Európába vágynak a Magyar Kupa elődöntősei

2023. március 13.

A MOL Magyar Kupa legjobb négy csapata közé jutottak már joggal tartják szem előtt az európai kupaszereplés lehetőségét. Ez a Budafoknak teljes újdonság lenne (ahogy az NBII-es magyar csapat jelenléte is egy UEFA-sorozatban), a Vasas volt európai nagyágyú is története során, a ZTE pedig Koplárovics Béla csodáját hozta el nekünk. A Puskás az elmúlt három évben minden évben játszott nemzetközi kupameccseket. 

Hirdetés

Bár - ahogy azt a ZTE edzője, Ricardo Moniz is elmondta a molkupa.hu-nak - a Magyar Kupa önmagában is értékes, egyáltalán nem elhanyagolható szempont, hogy a trófea megnyeréséhez egy európai kupaindulási lehetőség is jár. Az elődöntős mezőny háromnegyede - vélhetően - csak a kupából juthat ki Európába.

Egyébként is az jellemző a MOL Magyar Kupa idei kiírására, hogy nem a bajnokságok élcsapatairól szól, hiszen az NBI és az NBII dobogósai is rég kiszálltak már a küzdelmekből. A dobogóra egyedül a Puskás Akadémiának van még reális esélye, a többi csapat célja elsősorban a biztos bennmaradás saját osztályukban. Ehhez képest nem kis ajándék lenne, ha mellette még egy európai kupaszereplést is sikerülne elérni.

A Puskás Akadémia-Vitoria Guimáres párharc 2022 nyarán

Kredit: Puskás Akadémia FC

A legérdekesebb helyzetben ebből a szempontból a Budafok van, hiszen másodosztályú csapatként indulhatna jövőre a Konferencia Liga selejtezőjében, ha sikerülne megnyernie a kupát. Matematikailag még megtörténhet, hogy a Budafok feljut az első osztályba, ám erre lényegesen kisebb esélye van, mint megnyerni a Magyar Kupát.

Fontos megjegyezni, hogy tudomásunk szerint eddig egyetlen egyszer fordult elő, hogy másodosztályú csapat képviselte Magyarországot valamelyik európai kupában: a Mitropa Kupa néven is ismert Közép-Európai Kupában a Haladás az AC Milannal találkozott (0-1, 0-2).

Egy egykori európai nagymenő

A MOL Magyar Kupa elődöntőjében állva maradt négy csapat közül egyértelműen a Vasasnak van a legpatinásabb európai pedigréje. Az 1958-as BEK-kiírás elődöntőjében 2-0-ra verte a Real Madridot, és négy kupagyőzelmének köszönhetően annak idején a KEK-ben is megmutatta magát a világnak. Az idei angyalföldi csapat nem egy világverő alakulat, de a Vasasra korábban sokszor lehettünk büszkék Európában.

Az angyalföldiek utoljára 2017-ben jártak a nemzetközi porondon (nem tartott sokáig a kaland), az utolsó európai győzelmükhöz pedig egészen 2000-ig kell visszamennünk, amikor az UEFA-kupában a lett Ventspilst ütötte ki a Vasas hosszabbításban.

A Vasas a bajnokságból aligha juthat ki Európába

Kredit: Vasasfc.hu

A ZTE sem mondható rutinos európai résztvevőnek, bár a Koplárovics Béle felejthetetlen góljával kiharcolt győzelem a Manchester United ellen instant klasszikus volt. A ManUtd elleni párharc egyébként más szempontból is fontos, hiszen az angol sztárcsapat elleni meccshez előbb tovább kellett jutni az NK Zagreb ellen, és mind a mai napig ez a zalaegerszegiek egyetlen győztes párharca az európai kupaporondon.

Az egerszegiek jó régen, 2011-ben szerepeltek utoljára európai kupában, akkor az FK Tirana - összesítésben egyetlen góllal - kiejtette őket az Európa Liga-selejtezőben.

Az élcsapatok a Puskásnak drukkolnak

A Puskás Akadémia lassan már rutinos európai résztvevőnek mondható, hiszen 2020 óta minden évben ott van valamelyik nemzetközi kupában a csapat. Nagy sikerekről egyelőre nem tudunk beszámolni (bár 2021-ben a finn Turkut kiejtette), de Felcsúton már az nagy dolog lenne, ha sikerülne aranyszínű érmet szerezni - ezüstből és bronzból a bajnokságban és a kupában is van már.

Mivel a Puskás Akadémia az egyetlen élcsapat a versenyben lévők közül, nem mellékes az európai versengés szempontjából a felcsútiak kupaszereplése sem. Ha ugyanis a PFLA megnyeri a MOL Magyar Kupát és közben a bajnokságban is a dobogón végez, akkor - ahogy tavaly a MOL Fehérvár esetében - a negyedik hely is európai kupaselejtezőt ér. Nem kérdés, hogy a Debrecen, a Paks és a Kisvárda is a felcsútiak sikeréért szorít. 

Címlapkép: Puskás Akadémia FC

Hirdetés