Az óriásölőknek kedvez a MOL Magyar Kupa új kiírása

2021. január 10.

Sipos Jenő szerint a Magyar Kupa alapítóihoz hasonlóan az MLSZ előtt is az angol FA Kupa példája lebegett, amikor újragondolták a MOL Magyar Kupát. Az MLSZ szóvivőjével a lebonyolítás változásairól, illetve azok okairól beszélgettünk. 

Hirdetés

A magyar labdarúgás egyik leglelkesebb úttörője, Minder Frigyes nem tagadta, hogy az angol kupasorozat, az FA Kupa ragadta úgy magával 1909-ben, hogy Steiner Hugóval vállvetve elhatározták, megalapítják a Magyar Kupát. A 111 éves múltra visszatekintő sorozat az idők során átment jó néhány változáson, ami a nevét, illetve a lebonyolítását illeti, és 2020-ban, amikor a MOL belépésével új lendületet kapott a sorozat, Minderék utódai sem tagadják, hogy az FA Kupa szellemisége motiválta őket, amikor a MOL Magyar Kupa új keretszabályait megalkották. 

Kiválasztott cikk: Csányi Sándor: A kupasorozat a futball esszenciája

Egy kupasorozat kiírásánál az ember nem is tekinthet mást mintaként, mint a világ legrégebbi labdarúgó sorozatát, az FA Kupát. Amikor egy negyedosztályú csapat pályáján igazi örömünnepet jelent, hogy egy első osztályú klubot láthatnak vendégül, akkor mutatja meg magát igazán a futball lényege. Ahol egy apró, sokszor amatőr szinten játszó csapat egyenlőként mérkőzhet meg egy adott esetben sztárokkal teletűzdelt, neves klubbal, ott kell keresni az igazi sportértéket” - mondta a molkupa.hu-nak Sipos Jenő, az MLSZ szóvivője. 

Miben más a MOL Magyar Kupa?

“Az alapgondolatunk az volt, hogy a futball mindenkié, a képviselt osztálytól vagy a földrajzi elhelyezkedéstől függetlenül mindenkinek lehetőséget kell adni, hogy képviselje magát egy országos sorozatban” - magyarázta a szóvivő. 

“A lebonyolítás megváltoztatása már korábban elkezdődött, fontos döntés volt például, hogy a megyei selejtezők győztesei  és helyezettjei a résztvevők arányában egyenesen a  128-as főtáblára kerülnek, így az eddiginél lényegesen több amatőr csapat  kerülhet fel az országos fordulókba. Szintén az alacsonyabb osztályú csapatok szereplését segítheti, hogy a továbbjutás végig egy meccsen dől el, és a labdarúgás egyik alaptörvénye pont az, hogy egy meccsen bármi megtörténhet.” ” 

Iváncsán szerepel az Újpest - a 2020-as kiírásban ezúttal Góliát győzte le Dávidot

Fotó: MTI

A fenti döntésekből már szinte következik egy olyan újítás, ami a Magyar Kupa presztízsének egyik legnagyobb ellenségét, a kizárólag hét közben rendezett meccseket fegyverezte le. “Ha szurkolói örömünnepet akarunk egy-egy Dávid-Góliát jellegű mérkőzésből, ahhoz értelemszerűen szurkolók kellenek, ezért született meg egyrészt az a döntés, hogy hétvégén is legyenek kupafordulók, másrészt a tv-közvetítéseket is sűríteni kellett, hogy az egyébként a futballtérképen csak ritkán felbukkanó települések is az egész ország nyilvánossága előtt mutathassák meg magukat.” 

A legfontosabb cél a szóvívő szerint az, hogy a kupafordulók igazi szurkolói örömünneppé váljanak. “A főtáblán számtalanszor előfordul, hogy olyan csapatokat sorsolnak össze, akiknek csak a kupában van esélyük találkozni. Egy ismeretlen ellenfél mindig izgalmas kihívás, ha pedig ehhez esély társul egy országos léptékű sikerre, akkor a szurkolók máris boldogok. Egy meccsen bármi megtörténhet, akár több osztálynyi különbség is eltüntethető, az óriásölők sztorijai pedig mindannyiunk kedvencei” - magyarázta lelkesen Sipos. 

Országos sorozathoz országos szponzor 

A kupasorozat presztízsének emeléséért a MOL is igyekszik tenni, a MOL Magyar Kupa saját himnuszt kapott, rendszeresen jelentkező magazinműsorral, és a különböző csatornáin exkluzív tartalmakkal igyekszik kiszolgálni a szurkolókat. Teaserként annyit elárulhatunk, hogy az Út a Puskásig méltó lezárást kap a kupadöntőn. 

A jelenlegi címvédő Honvéd játékosai a 2020-as döntő után

Fotó: MTI 

“Többek között ezért is örültünk, hogy egy olyan támogató állt a sorozat mögé a MOL személyében, amely a Magyar Kupához hasonlóan a teljes országot lefedi. A MOL az életünk, a mindennapjaink része, bármely részén élünk is az országnak.”

“Fontos számunkra, hogy a Magyar Kupa rangját olyan magasra helyezte a MOL, hogy névszponzorként nyújt felbecsülhetetlen segítséget a sorozat lebonyolításában, illetve a fejlesztésében” - magyarázta Sipos. 

Hirdetés