Botka Endrének bakancslistás a Magyar Kupa

2022. február 25.

Botka Endre számára különösen fontos lesz a Honvéd elleni Magyar Kupa-negyeddöntő, hiszen nevelőegyesülete ellen lép majd pályára. A válogatott mindenes védője számára azonban nemcsak emiatt fontos a kupakiírás, hanem azért is, mert papíron ugyan kupagyőztesnek számít, de önmagát nem igazán érzi annak, és ezen változtatni szeretne.  

Hirdetés

“Biztos voltam benne, hogy őket kapjuk, egyszerűen megéreztem” - mondta széles mosollyal Botka Endre, a Ferencváros védője a MOL Magyar Kupa hatodik fordulójának sorsolása után, amikor kiderült, hogy nevelőegyesületével, a Honvéddal találkozik a csapata.

Túlzás nélkül kijelenthető, hogy a negyeddöntők legnagyobb rangadóját a Bozsik Arénában rendezik, ahol a Magyar Kupa történetének két legtöbbszörös döntőse csap össze. A Fradi és a Honvéd összesen harmincegy kupagyőzelmen osztozik (ennek jelentős részét, huszonhármat a Ferencváros szorgoskodott össze), történelmi léptékkel nézve a zöld-fehérek sokkal eredményesebek, ám az utóbbi évek inkább a Honvédról szóltak. A Fradi utolsó, 2017-es kupagyőzelme óta a Honvéd kétszer is beverekedte magát a döntőbe, és egyszer (2020-ban) meg is nyerte a sorozatot.

Botka szereli kispesti ellenfelét, Balogh Norbertet a két csapat bajnokiján 

Kredit: MTI Archív

“Úgy gondolom, a legnehezebb ellenfél jutott nekünk a sorsolásnál, és biztos vagyok benne, hogy mindent bele kell adnunk, ha tovább akarunk jutni. Hogy nekem milyen érzés lesz a Honvéd ellen játszani? Az utóbbi években megszoktam már, és bár a Honvéd sosem lesz közömbös számomra, a mostani kispesti csapat elleni meccs nem érint meg igazán. Amikor én ott játszottam, tele volt a csapat akadémistával, mostanra viszont már egészen más a helyzet” - magyarázta Botka.

A Fradi mindig nyomás alatt játszik

Megkérdeztük a védőtől, mennyire érzi a nyomást a csapaton, hiszen bár a Ferencváros egyértelműen uralta az utóbbi éveket a magyar bajnokságban, idén döcög a csapat játéka, és már egy edzőváltáson is túl vannak a zöld-fehérek.

Kiválasztott cikk: Az oddsmester sem lehet biztos a Fradi győzelmében

“A Ferencvárosnál mindig a győzelem a cél, ami egyúttal azt is jelenti, hogy minden meccsen ugyanaz a nyomás nehezedik a csapatra. Megszoktuk, hogy mindig mindenki győzelmet vár tőlünk, ez számunkra a mindennapok része.”

“Rengeteg új játékos van a csapatban, természetes folyamat, hogy egy kicsit döcög a szekér. Teljesen új csapat épül, ilyenkor mindig kell egy kis idő, mire összeáll a játék, de nem aggódom, biztos vagyok benne, hogy hamarosan a régi fényében fog csillogni a csapat. A céljaink nem változtak, továbbra is minden fronton győzni akarunk, meg akarjuk védeni a bajnoki címünket, és a Magyar Kupát is meg akarjuk nyerni.”

A Ferencváros jelenleg az első helyen áll a bajnokságban, ám mindössze két pont az előnye a tavasszal némileg beragadó Puskás Akadémia előtt. A Magyar Kupában a 3. és a 4. fordulóban megyei osztályú csapatokat kapott a Fradi, az ötödikben azonban kemény ellenféllel, a másodosztályú, de NBI-es kerettel rendelkező Vasassal meccselt, az elődöntőért pedig a negyeddöntők egyetlen NBI-es párharcában kell kiejtenie a Honvédot.

A vitrinből nem hiányzik, amúgy igen

Botka érdekes helyzetben van a kupagyőzelem szempontjából, hiszen papíron ugyan győztesnek mondhatja magát, de a Fradi 2017-es győzelméből nem igazán vette ki a részét, hiszen azon a télen érkezett a Honvédtól.

A 2017-es kupagyőztes Fradi

Kredit: MTI Archív

“Nem játszottam sok meccset, de a részese voltam a kupagyőzelemnek. Ugyanakkor az is igaz, hogy csak akkor érezném magam teljes jogú győztesnek, ha a pályán is hozzá tudnék tenni a sikerhez, és erre idén meglesz a lehetőségem. Örülök neki, mert bakancslistás a dolog, bajnoki címem már van a Fradival, de kupagyőzelmem még nincs. Ez számomra extra motiváció, de a csapat is nagyon akar nyerni, mert öt éve nem sikerült megnyernünk a trófeát, és ez nagyon hosszú idő” - mondta a védő, aki 2017 tavaszán abban a furcsa helyzetben volt, hogy őszi csapata, a Honvéd bajnok lett, tavaszi csapata, a Ferencváros pedig kupagyőztes.

“Sok csapatnál előfordul, hogy a kupában azokat játszatják, akik a bajnokságban kevesebb szerepet kapnak, de úgy érzem, mi a lehető legerősebb csapatunkkal fogunk kiállni a Honvéd ellen. Nincs apelláta, mindenképpen tovább akarunk jutni, és meg akarjuk nyerni a sorozatot, ehhez pedig muszáj odatennünk magunkat, hiszen a továbbjutás egy meccsen dől el. Ebben a rendszerben egy-egy rossz mozdulat vagy hiba is döntő lehet, csak maximális koncentrációval lehet pályára lépni” - szögezte le a védő.

“Erős csapat a Honvéd, de mi vagyunk a továbbjutás esélyesei. Ez azonban csak a sípszóig számít bármit is, utána már a miénk a felelősség, hogy érvényre juttassuk a papírformát. Azt szeretném, ha a szezon végén újra a Ferencváros vitrinjében pihenne meg a trófea.”

Hirdetés