben egy évvel korábban, a Ferencváros-Paks mérkőzésen voltak (38,980), míg az 1944-es Ferencváros-Kolozsvári AC mérkőzést 28,000 szurkoló látta élőben a Hungária körúton.

Jó eséllyel örökös gólrekordot is hozott a MOL Magyar Kupa 2023-ban. A tavaszi szezon első fordulójában a Putnok tizenhat gólt vágott a Mátraterenye otthonában (1-16). Az egy félidő alatt szerzett tizenegy gól szintén rekordgyanús.

Kiválasztott cikk: A gólrekord kérdését az első fordulóban lezártuk

2023-ban is bőven akadtak meglepetések a MOL Magyar Kupában. A tavaszi szezonban a Budafok két NB I-es ellenfelet (Vasas, Kisvárda) is kiejtett, ősszel pedig újra komoly csillaghullás volt, hiszen akadtak csapatok, amelyek kétosztálynyi különbséget is el tudtak tüntetni. Íme a legnagyobb óriásölők:

III. forduló: ESMTK (NB III.) - Fehérvár FC (NB I.) 1-0 
IV. forduló: Mezőörs KSE (megyei I.) - Kaposvári Rákóczi (NB III.) 2-1 (büntetőkkel)
III. forduló: FC Ajka (NB II.) - Mezőkövesd (NB I.) 1-0 
IV. forduló: Practical VLS Veszprém (NB III.) - Budafoki MTE (NB II.) 3-2 
VII. forduló. Budafok (NB II.) - Vasas FC (NB II.) 3-0

Sok nagy rangadót és kiváló meccset hozott a két kupaszezon 2023-ban, sőt akadt egy olyan nagy presztízsű derbi is, amit kétszer is megrendeztek idén. Ez nem más, mint a kupatörténelem két legsikeresebb vidéki klubjának összecsapása, ami az osztálykülönbség ellenére mindkétszer komoly csatát hozott: a DVSC a tavaszi szezonban hosszabbításban győzte le a Győrt, ősszel pedig egy 85. percben szerzett gól jelentette a különbséget a két kupaóriás között.

Idén is nagy csatát hozott az ETO-Loki 

Kredit: molkupa.hu 

Voltak más komoly rangadók is 2023-ban, meglepő módon kevésbé az előző kupaidény hajrájában, sokkal inkább ősszel. Akad köztük olyan, ami a csapatok játékereje miatt rangadó, másokat a preszízs, illetve a történelmi rivalizálás emelt ki a többi meccs közül. Íme néhány a legnagyobb közül:

III. forduló: Ferencváros-Puskás Akadémia 4-3 (hosszabbításban) 
III. forduló: Haladás (NB II.) - Zalaegerszeg 1-2 
III. forduló: Tatabánya (NB III.) - Újpest 0-2 
V. forduló: Vasas-Honvéd 2-0 
VI. forduló: DVSC-Puskás Akadémia 1-3

A molkupa.hu - abszolút szubjektív - 2023-as kupacsapata

Dombó (Vasas, ZTE) - Kálnoki-Kis (ZTE, Honvéd), Jagodics (Budafok, Haladás), Iyinbor (Vasas, Kecskemét), Szabó J. (Paks) - Tajti (ZTE, Újpest), Szendrei (ZTE), Papp (Paks) - Beke (Budafok, Paks), Gruber (PAFC), Németh D. (ZTE) 

Hirdetés