Csak egy kupagyőztes edző maradt versenyben

2022. január 07.

A MOL Magyar Kupa tizenhat nyolcaddöntős edzője között csak egy - jóindulattal másfél - olyan szakembert találunk, aki edzőként is megnyerte már a kupasorozatot, miközben szép számmal akadnak olyanok, akik játékosként már felemelhették a díszes serleget, edzőként azonban még várniuk kell az elismerésre. Talán épp idén jön el az idejük?  

Hirdetés

A kupadöntők, mint minden döntő, fejben dőlnek el. Egy fináléban nem a játékerő, a pedigré vagy a korábbi eredmények számítanak, hanem az, hogy ki tud a legjobban koncentrálni, és ebben természetesen óriási szerepe van annak a versenyrutinnak, amit a korábbi győzelmek jelenthetnek. A csapatok között jó néhányat találunk, amelyek korábban már megnyerték a sorozatot, de azért ez más, mint játékosként vagy edzőként megélni a sikert. 

Kiválasztott cikk: A mezőny fele tudja, milyen kupagyőztesnek lenni

A jelenlegi mezőnyt végignézve azt látjuk, hogy a csapatokat irányító szakemberek között mindössze egy van, aki edzőként a magasba emelhette a Magyar Kupa serleget. Lehetett volna kettő is, ám a címvédő Michael Oenninget az óév utolsó napján elbocsátotta az Újpest, így az egyetlen, aki edzőként is megnyerte már a Magyar Kupát, Csertői Aurél, a Gyirmót vezetőedzője. 

Edzőkeltető volt a 2006-os kupasiker 

Csertői mellett van még egy jelenlegi edző, aki kupagyőztesnek vallhatja magát, igaz, nem vezetőedzőként: a jelenleg a nagyszerű szezont futó Kecskemétet irányító Szabó István a KTE 2011-es győzelme alkalmával is a stáb tagja volt Tomiszlav Szivics segédedzőjeként. 

Csertői Aurél abból a szempontból is unikum a mezőnyben, hogy neki nemcsak edzőként, hanem játékosként is összejött a kupasiker: 1997-ben az MTK játékosaként nyerte meg a sorozatot. Kilenc évvel később, 2006-ban aztán edzőként vezette kupagyőzelemre a Fehérvár FC-t, és a két kupagyőzelmét meglepő módon egy jelenleg is versenyben lévő kolléga köti össze: Kuttor Attila 97-ben az MTK-nál játékostársa, 2006-ban a Vidinél a játékosa volt Csertőinek. (Lásd a borítóképet, ahol az edző és a játékos ünnepel együtt)

A Vasast irányító Kuttor egyébként rekorder a mezőnyben, hiszen játékosként összesen négyszer nyerte meg a Magyar Kupát, háromszor az MTK-val (1997, 98, 2000), egyszer a Vidivel tudott nyerni. Sőt, az egykori kiváló középhátvéd edzőként is közel került a kupagyőzelmhez, hiszen 2020-ban a Mezőkövesdet vezetve döntőt játszhatott, ám a Honvéd jobbnak bizonyult a fináléban. 

Horváth Ferenc edzőként még nem, játékosként már átélte 

Kredit: MTI Archív

És ha már a Honvéd szóba került: abban a bizonyos kupagyőztes Fehérvárban volt még egy játékos, aki idén edzőként jutott be a nyolcaddöntőbe: Horváth Ferenc, a Honvéd jelenlegi edzője. A nyolcaddöntős edzők között még egy döntős szakembert találunk: Szabics Imre 2021-ben játszott döntőt a MOL Fehérvárral, ám az Újpest nyerte a trófeát. 

Játékosként jó néhányan átélték már 

Csertői, Kuttor és Horváth mellett akad még olyan jelenlegi edző a nyolcaddöntőbe jutottak között, aki játékosként már felemelhette a Magyar Kupa serleget. Az élre kívánkozik a Kuttorhoz hasonlóan több csapattal is kupagyőztes Dragan Vukmir, aki jelenleg a Szeged-Csanád G.A. vezetőedzője. A szerb játékos a Fradival kétszer (2003, 04), majd 2009-ben a Honvéddal nyerte meg a sorozatot. 

Vukmir játékosként háromszoros kupagyőztesnek mondhatja magát 

Kredit: MTI Archív 

Jár a kalaplengetés a kétszeres győztes, jelenleg a Békéscsabát irányító Schindler Szabolcsnak is, aki 2000-ben az MTK-val, 2007-ben pedig a Honvéddal végzett a sorozat élén, és a régi motorosok között is akad egykori győztes: a legnagyobb óriásölő címére pályázó, jelenleg harmadosztályú Kazincbarcika edzője, Varga Attila 1992-ben az Újpesttel nyert Magyar Kupát. 

A nyolcaddöntős edzők mezőnyében van még néhány komoly NBI-es múlttal rendelkező játékos, de az ötvenszeres magyar válogatott irányító, Bognár György csak egy vesztes döntőt tud felmutatni (BVSC, 1996), a 27-szeres válogatott Klausz Lászlónak, illetve a 21-szeres válogatott Mónos Tamásnak pedig még egy finálé sem jutott.

A nyolcaddöntős vezetőedzők kupapedigéje:

Cegléd: Mink Olivér 
Kazincbarcika: Varga Attila - játékosként 1992, Újpest 

Újpest: Michael Oenning (címvédő) – Milos Milojevic (?)
Kisvárda: Erős Gábor 

MOL Fehérvár: Szabics Imre 
Szeged-Csanád: Dragan Vukmir - játékosként 2003, 2004 FTC, 2009 Honvéd 

Nagykanizsa: Gombos Zsolt 
ETO FC Győr: Klausz László 

Békéscsaba: Schindler Szabolcs  - játékosként 2000 MTK, 2007 Honvéd 
Gyirmót: Csertői Aurél edzőként 2006 Fehérvár, játékosként 1997 MTK

Csákvár: Mónos Tamás 
Paks: Bognár György 

Kecskemét: Szabó István - segédedzőként 2011 Kecskemét 
Honvéd: Horváth Ferenc - játékosként 2006 Fehérvár FC

Vasas: Kuttor Attila - játékosként 1997, 1998, 2000 MTK, 2006 Fehérvár FC
FTC: Sztanyiszlav Csercsaszov 

Hirdetés